Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Je tekuté zlato príliš preceňované? Med ako zradca!

Med síce obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok, no nie každému môže pomôcť..
Med síce obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok, no nie každému môže pomôcť.. (Zdroj: thinkstock.com)

Táto hustá, lepkavá tekutina je už po stáročia ospevovaná ako jeden z najlepších prírodných medikamentov. Nie je to však prehnané? Aj keď med nepatrí medzi najškodlivejšie potraviny, predsa len skrýva v sebe i temnú stránku, o ktorej mnohí nevedia alebo ju len prehliadajú!

Primárne slúžil na sladenie potravín, no po tom, čo boli objavené jeho liečivé účinky, mnohí ho začali prirovnávať k zázraku. Postupne sa začal používať ako liek i ako kozmetický prípravok. Pripisujú sa mu účinky ako podpora imunity, krvotvorby, črevnej mikroflóry, pomáha pri hnačkách a zápche, znižuje vysoký krvný tlak a upokojuje nervový systém.

Nebezpečný zázrak?

Avšak, táto delikátna sladká pochúťka, ktorá sa považuje za lepšiu alternatívu oproti bielemu cukru, nemusí byť za každých okolností zdravá. Mnohé výskumy zistili, že v niektorých prípadoch môže dokonca skôr uškodiť ako pomôcť! Údajne je nebezpečná pre dojčatá a osoby s oslabenou imunitou.

Už v dávnych čias staroveku sa med používal ako cumlík pre novorodencov, neskôr lekári zakázali dávať ho deťom mladším ako jeden rok. V mede sa totiž môžu vytvárať spóry baktérie Clostridium botulinum, ktoré spôsobujú botulizmus u detí. Ide o otravu, ktorá môže byť veľmi nebezpečná. Nemá však vplyv na staršie deti a dospelých, keďže majú rozvinutejší tráviaci systém a ich trakt tak môže bez problémov zabrániť rastu takýchto spór, čo nemožno povedať u novorodencov. Výtrusy môžu rásť v detskom tele. Výsledkom je produkcia ohrozujúcich toxínov. Dojčatám sa neodporúča, keďže nemajú imunitný systém dokonale podporený a vytvorený.

Skoro taký istý ako cukor

Med a biely cukor. Pre väčšinu je jasné, čo z toho neprospieva zdraviu. Med by bol lepšou voľbou. Je to však pravda? V skutočnosti fyziologický vplyv medu je takmer rovnaký ako cukru! Jediný rozdiel je v tom, že med navyše obsahuje aj prospešné látky v podobe vitamínov a minerálov. Dôležitá je jeho správna kombinácia, v takom prípade sa jeho negatívnemu účinky na organizmus vyhnete. Hodí sa najmä s orechmi či semiačkami, takáto kombinácia poskytne vášmu telu len to najlepšie. Treba však myslieť na osvedčené pravidlo, ktoré platí aj v prípade medu. Menej je niekedy viac. Ak by ste to prehnali s množstvom skonzumovaného medu, svojej postave rozhodne neprospejete.

Krajina pôvodu zníži riziko

Tekuté zlato môže u niektorých vyvolať nepríjemnú alergickú reakciu. Preto by ste sa mali pozerať na to, odkiaľ je med, ktorý ste kúpili. Náš organizmus nie je zvyknutý na med, produkovaný z kvetov z exotických krajín. Preto by ste mali dať prednosť slovenskému, prípadne stredoeurópskemu medu. Existuje riziko, že by mohol byť cudzokrajný med jedovatý, k čomu dochádza, ak včely zbierajú med z kvetov jedovatých rastlín. Pri konzumácii medu by mali byť opatrní hlavne peľoví alergici a alergici na osie bodnutie. Človek nikdy nevie či nie je alergický aj na iný kvet, ktorý sa na Slovensku nenachádza.

Čítajte tiež: 6 vecí, ktoré sa vám môžu prihodiť, keď prestanete jesť raňajky

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9