Zoznam zabijakov, ktorí najviac ohrozujú ľudstvo: Najsilnejší spúšťači rakoviny!

Denne sme vystavení riziku vzniku rakoviny, ktorá môže byť smrteľná.
Zdroj: profimedia.sk
2015-11-02 21:40:00

Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie odhalili ďalšie faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny. Pred niekoľkými dňami hovorili o spracovanom mäse ako o hrozbe pre ľudí, no upozorňujú, že sú tu ďalšie veci, jedlá či choroby, ktoré môžu podlomiť naše zdravie!


Verejnosť nedávno šokovala správa od Svetovej zdravotníckej organizácie, že slanina, salámy a klobásy sú rovnako nebezpečné ako cigarety. Experti z organizácie chcú spracované mäso umiestniť na najvyšší stupeň päťbodovej škály karcinogénnych látok. Nachádza sa v ňom priveľa soli a rôzne chemické látky, vrátane dusičnanov a dusitanov, ktoré poškodzujú DNA buniek v zažívacom trakte a spôsobujú rakovinu. Konzumácia už štyroch porcií priemyselne spracovaného mäsa za týždeň zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva o 40 %! Experti preto prízvukujú, aby sme jedlo spracované mäso čo najmenej, príp. aby sme dali prednosť radšej steakom.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny, ktorá je súčasťou WHO, bije na poplach a upozorňuje verejnosť na ďalšie faktory, zvyšujúce riziko vzniku nebezpečnej choroby. Medzi vinníkmi sa nachádzajú veci, ktoré sú dokonca pre nás bežné a sme nimi vystavení takmer denne! Alkohol, cigarety, azbest, slnečné žiarenie či arzén v pitnej vode patria do zoznamu karcinogénov. Taktiež medzi zabijakov nájdete choroby, ako je hepatitída typu B, C a HIV.


Záhada vyriešená: Tajomstvo pevného zdravia a dlhovekosti u fajčiarov!


Čo spôsobuje rakovinu?

Pozrite sa na zoznam prvých 22 najhorších vinníkov a ďalších niektorých karcinogénov, vytvorený Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny, ktorými sú ľudia vystavení:

1. Fajčenie tabaku
2. Solárium 

3. Hliníkové výroba
4. Arzén v pitnej vode
5. Auramínová výroba
6. Výroba a oprava obuvi
7. Kominárstvo
8. Splyňovanie uhlia
9. Uhoľnodechtová destilácia
10. Produkcia koksu ako paliva
11. Výroba nábytku, stolárstvo 
12. Ťažba hematitu / ožiarenie radónom
13. Pasívne fajčenie
14. Výroba železa a ocele 
15. Výroba izopropanolu
16. Výroba purpurového farbiva
17. Maliarske práce
18. Dlažby a zastrešovanie / uhoľný decht
19. Gumárenský priemysel
20. Práca so silnými anorganickými kyselinami / kyselina sírová
21. Aflatoxíny, nachádzajúce sa v niektorých potravinách
22. Alkoholické nápoje
28. Vnútorné emisie zo spaľovania uhlia v domácnostiach
30. Minerálne oleje
31. Fenacetín, liek na zníženie horúčky a zmiernenie bolesti
32. Rastliny obsahujúce kyselinu aristolochínovú (používa sa v čínskej medicíne
33. Plychlyorované bifenoly (PCB), kedysi široko používané v elektrických zariadeniach, zakázané v mnohých krajinách v roku 1970
34. Solené ryby na čínsky spôsob
36. Výfukové sadze
37. Bezdymové tabakové výrobky
38. Prach z dreva
39. Spracované mäso
40. Acetaldehyd
43. Azbest
46. Benzén
66. Estrogény, nesteroidné
67. Estrogény, steroidné
68. Estrogénová terapia po menopauze
69. Etanol v alkoholických nápojoch
73. Formaldehyd
75. Helicobacter pylori
76. Hepatitída typu B
77. Vírus hepatitídy typu C
79. HIV
106. Slnečné žiarenie
115. Ultrafialové žiarenie
116. Röntgenové žiarenie a žiarenie gama

Čítajte tiež: Bežné rituály na záchode, ktorými si ubližujeme: Odstráňte ich, inak to dopadne zle!

2015-11-02 21:40:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia