Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Začnite nový rok plní zdravia: Ako na detoxikáciu organizmu?

Vyčistite telo od škodlivých látok ľahkou zdravou stravou.
Vyčistite telo od škodlivých látok ľahkou zdravou stravou.

Privítajte začiatok nového roku zdraví ako rybička! Po náročnom vianočnom hodovaní a ešte náročnejšej silvestrovskej noci určite príde vhod, ak si telo vyčistíte od škodlivých látok a zhodíte nejaké to kilo.

Čo je to detox a aké má účinky?

Detoxikácia je proces, pri ktorom sa telo zbavuje toxínov, teda škodlivých látok. Ide o látky, ktoré sa dostávajú do tela dýchaním, potravou alebo vodou, a ktoré vyvolávajú chorobné príznaky. Detoxikáciou sa tak zbavíte nielen škodlivých látok, ktoré vznikajú pri metabolických procesoch, ale aj vírusov, baktérií a plesní. Telo sa síce toxínov zbavuje samé, a to vylučovacou sústavou, tráviacou sústavou, dýchaním a potením, ale detoxikácia má za cieľ tieto procesy podporiť.

Pre koho je vhodný?

Detox je vhodný pre každého, kto chce nabrať novú energiu. Jeho priaznivé účinky ocenia ľudia so zvýšenou únavou, s kožnými problémami, so zlou kvalitou nechtov a vlasov, či nafukovaním.

Vynikajúci je pre tých, ktorí sa chcú zbaviť prebytočných kíl navyše. Je totiž skvelým štartérom na začiatku chudnutia, či len zdravého stravovania. V tomto prípade je optimálne podstúpiť 7-dňový detox a potom začať postupne s vyváženým stravovaním. Keďže sa detox má podstupovať v dobrom zdravotnom stave, pre chorých ľudí je zakázaný.

Zásady detoxikácie

Po dodržiavaní zásad detoxikácie sa zbavíte toxických látok, posilníte svoj imunitný systém a zabránite tak vzniku chronických chorôb. Aby detoxikácia splnila svoj účel, v prvom rade je dôležité piť 2 až 3 litre tekutín za deň. Vyhýbajte sa sladeným nápojom a káve, prednosť majú hlavne čistá voda a bylinkové čaje. Dostatočným pitím tekutín sa škodlivé látky jednoducho z tela vyplavia.

Základom detoxikácie je vylúčiť z jedálnička všetky jedlá, po ktorých sa cítite unavene a ťažko. Potraviny vám majú dodať energiu a živiny. Skúste sa v období detoxikácie zamerať na výrobky z biopotravín. Zahrňte do svojho jedálnička hlavne zeleninu, celozrnné pečivo a strukoviny. Zákazané máte mastné jedlá, živočíšne tuky, údeniny, sladkosti. Aj keď je pre vás obmedzenie niektorých potravín ťažké, skúste to teraz v období detoxikácie. Inak pre vás nemá zmysel.

Vyplavenie škodlivých látok z tela podporíte aj pohybom. Rozhýbete tak metabolizmus a lymfatický systém. Skúste sa venovať aeróbnym pohybom min. 2-krát týždenne. Rozhýbte sa na bicykli, zabehajte si alebo sa prejdite na korčuliach. Súčasťou pohybu by mala byť aj prechádzka na čerstvom vzduchu.

Dôležitá je aj relaxácia, prospeje vám kvalitný spánok a rôzne relaxačné techniky ako pilates, jóga, sauna či masáže. Nezabudnite, že v období detoxikácie je nutné vyvarovať sa alkoholu, nikotínu a obmedzte aj kofeín, ktorý odvodňuje.

Jedálniček

Očistnú kúru môžete každý deň začať pitím teplej vody s citrónom. Počas detoxikácie máte dovolené konzumovať čerstvú zeleninu a ovocie, obilniny (pšeno, ryža, pohánka), strukoviny a rôzne semienka. Nepoužívajte biely cukor a nesoľte. Detoxikáciu môžete podporiť aj prírodnými potravinovými doplnkami. Výborná je riasa chlorella, ktorá čistí organizmus, posilňuje imunitný systém a podporuje lepšie trávenie. Kúpite ju vo forme tabliet v BIO obchodoch približne za 16 Eur.

Ľudskému organizmu pomôže už 7-dňový detox, ktorý vaše telo zbaví škodlivých látok:

1. deň - Jedzte zeleninu v surovom stave a doprajte si jej, koľko len budete chcieť. Popritom môžete piť čistú vodu a bylinkové čaje (výborný je detoxikujúci žihľavový čaj).

2. deň - Zeleninu vymeňte za ovocie. Celý deň jedzte len ovocie, ale vyvarujte sa príliš sladkému ovociu ako banány a hrozno.

3. deň - Pridajte do jedálnička malé množstvo zemiakov, celozrnnej ryži alebo celozrnného pečiva a cestoviny. Všetko jedzte spolu so zeleninou.

4. deň - Tento deň sa podobá tretiemu dňu s tým rozdielom, že namiesto zeleniny konzumujete ovocie.

5. deň - Do jedálnička pridajte nízkotučné mliečne výrobky.

6. deň - Tento deň je rovnaký je ako deň piaty. Pridajte navyše ostatné živočíšne bielkoviny, ako napr. mliečne výrobky (syry, tvarohy), ktoré môžete dochutiť bylinkami.

7. deň - Súčasťou jedálnička už bude aj biele mäso, plné bielkovín ako morčacie, kuracie, ryby, králik. Môžete si pochutnať na rybe so zemiakmi alebo kuracom mäse s ryžou. Mäso si upravte varením alebo dusením.

Vedľajšie účinky detoxu

Detox vás bude stáť nielen sebazapieranie, ale aj rôzne bolesti. Sú však len dočasné a pri očiste úplne normálne. Detoxikácia je vtedy správna, ak pociťujete bolesti. To znamená, že v tele začínajú prebiehať ozdravné procesy, kedy sa vyplavujú všetky nebezpečné toxíny. Keďže cesta toxínov von z tela je zdĺhavá, teda trvá niekoľko dní, býva občas nepríjemná.

Prvé dni môžete mať bolesti hlavy, až migrény. Neriešte to hneď tabletkami proti bolesti, v čase očisty by mala pečeň odpočívať a tabletkami ju môžete len zaťažovať. Doprajte si veľa vody a čaju a tiež céčko vo zvýšenej dávke. Bolesti hlavy sa vyskytujú preto, lebo vám chýba sladké.

Očista organizmu je spojená aj s nepríjemným zápachom z úst. Spôsobuje to tráviaca sústava, ktorá je doslova rozhádzaná z detoxu. Na jazyku môžete mať aj biely povlak, preto je potrebné si vyplachovať ústa dezinfekčnou vodou a čistiť si zuby častejšie ako obvykle.

Detox pôsobí hlavne na črevá, ktoré čistí. Preto sa môže stať, že vás budú trápiť nepríjemné hnačky.

Keďže sa pri detoxe vyplavujú z organizmu škodlivé látky, je prirodzené, že sa dostanú von skrz kožu. Preto sa budete oveľa viac potiť, ako obvykle. Ak vám je na zvracanie a máte kŕče, radšej sa poraďte s lekárom. Ten určí, či je detox pre vás vhodný alebo nie.

Detox je skvelý hlavne vtedy, ak chcete prejsť na zdravý životný štýl. Je skvelým štartérom aj pri prechode na zdravé stravovanie. Samozrejme, že po siedmich dňoch nemusíte ďalej dodržiavať pravidlá, aké sú spomínané pri detoxe. Pozrite si preto článok, ako sa zdravo stravovať. Po detoxe vám určite príde vhod!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9