Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čo sa stane, ak zjete tri datle denne? Takto zareaguje vaše telo!

Ďatle sú veľmi zdravé, nezabúdajte na ich konzumáciu.
Ďatle sú veľmi zdravé, nezabúdajte na ich konzumáciu. (Zdroj: thinkstock.com)

Na datle často mnohí zabúdajú, pritom im právom patrí popredné miesto v rebríčku najzdravšieho ovocia. Nezvykneme ho konzumovať pravidelne, niektorí si na nich dokonca pochutnávajú len raz za čas. Chyba!

Datle možno považovať za zabudnuté ovocie. Radšej dáme prednosť jablkám, banánom či citrusovému ovociu. Keď už je príležitosť na ich konzumáciu, obvykle je tak v období Vianoc. Datle by ste však mali mať pravidelne na tanieri. Doprajte si aspoň 3 kusy ďatlí!

Toto ovocie je plné zdraviu prospešných látok, ktoré zásobia ľudské telo v takej miere, že už nebude potrebovať žiadne extra vitamíny či minerály. Sú totiž bohatým zdrojom medi, draslíka, vlákniny, mangánu, vitamínu B6 a horčíka.

Napravia zlé trávenie

Málokto vie o tom, že sú skvelé pre zdravie tráviaceho traktu. Dokážu dať trávenie do poriadku a pomôžu pri nepríjemných zdravotných ťažkostiach ako napr. zápcha a intolerancia na lepok. Môžete po nich siahnuť aj vtedy, ak máte nepravidelné vyprázdňovanie. Môže za to vysoký obsah vlákniny, ktorá napomáha posunu potravy v črevách. Poradia si aj s nebezpečným ochorením. Znižujú riziko rakoviny hrubého čreva a sú výborné na liečbu hemoroidov.

Znížujú riziko srdcových ochorení

Vysoký obsah horčíka má na svedomí utlmenie bolesti, čím tak pôsobia protizápalovo. Zmierňujú opuchy a dokonca i zápaly v artériách. Tým pádom zvrátia riziko srdcových ochorení! Ocenia ich aj tí, ktorí bojujú s nejakým zápalom, ale i iní, ktorí trpia na Alzheimerovu chorobu, artritídu a inú chorobu.


Päť potravín, ktoré odborníci nikdy nedajú do úst: Vinníci, ktorí spúšťajú nebezpečnú chorobu!


Pomôžu počas tehotenstva

Zaujímavý je však fakt, že podporujú záverečný priebeh tehotenstva a následne pomáhajú v chudnutí po tehotenstve. Potvrdila to štúdia na Inštitúte UST, ktorá skúmala, do akej miery pomáhajú ďatle pri pôrode. Výskumu sa zúčastnilo 69 žien. Ukázalo sa, že ak ženy jedli toto ovocie počas posledných 4 týždňov pred pôrodom, priebeh tehotenstva bol lepší.

Zachránia vám život?

Je známe, že horčík pomáha znižovať vysoký krvný tlak. Keďže datle ho majú požehnane, sú výborné pri tomto zdravotnom probléme. Draslík má zase blahodarné účinky na srdce a pomáha mu dosahovať pravidelný rytmický pohyb. Predchádza dokonca aj mozgovej mŕtvici, ktorá často končí fatálne. Zistilo sa, že 100 mg horčíka denne, ktoré získate z ďatlí, znižuje riziko mozgovej mŕtvice až o 10 %. Výskum, ktorý prišiel k takémuto záveru, bol zverejnený aj v American Journal of Clinical Nutrition.

Datle v sebe skrývajú aj ďalšie zázračné účinky! Vitamín B6 obsiahnutý v tomto chutnom ovocí prispieva k lepšiemu fungovaniu mozgu. Človek má zlepšenú koncentráciu a viac vecí si zapamätá. Datle tak udržiavajú vašu myseľ ostrú a vy ste pripravení na učenie sa nových poznatkov.

Čítajte tiež: Do tejto nezvyčajnej zmesi si namočila nohy: Z výsledku padla na zadok!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9