Hrozivé výsledky ukázala štúdia, uverejnená v odbornom časopise BMC Medicine, v ktorej vedci analyzovali jedálničky pol milióna Európanov! Dospeli k desivému záveru, z ktorého až mrazí. Mäso je nielenže nezdravé, ale aj zabíja. Nemali by sme ho preto zjesť viac než 20 gramov denne, inak môže spôsobiť smrť!
Ako sa uvádza na portáli Tn.nova.cz, analýza skúmala stravovacie návyky a zdravotný stav 450-tisíc ľudí za posledných 13 rokov, pričom 26 344 účastníkov počas trvania výskumu zomrelo! Tým sa potvrdilo, že spracované mäso prispieva k vzniku rakoviny a srdcových ochorení.
Najväčším nepriateľom je zvyškové mäso
Podľa štúdie je najväčšími nepriateľmi nášho zdravia zvyškové mäso, ktoré sa spracováva spolu so zbytkami zvierat do rozličných salám, šuniek, klobás či párkov. Práve tieto potraviny obsahujú vysoké množstvo živočíšneho tuku a cholesterolu, ktorý upcháva cievy. Štúdia tak zistila, že mäso je dôvodom každého 30. úmrtia človeka v Európe!
Nejedzte viac ako 20 gramov mäsa
Odporúča sa preto, nekonzumovať viac než 20 gramov spracovaného mäsa, čo je zhruba jeden párok. V opačnom prípade riskujú ženy aj muži predčasnú smrť, spôsobenú hlavne rakovinou alebo kardiovaskulárnym ochorením. Pri konzumácii viac ako 160 gramov udenín denne, je až o 72 percent vyššia úmrtnosť na srdcové ochorenia. Po výsledkoch tejto štúdie sa už oplatí zvážiť, aké množstvo mäsa zaradiť do jedálnička...