Veľký mýtus o cvičení, ktorý zbúra vaše predstavy: Zlyhalo tam, kde by ste to nečakali!

Zdroj: gettyimages.com
2018-05-20 15:30:00

Rozhýbte sa skôr, než bude neskoro! Pohyb je skvelý na udržanie kondície a na posilnenie zdravia. Znižuje riziko vzniku mnohých chorôb a postará sa o zhodenie nadbytočných kilogramov. Experti však varujú, že proti jednému ochoreniu je bezmocné a dokonca ho môže urýchliť!


Zhoršuje sa pamäť, rozumové schopnosti a v mozgovom tkanive prebiehajú degeneratívne zmeny. k zhoršovaniu dochádza pomaly v priebehu mesiacov až rokov. Spočiatku nenápadná, no jedného dňa dá o sebe vedieť! Reč je o demencii, duševnej chorobe, ktorá sa nevyhýba hlavne starším ľuďom. Nový výskum varuje, že je tu niečo, čo môže urýchliť vývoj demencie. O to šokujúcejší je fakt, o čo ide! Cvičenie je totiž za tým.

Rýchlejšia strata mozgových buniek

Každý by čakal, že cvičenie skôr vývoj choroby spomalí. Navyše, ešte prednedávnom sa hovorilo o tom, že pravidelný pohyb počas celého života znižuje riziko demencie v neskoršom veku. Britskí vedci tvrdili, ako sa dá jednoducho chorobe predchádzať - pravidelným cvičením. Oproti nim však stoja experti z Oxfordskej univerzity, ktorí prišli na to, že štvormesačné cvičenie zlyhalo v spomalení straty mozgových buniek. Ich strata sa urýchlila v porovnaní s neaktívnymi pacientmi!

Čítajte tiež: Toto vám v škole určite nepovedali: Krutá pravda o tom, čo odhalili staré vzorky z latrín!

V štúdii British Medical Journal sa zúčastnilo takmer 500 pacientov s priemerným vekom 77 rokov, ktorí už mali Alzheimerovu chorobu. Takmer 330 z nich sa zúčastnilo špeciálneho cvičenia, zatiaľ čo zvyšných 165 malo štandardnú starostlivosť. Jeden rok vedci testovali ich silu mozgu na stupnici od nuly do 70. Čím väčšie číslo, tým horšie. Účastníci v aktívnej skupine zaznamenali 25,2, zvyšok mal v priemere 23,8. Vedecký tím tak dospel k záveru!

"Toto zistenie naznačuje väčšiu kognitívnu poruchu v skupine účastníkov, ktorí cvičili, hoci rozdiel je malý a klinický význam neistý," dodali vedci.

Vedúca výskumná pracovníčka a profesorka Sarah Lamb z Oxfordskej univerzity uviedla, že zistenia vyvolávajú "možnosť, že niektoré typy cvičení by mohli zhoršiť kognitívne poruchy, teda spôsobiť stratu mozgových buniek."

V súčasnosti neexistuje žiadny liek na demenciu, no niektoré u nich môžu aspoň tieto symptómy dostať pod kontrolou a zmierniť ich.

"Aj keď existujú dôkazy o tom, že fyzické cvičenie môže zohrávať dôležitú úlohu pri znižovaní rizika rozvoja demencie, malý výskum odhalil, či by cvičenie mohlo ovplyvniť priebeh príznakov u ľudí, ktorí už žijú s týmto ochorením," povedala Sara Imarisio, vedúca výskumu Alzheimerovej choroby UK.

Netreba to podceňovať!

Rob Howard, profesor na University College v Londýne, povedal, že cvičenie môže uškodiť pacientom s Alzheimerovou chorobou.

"Účastníci, ktorí pravidelne cvičili, skutočne ukázali malé zhoršenie v kognitívnom fungovaní v porovnaní s tými, ktorí nevykonali. Ide o malú štúdiu. Napriek tomu si nemyslím, že by sme mali ignorovať to, že cvičenie môže byť skutočne mierne škodlivé pre ľudí s demenciou," povedal odborník na záver.

Fotogaléria

2018-05-20 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia