Táto hustá, lepkavá tekutina je už po stáročia ospevovaná ako jeden z najlepších prírodných medikamentov. Nie je to však prehnané? Aj keď med nepatrí medzi najškodlivejšie potraviny, predsa len skrýva v sebe i temnú stránku, o ktorej mnohí nevedia alebo ju len prehliadajú!
Primárne slúžil na sladenie potravín, no po tom, čo boli objavené jeho liečivé účinky, mnohí ho začali prirovnávať k zázraku. Postupne sa začal používať ako liek i ako kozmetický prípravok. Pripisujú sa mu účinky ako podpora imunity, krvotvorby, črevnej mikroflóry, pomáha pri hnačkách a zápche, znižuje vysoký krvný tlak a upokojuje nervový systém.
Nebezpečný zázrak?
Avšak, táto delikátna sladká pochúťka, ktorá sa považuje za lepšiu alternatívu oproti bielemu cukru, nemusí byť za každých okolností zdravá. Mnohé výskumy zistili, že v niektorých prípadoch môže dokonca skôr uškodiť ako pomôcť! Údajne je nebezpečná pre dojčatá a osoby s oslabenou imunitou.
Už v dávnych čias staroveku sa med používal ako cumlík pre novorodencov, neskôr lekári zakázali dávať ho deťom mladším ako jeden rok. V mede sa totiž môžu vytvárať spóry baktérie Clostridium botulinum, ktoré spôsobujú botulizmus u detí. Ide o otravu, ktorá môže byť veľmi nebezpečná. Nemá však vplyv na staršie deti a dospelých, keďže majú rozvinutejší tráviaci systém a ich trakt tak môže bez problémov zabrániť rastu takýchto spór, čo nemožno povedať u novorodencov. Výtrusy môžu rásť v detskom tele. Výsledkom je produkcia ohrozujúcich toxínov. Dojčatám sa neodporúča, keďže nemajú imunitný systém dokonale podporený a vytvorený.
Skoro taký istý ako cukor
Med a biely cukor. Pre väčšinu je jasné, čo z toho neprospieva zdraviu. Med by bol lepšou voľbou. Je to však pravda? V skutočnosti fyziologický vplyv medu je takmer rovnaký ako cukru! Jediný rozdiel je v tom, že med navyše obsahuje aj prospešné látky v podobe vitamínov a minerálov. Dôležitá je jeho správna kombinácia, v takom prípade sa jeho negatívnemu účinky na organizmus vyhnete. Hodí sa najmä s orechmi či semiačkami, takáto kombinácia poskytne vášmu telu len to najlepšie. Treba však myslieť na osvedčené pravidlo, ktoré platí aj v prípade medu. Menej je niekedy viac. Ak by ste to prehnali s množstvom skonzumovaného medu, svojej postave rozhodne neprospejete.
Krajina pôvodu zníži riziko
Tekuté zlato môže u niektorých vyvolať nepríjemnú alergickú reakciu. Preto by ste sa mali pozerať na to, odkiaľ je med, ktorý ste kúpili. Náš organizmus nie je zvyknutý na med, produkovaný z kvetov z exotických krajín. Preto by ste mali dať prednosť slovenskému, prípadne stredoeurópskemu medu. Existuje riziko, že by mohol byť cudzokrajný med jedovatý, k čomu dochádza, ak včely zbierajú med z kvetov jedovatých rastlín. Pri konzumácii medu by mali byť opatrní hlavne peľoví alergici a alergici na osie bodnutie. Človek nikdy nevie či nie je alergický aj na iný kvet, ktorý sa na Slovensku nenachádza.
Čítajte tiež: 6 vecí, ktoré sa vám môžu prihodiť, keď prestanete jesť raňajky