Ruky preč od neho! Biele pečivo je prezentované ako zdroj viacerých zdravotných komplikácií. Aj keď ho mnohí napriek tomu radi konzumujú, vedia, že do svojho tela dávajú niečo, čo by malo byť pre nich skôr zakázané. V skutočnosti to preháňajú!
Odjakživa je biele pečivo zatracované. Považuje sa za jedného z najväčších strašiakov zdravia, preto ich mnohí v obchodoch s potravinami obchádzajú oblúkom alebo naopak doprajú si ich, ale s výčitkami svedomia. Teplým a voňavým bielym rožkom málokto neodolá!
Zdravé biele pečivo?!
Bieleho pečiva sa v skutočnosti netreba až tak veľmi báť! Aspoň to tvrdí jedna odborníčka na zdravú výživu. Podľa nej je dokonca zdravé! Mali by sme si ho však dopriať v primeranom množstve. Deti do troch rokov by údajne mali jesť výlučne len biele pečivo. S týmto súhlasí aj ďalšia odborníčka, ktorá sa zaoberá výskumom vývoja našej výživy. Na svojom blogu uviedla, že deťom do 3 rokov nedávame celozrnné výrobky, ale biele pečivo, múčne výrobky v malom množstve, čo je prevencia pred nedostatočným vstrebávaním minerálov, tukov a iných prospešných látok.
Opýtali sme sa výživového poradcu Ing. Libora Javra, ktorý vlastní výživové štúdio SH NUTRITION a s ktorým magazín dlhšie spolupracuje, či možno považovať tento druh pečiva za prospešný.
„Dlhodobo rozlišujem skôr potraviny na vhodné a nevhodné, ako na potraviny zdravé a nezdravé. Biele pečivo je v niektorých prípadoch vhodné, teda zdraviu prospešné, “ povedal Ing. Libor Javro.
Kedy je vhodné ho konzumovať?
V súvislosti so zdravou životosprávou sa však často skloňuje skôr celozrnné pečivo ako biele. V čom sa vlastne odlišujú?
„Medzi bielym a celozrnným pečivom je rozdiel iba v stupni vymletia obilného zrna na múku. Preto veľké množstvo bioaktívnych látok, ktoré sa nachádza v celozrnnom, je aj v bielom pečive. Najväčší rozdiel medzi celozrnným a bielym pečivom je v energii, ktoré tieto pekárenské výrobky dodávajú organizmu,“ dodal Javro.
Biele pečivo dodá organizmu rýchlo energiu. Celozrnné zase dodá organizmu dlhodobo energiu, preto je podľa nutričného špecialistu vhodnejšie toto pečivo konzumovať pri nízkej fyzickej aktivite.
„Pokiaľ odborníčka uprednostňuje biele pečivo deťom, je to najmä z toho dôvodu, že malé deti sa neustále hýbu a vedia automaticky rýchlu energiu spotrebovať.“
Výhrady proti tvrdeniu, že biele pečivo rýchlo dodá deťom prospešné látky, čo je pre nich optimálne, nemá. Ako však tvrdí, vedel by si predstaviť dodávanie látok aj prostredníctvom iných, vhodnejších potravín.
„Uprednostňovanie bieleho pečiva pred celozrnným si môžu dovoliť ľudia s vysokou fyzickou aktivitou. Avšak aj tak by som viac uprednostňoval celozrnné pečivo, ktoré je pri odvádzaní energie pre organizmus optimálnejšie,“ upozornil Javro.
Dôležité je množstvo
Na záver treba podotknúť, že záleží od množstva, ktoré skonzumujete. Ak napr. raz za čas neodoláte voňavému bielemu pečivu a pochutnáte si na jednom či dvoch rožkoch, nič prevratné sa s vašim zdravím nestane. Iné je však do seba tlačiť výrobky z bielej múky každý deň od rána do večera..