Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spoznajte kvalitný burčiak od napodobeniny: Ako by mal vyzerať?

Vinárska sezóna je v plnom prúde, môžete si pochutnať na hroznovom mušte.
Vinárska sezóna je v plnom prúde, môžete si pochutnať na hroznovom mušte. (Zdroj: sxc.hu )

Vinárska sezóna je v plnom prúde a s ňou i sezóna burčiaku! Chutný hroznový mušt s nízkym obsahom alkoholu je veľmi obľúbený, no niekedy môže uškodiť. Predavačov, ktorí ponúkajú svoj burčiak, je ako múch. Preto môžete ľahko natrafiť na podvodníka, ktorý bude predávať nie kvalitný burčiak, ale skôr patoky! Ako spoznať kvalitný hroznový mušt?

Spoznať kvalitu dobrého burčiaku nie je na prvý pohľad vôbec ľahké. V každom prípade sa ho určite oplatí kupovať od overených a známych výrobcov, ktorí sa špecializujú na značkové a odrodové vína. U nich máte viac než isté, že si dajú záležať na kvalite. Mal by byť vyrobený len z hrozna dopestovaného a spracovaného na Slovensku. Dobrý a kvalitný burčiak sa dá spoznať hlavne podľa farby a vône.

Farba a vôňa

Ak je burčiak hnedý až tmavý so sedimentom na dne fľaše, znamená to, že nebol odkalený. Nedajte sa zmiasť, ak vám to vinár odôvodnil odrodou hrozna. Takisto môže tmavé sfarbenie prezradiť, že bol zriedený jablčným muštom. Takýto tmavý burčiak nie je vôbec zdravý. Môže totiž obsahovať zvyšky postrekov, pesticídy či iné nečistoty. Naopak, tiež nie je dobrý príliš svetlý, čo zase znamená, že mohol byť zriedený s vodou.

Odborníci sa jednoznačne zhodujú, že obľúbený sezónny nápoj z hrozna by mal byť žltý a odkalený, nie tmavý a hustý.

Kvalitný burčiak by mal mať zároveň ovocnú arómu, pričom musí byť cítiť i vôňu „kvasenia“.

Dôležitý je správny čas

Výrobcovia môžu burčiak predávať od polovice augusta do konca roka. Je dôležité, aby vinár trafil správny čas predaja. Hrozno by mal obrať niekoľko dní dopredu, vylisovať a kvasenie odštartovať v správny čas. Aj to môže ovplyvniť chuť burčiaku.

Kedy je zdraviu prospešný?

Hovorí sa, že treba vypiť veľa burčiaku a vymeniť si krv. Malo by to byť s mierou tak, ako je to pri ktoromkoľvek inom alkohole. Burčiak okrem vitamínov obsahuje aj oxid uhoľnatý, nafukuje a môže spôsobiť veľké tráviace problémy. Pite ho preto v primeranom množstve, do pol litra. To by vám nemalo ublížiť. Samozrejme len v tom prípade, ak je kvalitne spracovaný. Jeho napodobenina by vám mohla ublížiť aj vtedy, ak by ste vypili menšie množstvo.

Kvalitný burčiak je zdraviu prospešný, obsahuje veľa vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B, stopové prvky a ovocné cukry. Takýto nápoj z hrozna má blahodarné účinky na organizmus, t.j. čistí krv.

Ak patríte k fanúšikom skvaseného hroznového muštu, nalejte si aspoň pohár, vychutnajte si ho a užite si pomalý príchod jesene.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9