Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Medzinárodný deň sluchu a počutia: Prevencia zachráni deti pred stratou sluchu!

Práve deti sa stali ústrednou témou WHO na rok 2016 k Medzinárodnému dňu sluchu a počutia. Zobraziť galériu (3)
Práve deti sa stali ústrednou témou WHO na rok 2016 k Medzinárodnému dňu sluchu a počutia. (Zdroj: thinkstock.com)

Dar sluchu je pre väčšinu ľudí samozrejmosťou, pre niektorých druhý život, ktorý nájdu vďaka pokrokom modernej medicíny. Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa sluchu a počutia je načase odhaliť, ako fungujú tajomstvá ušných implantátov, ktoré ľudom trpiacim stratou sluchu dokážu dať druhý život.


Medzinárodný deň sluchu a počutia sa každoročne koná 3. marca pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Deň je venovaný ľudom, ktorí trpia poruchami sluchu, stratili dar počutia a tiež téme zdravého sluchu. Jeho poruchám sa totiž dá predchádzať, a to bezpečným počúvaním. Vedeli ste, že milióny tínedžerov a mladých ľudí sú denne vystavené nebezpečenstvu straty sluchu vďaka nesprávnemu používaniu audio zariadení, smartphonov či hluku v nočných baroch?

360 miliónov ľudí ročne

Len na Slovensku sa ročne narodí asi 60-tisíc novorodencov, z nich 60 až 90 trpí veľmi závažnou vrodenou poruchou sluchu.

„Sluch je významný prvok komunikácie medzi ľuďmi. Preventívnymi opatreniami možno dosiahnuť výrazné zníženie výskytu a závažnosti tohto problému. Na celom svete trpí poruchou sluchu vyžadujúcou určitú formu rehabilitácie asi 360 miliónov ľudí. Na Slovensku možno očakávať, že pomoc pri poruche sluchu potrebuje asi 30 000 ľudí. Kým v rozvojovom svete sú podľa WHO problémom najmä  infekčné choroby ucha a zabezpečenie dostupnej starostlivosti, v rozvinutom svete je to najmä starostlivosť o vrodené ťažké poruchy sluchu a o poruchy sluchu získané a najmä vekom podmienené, ktoré sú podceňované, ale so starnutím populácie naberajú na dôležitosti,” upozorňuje Prof. MUDr. Milan Profant , CSc. prednosta I. otorinolaryngologickej kliniky LF UK a UNB.

Prof. MUDr. Milan Profant, CsC., spolu s ďalšími odborníkmi na tlačovej konferencii k Medzinárodnému dňu sluchu a počutia. (Foto: red)
Zobraziť galériu (3)
Prof. MUDr. Milan Profant, CsC., spolu s ďalšími odborníkmi na tlačovej konferencii k Medzinárodnému dňu sluchu a počutia. (Foto: red)  (Zdroj: red)

Strata sluchu u detí: Konajme hneď, vieme ako!

Práve deti sa stali ústrednou témou WHO na rok 2016. Odborníci upozorňujú, že väčšine z príčin, ktoré vedú k strate sluchu u detí, možno zabrániť preventívnymi opatreniami. V prípade problémov je dôležitá včasná identifikácia a správny lekársky zásah.


Odhaľte zdravotný problém už do 60 sekúnd: Takto si skontrolujete štítnu žľazu doma!


Najviac sú postihnuté deti (vrodené poruchy sluchu, následky infekcií a úrazov) a starší ľudia (vekom podmienené poruchy sluchu). Podľa údajov Európskej federácie nedoslýchavých ľudí a Európskej asociácie výrobcov naslúchacích prístrojov okolo 80 miliónov ľudí (16% európskej populácie) trpí stratou sluchu. Na svete žije 360 miliónov ľudí so zhoršeným sluchom (5% svetovej populácie, z toho je 32 miliónov detí), pričom až 50%  porúch sluchu sa dá predchádzať,“ poukazuje na varovné čísla riaditeľka WHO na Slovensku Darina Sedláková.

Kedy môže pomôcť implantát?

„Kochleárno implantačný systém môže byť účinným riešením pre ľudí s ťažkou až veľmi ťažkou poruchou sluchu. Tento systém pomáha tam, kde načúvacie pomôcky majú len malý alebo žiadny prínos,“ hovorí Gerald Schwarzecker, Regional Manager spoločnosti MED-EL.

Najmä u ľudí, ktorí svoj sluch stratili, je implantát často jediná technológia, ktorá im dokáže zvýšiť kvalitu života. Vďaka dnešnej modernej kódovacej technológii je ich nosenie pohodlné a v niektorých prípadoch je prenesený zvuk takmer identický tomu prirodzenému.

Implantát zmenil Kristínke život

Má len sedem rokov a už si vytrpela svoje. Sedemročná Kristínka nemala toľko šťastia ako väčšina a narodila sa s vážnou poruchou sluchu. Dnešné technológie a práca odborníkov jej však ukázali nový svet.

Kristínka s rodinou.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: red)

Kristínka sa narodila ako počujúce zdravé bábätko, nič nenasvedčovalo tomu, že by mala mať problémy so sluchom. Keď mala okolo pol roka, jej rodičia začali tušiť, že niečo nie je v poriadku, pretože ich dcérka nereagovala na zvuky. Audiometria ukázala, že Kristínka má obojstrannú poruchu sluchu. Rodičia Klamovci sa však nevzdali, sami hľadali možnosti, ako pomôcť svojej dcére.

„Zistili sme, že v nemocnici na Antolskej robia kochleárne implantácie. Keď mala Kristínka 3 roky na rozdiel od svojich rovesníkov nerozoznávala zvuky a nevedela ani rozprávať. Operácia nám veľmi zmenila život, hlavne našej dcére,“ hovorí dnes hrdý otec Ivan Klamo.

Šikovná školáčka rýchlo dobehla zameškané a dnes chodí do bežnej základnej školy a rodičia sa hrdia jej výsledkami so samými jednotkami.

Čítajte tiež: Počuli ste o čiernom cesnaku? Budete prekvapení, čo všetko v sebe skrýva!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9