Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na ktorom mieste sme v rebríčku krajín s najzdravším jedlom na svete?

Slovensko patrí medzi krajiny s najzdravším jedlom.
Slovensko patrí medzi krajiny s najzdravším jedlom. (Zdroj: photl.com)

Dobrá správa pre Slovensko! Môžeme byť pyšní, podľa medzinárodnej charitatívnej organizácie Oxfam sme totiž v TOP 25 krajín s najzdravším jedlom na svete.

Oxfam sa zameriava na boj proti chudobe na všetkých kontinentoch. Zostavila rebríček najzdravších krajín sveta s názvom Good Enough to Eat, pričom brala do úvahy dostupnosť a kvalitu potravín a stravovacích návykov. Skúmala až 125 krajín, z ktorých sa na popredných miestach v rebríčku umiestnili prevažne európske krajiny.

Medzinárodná organizácia urobila veľký prieskum. Pýtala sa ľudí z jednotlivých krajín, či majú dostatok potravín a netrpia podvýživou, či si môžu dovoliť kupovať potraviny (pomer ceny potravín v porovnaní s inými službami a priemernými príjmami), aká je kvalita jedla a stravovacích návykov a tiež aké sú zdravotné dôsledky zvoleného stravovania v daných krajinách (cukrovka, obezita).

Rebríčku kraľujú tieto krajiny

Prvému miestu v rebríčku vládne Holandsko. Vďaka dôrazu na dostatok zeleniny a mliečnych produktov, nízkeho výskytu cukrovky a relatívne nízkych cien potravín predbehla ostatné krajiny sveta. Ďalej nasleduje Francúzsko, Švajčiarsko, Dánsko, Švédsko, Rakúsko a Belgicko. Nechýba však ani Slovensko, ktoré sa dostalo do TOP 25 krajín!

Dobre skončila aj Južná Kórea a Japonsko. Sú známe svojimi obyvateľmi, ktorí sa dožívajú vysokého veku. Za ich dlhovekosť môžu správne stravovacie návyky a minimálny výskyt obezity a podvýživy. Kvalita jedla je zase najvyššia na Islande.

TOP 25 krajín s najzdravším stravovaním a dostupnosťou potravín:

1. Holandsko.

2. Francúzsko, Švajčiarsko.

4. Dánsko, Švédsko, Rakúsko, Belgicko.

8. Írsko, Taliansko, Portugalsko, Luxembursko, Austrália.

13. Španielsko, Grécko, Nemecko, Veľká Británia, Nórsko, Fínsko, Cyprus, Island.

21. USA, Japonsko.

23. Nový Zéland, Izrael.

25. Kanada, Brazília, Estónsko, Slovensko, Maďarsko.

Ktoré sú na tom najhoršie?

Na opačnom konci rebríčka skončili krajiny ako Čad, Angola a Etiópia. Môže za to ich vysoká cena potravín, nízka nutričná hodnota a v neposlednom rade zlé hygienické podmienky a prístup k čistej vode. Navyše, v Angole je najmenšia dostupnosť potravín, zatiaľ čo USA v tejto oblasti vedú.

Ak by ste čakali, že Veľká Británia alebo USA je na čele, čo sa týka obezity, ste na omyle. Najobéznejšou krajinou je Kuvajt, kde až 42 % ľudí trpí touto chorobou. Zle je na tom aj Saudská Arábia, kde trpí cukrovkou až 18 % obyvateľov. Madagaskar sa tiež nemá čím pochváliť, keďže má podľa prieskumu najnižšiu kvalitu jedla.

TOP 10 krajín s najhorším stravovaním:

1. Čad.

2. Angola.

3. Etiópia.

4. Madagaskar.

5. Jemen.

6. Nigéria.

7. Burundi.

8. Mozambik.

9. Zimbabwe.

10. Sierra Leone.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9