Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo dokáže paradajková omáčka? Toto robí obľúbené jedlo s dôležitým telesným orgánom!

(Zdroj: gettyimages.com)

Ak si radi pochutnávate na miske cestovín s rajčinovou omáčkou, potom je tu dobrá správa pre vás! Najnovší výskum zistil, že táto obľúbená omáčka má veľké účinky na zdravie. Pôsobí blahodarne na črevo, v ktorom pomáha zlepšiť činnosť dobrých baktérií. Čo ešte všetko dokáže?

Ktoré potraviny sú funkčné?

Posledné roky sa často hovorí o tzv. funkčných potravinách. je otázkou, ktoré z nich možno považovať za funkčné a čo to vlastne znamená. Podľa výskumníka Clare Haslera, ktorý sa vyjadril v článku časopisu Journal of Nutrition, v podstate možno považovať všetky potraviny za funkčné, nakoľko poskytujú chuť, arómu a majú nutričnú hodnotu. V súčasnosti je však potrebné brať do úvahy fyziologické výhody, ktoré sa postarajú o zníženie rizika chronického ochorenia alebo iným spôsobom optimalizujú zdravie. Práve tie potraviny, ktoré prinášajú špecifické prínosy pre zdravie, sa považujú za "funkčné".

Čítajte tiež: Pravá ovčia bryndza je slovenský skvost: Pomáha aj pri Crohnovej chorobe!

Do tejto skupiny potravín patria probiotické potraviny, ako napr. niektoré druhy jogurtov, kefír a kimchi vďaka tomu, že zvyšujú populáciu dobrých baktérií v čreve, ktoré prispievajú k nášmu celkovému zdraviu mnohými spôsobmi. Teraz však vedci z univerzity Politècnica de València v Španielsku skúmajú, ako črevné baktérie interagujú s antioxidantmi v čreve.

Konkrétne vedúca výskumná pracovníčka Ana Belén Heredia a jej tím chceli zistiť, ako by sa rajčinová omáčka - bohatá na antioxidanty - "chovala" v prítomnosti dobrých baktérií v čreve. A pretože rajčinová omáčka môže byť podávaná surová alebo varená, chcú zistiť, aký účinok by to malo na interakciu antioxidačných črevných baktérií.

Antioxidanty a probiotiká

Paradajky sú považované za zdravé potraviny, pretože okrem iného obsahujú pigment, ktorý sa nazýva lykopén - antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred škodlivými faktormi. Existujúci výskum tiež naznačuje, že paradajky majú probiotické vlastnosti - to znamená, že môžu zvýšiť aktivitu zdravých baktérií v čreve.

V súčasnej štúdii výskumný tím vykonal in vitro experimenty, aby zistil, ako Lactobacillus reuteri - jeden z hlavných bakteriálnych druhov, ktoré prispievajú k zdraviu čriev - bude interagovať s antioxidantmi pochádzajúcimi z paradajkovej omáčky a ako spôsob varenia ovplyvní túto interakciu. Na tento účel sa vedci rozhodli používať hruškové paradajky, pretože majú vyšší obsah lykopénu.

"Vyhodnotili sme životaschopnosť probiotického kmeňa pozdĺž tráviaceho procesu jednotlivo a prítomnosť antioxidantov z rastlinných zdrojov, ako aj vplyv probiotického kmeňa na zmeny, ktoré utrpeli antioxidačné zlúčeniny a výslednú biodostupnosť," vysvetľuje Heredia.

Varená alebo surová?

Výsledky ich experimentov, uverejnené v časopise Journal of Functional Foods, naznačujú, že tráviaci proces viedol k strate antioxidantov, a to v prípade surovej či varenej paradajkovej omáčky. Zdá sa tiež, že prítomnosť L. reuteri zabraňuje tomu, aby niektoré antioxidanty boli absorbované do krvného systému.

Súčasne však výskumný tím zistil, že antioxidanty z paradajkovej omáčky zlepšujú pozitívne účinky L. reuteri. V tejto súvislosti sa zdá, že varená paradajková omáčka je účinnejšia ako v  surovom stave.

Varenie omáčky tiež premenilo prítomný lykopén v paradajke - proces známy ako Cis-trans izomerizácia - čo skutočne pomohlo zachovať celistvosť tohto antioxidantu vďaka tráviacim procesom, čo mu umožnilo absorbovať viac účinných látok.

"Pracovali sme so surovými a varenými paradajkami, aby sme zistili vplyv spracovania. Zistili sme, že servírovanie jedál bohatých na probiotiká s varenou paradajkovou omáčkou zvyšuje jej probiotický účinok, rovnako ako spôsobuje progresívnu izomerizáciu lykopénu z paradajky počas trávenia, čo má pozitívny výsledok. Zvýšila sa tak konečná biodostupnosť tohto karotenoidu," poznamenáva Heredia.

Ako ďalej odborník dodal, pri posudzovaní potravín na prínosy pre zdravie je dôležité pozrieť sa nielen na účinky, ktoré na ne má varenie, keďže ich zložky podliehajú rôznym chemickým zmenám - ale aj na vplyv tráviaceho procesu na tieto živiny .

Zvýšená informovanosť o týchto účinkoch, tvrdí vedci, by umožnila spoločnostiam v potravinárskom priemysle vytvoriť skutočne "funkčné" potraviny, ktoré môžu podporiť naše zdravie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9