Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Huby už rastú: Čo dokážu spraviť s naším zdravím a kde ich nájdete?

Hríby sú pre človeka veľmi zdravé, obsahujú málo sacharidov a tukov. Zobraziť galériu (3)
Hríby sú pre človeka veľmi zdravé, obsahujú málo sacharidov a tukov.

Pripravte si svoje košíky a vyrazte do lesa. Nielenže vám počasie praje, ale hlavne už začínajú rásť huby! Je škoda o ne prísť, keďže sú nielen chutné, ale i pre človeka veľmi zdravé. Matka príroda nám tak dala vynikajúcu pochúťku, ktorá navyše i lieči. Presvedčte sa o tom sami, čo všetko dokážu huby!

Kontrolujú hladinu cholesterolu

Huby obsahujú proteíny, majú nulový cholesterol, tuk a tiež veľmi málo sacharidov. Sú zdrojom vlákniny a enzýmov, vďaka ktorým pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Navyše, vysoký obsah bielkovín v hubách pomáha spaľovať cholesterol pri trávení.

Sú výborné na prevenciu rakoviny prsníka a prostaty

Huby sú veľmi účinné v prevencii rakoviny prsníka a prostaty. Môžu za to beta glukány a konjugovaná kyselina linolová, ktoré nemajú karcinogénne účinky.  Kyselina linolová je obzvlášť užitočná pri potláčaní účinkov estrogénu. Estrogén je hlavným dôvodom vzniku rakoviny prsníka u žien po menopauze. Na druhej strane beta glukány inhibujú rast nádorových buniek v prípade rakoviny prostaty. Aby toho nebolo málo, selén v hubách je veľmi účinný pri spomaľovaní rastu rakovinových buniek.

Konzumovať ich môžu aj cukrovkári

Pochutnať si na nich môžu aj diabetici, keďže sú pre nich ideálnou nízkoenergetickou pochúťkou. Nemajú žiadne tuky, cholesterol, málo sacharidov, obsahujú bielkoviny, vitamíny a minerály, veľa vody a vlákniny. Okrem toho obsahujú prírodný inzulín a enzýmy, ktoré napomáhajú odbúravať cukor či škrob z potravín.

Obsahujú určité zlúčeniny, ktoré napomáhajú k správnemu fungovaniu pečene, pankreasu a ďalších endokrinných žliaz, čím podporuje tvorbu inzulínu. Diabetici často trpia infekciou, najmä vo svojich končatinách. Prírodné antibiotiká v hubách im pomáhajú predchádzať tejto infekcii.

Posilňujú imunitu

Ergotioneín, silný antioxidant prítomný v hubách, je veľmi účinný pri poskytovaní ochrany pred voľnými radikálmi, ako aj pri posilnení imunity. Huby obsahujú prírodné antibiotiká (podobné ako penicilín, ktorý sám o sebe je získaný z húb), ktoré zastavujú rast mikrobiálnych a ďalších infekcií. Tiež pomáhajú liečiť vredy a ulcerózne rany a chránia pred infekciami. Dobrá kombinácia vitamínov A, B-komplexu a vitamínu  C tiež posilňuje imunitný systém.

Pomáha pri chudnutí

Diéta, ktorá je zameraná na zvýšenie príjmu bielkovín, je ideálna na spaľovanie tukov a budovanie svalovej hmoty. Huby vám ponúkajú množstvo bielkovín, málo tukov a sacharidov a vlákninu. Preto sú ideálne pri redukcii váhy.

"Huby sa môžu využívať pri redukcii tukového tkaniva, pretože zväčša majú nízku energetickú hodnotu. Avšak tu zohráva úlohu ich technologická úprava, teda nesmú sa upravovať vo väčšom množstve tuku, pretože ho vedia vpiť do seba a tým pádom sa stávajú energetickou bombou," upozornil výživový poradca Ing. Libor Javro.

Ďalšie zdravotné výhody

Jedinečné na hríboch je fakt, že sú zdrojom vitamínu D v jedlej forme. Sú bohaté na vápnik (výborné na kosti), železo (zabezpečujú dávky anémia), draslík (vhodné na zníženie krvného tlaku), meď (sú antibakteriálne) a selén (veľmi dobré na kosti, zuby, nechty, vlasy). Aj keď sú živočíšne bielkoviny najlepším zdrojom selénu, dostatočné množstvo ho majú aj huby, ktoré sú tak najlepšou voľbou pre vegetariánov.

"Jedlé huby obsahú veľké množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré napomáhajú organizmu pri stavebnej, energetickej alebo obrannej a zdraviu prospešnej činnosti. Taktiež sú veľmi skúmaným artiklom pri boji so závažnými ochoreniami a častokrát sa z nich extrahujú látky, ktoré sa využívajú vo farmácii," povedal Ing. Libor Javro.

Mapa, kde rastú hríby

Zelená farba označuje miesta, kde podľa čitateľov rastú huby a červená farba znamená, že v danej oblasti huby nie sú. Čísla znamenajú počet príspevkov od čitateľov v danej oblasti. (Foto: Nahuby.sk)
Zobraziť galériu (3)
Zelená farba označuje miesta, kde podľa čitateľov rastú huby a červená farba znamená, že v danej oblasti huby nie sú. Čísla znamenajú počet príspevkov od čitateľov v danej oblasti. (Foto: Nahuby.sk)

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9