Mnohí jeho chuť poznajú z marinád či šalátov.V gastronómii patrí balzamikový ocot medzi špeciality. Keďže sa vyrába z hroznovej šťavy, ľudia mu niekedy zvyknú hovoriť aj „vínny ocot“.
Balzamikový ocot musí, podobne ako víno, dozrieť, a podobne ako víno, aj on má mnohé zdravotné benefity, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Podľa niektorých vedeckých výskumov rýchlejšie navodzuje pocit sýtosti a pomáha znižovať hladinu škodlivého cholesterolu, uvádza Medicalnewstoday.com. Neobsahuje tuk a má len nízky obsah cukru. Aj preto môže byť súčasťou jedálnička pri redukčnej diéte.
Čítajte viac: Je jablčný ocot skutočne pre vás vhodný? Negatívum, ktoré by vás mohlo odradiť
Keďže obsahuje antimikrobiálne látky a antioxidanty, je fantastickým spojencom pri očiste organizmu. Okrem toho má aj antiglykemický efekt a znižuje vysokú hladinu cukru. Obsahuje tiež probiotické kmene, ktoré podporujú trávenie a imunitu. Podľa niektorých výskumov by dokonca mohol byť balzamikový ocot prevenciou vysokého krvného tlaku a údajne tiež dokáže zmierniť príznaky pálenia záhy.
Riziká, o ktorých by ste mali vedieť
Hoci je balzamikový ocot obľúbeným ochucovadlom, u alergikov môže vyvolávať problémy. Napriek zdravotným benefitom by ste ho nemali konzumovať veľa, pretože môže podráždiť žalúdok alebo hrdlo. Podľa odporúčaní by ste denne nemali zjesť viac ako dve polievkové lyžice.