Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Úžasné, čo s nami urobí jeden pohár vody navyše!

Dodržiavajte pitný režim.
Dodržiavajte pitný režim. (Zdroj: thinkstock.com)

Bez jedla človek dokáže prežiť aj celé týždne. Ale bez vody? Len 2-3 dni. Jej nedostatok vedie k vážnemu poškodeniu ľudského organizmu. Každý jeden pohár tejto tekutiny navyše sa počíta a dokáže vo veľkom ovplyvniť naše zdravie!

Dodržiavanie pitného režimu je základným predpokladom správne fungujúceho ľudského organizmu. Jej nedostatok hneď pocítime na vlastnej koži. Trasú sa nám ruky, bolí nás hlava, cítime sa malátne a pod.

Malá zmena, veľké výsledky

Výskum z University of Illinois poskytujú dôvody, prečo piť veľa vody. Údajne už len jeden pohár navyše dokáže spraviť doslova zázraky s naším telom! Výskumníci zistili, že každá jedna ďalšia spotreba vody o niekoľko mililitrov spúšťa v tele celý rad procesov - znižuje množstvo kalórií, cukru, sodíka a cholesterolu. Tí, ktorí vypijú o jednu či dve šálky vody navyše, viac pocítia výhody pitného režimu.

Ako sa uvádza v časopise Journal of Human Nutrition and Dietetics, výskumníci analyzovali dáta o spotrebe poskytnuté od viac ako 18-tisíc dospelých ako súčasť prieskumu o národnom zdraví a výžive, ktorý sa realizoval v rokoch 2005-2012. Výskumník Ruopeng zistil, že dospelý človek spotrebuje približne 4,2 šálok čistej vody denne (čaj a káva neboli súčasťou tohto celkového počtu). Toto množstvo tekutín tvorilo viac ako 30 % ich celkového príjmu vody stravou, čo zahŕňa iné nápoje.

Zvýšenie o jeden pohár čistej vody denne mal za následok zníženie kalórií o 8,58, príjem o 0,74 menej gramov cukru, 9,8 menej miligramov sodíka a 0,88 gramov menej cholesterolu. Pridanie ešte väčšieho množstva - dva až tri poháre vody má ešte väčšie účinky: prijmete o 205 menej kalórií, menej 18 g cukru, 235 menej miligramov sodíka a 21 gramov menej cholesterolu. 

Čítajte tiež: Odhaľte zdravotný problém už do 60 sekúnd: Takto si skontrolujete štítnu žľazu doma!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9