Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na 7 dní sa vzdala cukru: Neverila vlastným očiam, čo sa udialo!

Cukor v nadmernom množstve je pre ľudský organizmus nebezpečný! Zobraziť galériu (4)
Cukor v nadmernom množstve je pre ľudský organizmus nebezpečný! (Zdroj: profimedia.sk)

Mladá žena už dlho vedela o nepriaznivých účinkoch cukru, napriek tomu mu nevedela odolať. Jedného dňa sa však rozhodla pre rázny krok. Sladký jed vylúčila zo svojho jedálnička na 7 dní a nestačila sa čudovať, čo sa potom udialo.

Redaktorka ženského internetového portálu Marie Claire Lauren Blum sa pustila do zaujímavej výzvy. Odriekla si niečo, čo milovala a nevedela sa toho vzdať. Bieleho cukru! Táto rafinovaná hmota vyprodukovaná priemyselnými procesmi nemá žiadne výživové hodnoty. Lekári upozorňujú, že je zodpovedná za obezitu, zubné kazy, prispieva k vzniku kardiovaskulárnych ochorení, cukrovke či Alzheimerovej chorobe. Dokonca poškodzuje pečeň a mení štruktúru kolagénu, takže výsledkom je rýchlejšie starnutie kože, bledá pleť, únava, bolesti hlavy, točenie hlavy. To všetko spôsobuje cukor.

Mladú redaktorku trápil stav pokožky. Miesta na tvári mala jemne začervenané, pokožka bola bez jasu a trápili ju nepekné vyrážky. Že by bol na vine cukor? Jej kroky smerovali k dermatológovi Dr. Carlovi Thornfeldtovi, ktorý skúma ľudskú kožu už 30 rokov. Odborník ju varoval, že nadmerná konzumácia cukru sa skutočne môže odraziť na pokožke. Môže spôsobiť zápaly a jej poškodenie. Ženy by preto nemali konzumovať viac ako 6 lyžičiek cukru denne.

Dermatológ naordinoval Lauren Blum diétu, v ktorej znížila príjem cukru o dve tretiny. Vraj toľko bieleho jedu stačí obmedziť, aby boli už v priebehu prvých dní vidieť prvé výsledky. Pre redaktorku to bola veľká motivácia a zároveň zvedavosť, čo sa naozaj stane po tomto experimente. Nasledovalo 7 najťažších a zároveň najdlhších dní, kedy sa musela zaobísť bez bielej drogy...

Lauren na začiatku experimentu. (Foto: screenshot marieclaire.com)
Zobraziť galériu (4)
Lauren na začiatku experimentu. (Foto: screenshot marieclaire.com)  (Zdroj: screenshot marieclaire.com)

Deň 1

Prvý deň bez cukru odštartoval a Lauren už zatúžila po niečom sladkom. Prešlo len pár hodín a ju ovládla neprekonateľná túžba zahryznúť sa do dezertu. Našťastie, nestalo sa tak. Svoju myseľ radšej zamestnala inak, sústredila sa na prácu a po práci zase robila niečo iné, len aby nemusela myslieť na jedlo. Podarilo sa!

Deň 2

Tentokrát si čiernu kávu až tak nevychutnávala.. Je to predsa len niečo iné ako karamelové macchiato plné cukru. Zaujímavé, ale už po druhom dni nemala pocit únavy v popoludňajších hodinách. Po obede okolo 16-tej už zvykla zaspávať, teraz bola svieža ako rybička. Plná energie si dokonca šla po práci zabehať. A aj keď nezvykla holdovať tomuto športu, bez najmenších problémov dokázala prejsť dlhé kilometre!

Deň 3

Nezvyčajné tráviť čas na pláži bez drinku a zmrzliny v ruke.. Napriek tomu vydržala. Po obede jej kroky smerovali do obchodu, no z neho už vychádzala zdesená. Preštudovala si etikety na výrobkoch od potravín a nestačila sa čudovať. Všade sa nachádzal cukor! Či už to boli polotovary, omáčky, cereálie, všade sa nachádzal tento jed.


Čo sa stane, ak zjete banány s tmavými bodkami? Toto sa začne diať vo vašom tele!


Deň 4

Už štvrtý deň spozorovala na sebe prvé zmeny. Na pleti už nemala toľko začervenaných miest a vyrážky boli zrazu menej viditeľné. Ešte jej chýbali tri dni do ukončenia experimentu, no už tušila, že dopadne pozitívne..

Deň 5

Tento deň na jedlo ani nepomyslela. Mala veľa práce s upratovaním domu, kde si chcela pozvať kamarátov, takže ani nevedela ako, ale zdravá strava išla nejako automaticky.

Deň 6

Lauren zvykla chodiť so svojimi kamarátmi do kaviarne, kde predávajú najchutnejšie muffiny v okolí. Aj tentokrát ju to neobišlo, no o to ťažšie, že ich mala zakázané! Tak blízko bola k cieľu, no prišli na ňu hrozné muky. Tak strašne zatúžila po šťavnatom sladkom dezerte, že to takmer porušila. Keď si však spomenula na prvé výsledky experimentu, radšej sa sladkej dobroty sa ani len nedotkla.

Už po šiestom dni bola jej pokožka jasnejšia a začervenané miesta na tvári boli menej viditeľné. (Foto: screenshot marieclaire.com)
Zobraziť galériu (4)
Už po šiestom dni bola jej pokožka jasnejšia a začervenané miesta na tvári boli menej viditeľné. (Foto: screenshot marieclaire.com)  (Zdroj: screenshot marieclaire.com)

Deň 7

Neverila vlastným očiam! Hoci jej pokožka nebola stopercentne v dobrom stave, predsa len sa niečo zmenilo.. Jazvy a tmavé škvrny boli takmer fuč, jej pokožka bola obnovená a zregenerovaná. Pleť bola jasnejšia. A to už ani nie je reč o tom, ako sa Lauren celkovo cítila dobre a hlavne, už toľko netúžila po cukre!

Výsledky po siedmich dňoch. (Foto: screenshot marieclaire.com)
Zobraziť galériu (4)
Výsledky po siedmich dňoch. (Foto: screenshot marieclaire.com)  (Zdroj: screenshot marieclaire.com)

Po skončení experimentu sa síce vrátila k bielemu jedu, no nie v takom množstve, ako predtým. Naučila sa mať rada svoje telo. Keď však dostane chuť, muffin si dá. V tom množstve výživných a kvalitných potravín, ktoré jedávala, jej sladká dobrota z času na čas neublíži.

Čítajte tiež: Zoznam zabijakov, ktorí najviac ohrozujú ľudstvo: Najsilnejší spúšťači rakoviny!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9