Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ako by malo vyzerať vyvážené stravovanie?

Vyvážená strava vám zaručí pevnejšie zdravie.
Vyvážená strava vám zaručí pevnejšie zdravie.

Spôsob stravovania je jeden z podstatných faktorov, ktoré ovplyvňujú naše fyzické zdravie. Nesprávny spôsob stravovania sa podieľa na vzniku ochorení a ničí zdravie ľudského organizmu. Aby sme boli zdraví a vitálni, je vhodné dodržiavať zásady vyváženého stravovania. Ale ako vyzerá spomínané vyvážené stravovanie?

Zložitejšie jedlo sa ťažšie trávi

Ľudský organizmus dokáže bez väčších problémov stráviť jedlo skladajúce sa z troch alebo štyroch rôznych druhov potravín. Jedlá, ktoré sú zložitejšie, sa trávia dlhšie a organizmus musí na to vynaložiť viac energie. Preto nekonzumujte jedlo, ktoré je príliš zložité. Platí, že v jednom jedle má byť zastúpených čo najmenej druhov potravín.

Stravujte sa v štvorhodinových intervaloch

Jedením medzi hlavnými jedlami narušujete proces trávenia a zaťažujete žalúdok. Ak budete jesť jednoduché jedlá, poskytnete žalúdku dostatok času na trávenie a dokonca mu dovolíte medzi jedlami i trochu odpočívať. Ideálne by bolo stravovanie v štvorhodinových intervaloch. Tak zaručíte, že vám bude dobre tráviť a zažívacie problémy vás nebudú trápiť.

Pite medzi jedlami

Dôležité je piť medzi jedlami čistú vodu, keďže voda si nevyžaduje žiadne trávenie. Prejde rýchlo vnútornými orgánmi a navyše ich dobre očistí a prepláchne. Ak neviete vydržať a potrebujete niečo na zub, dajte si medzi hlavnými jedlami kúsok čerstvého ovocia alebo surovej zeleniny. Vášmu tráviacemu systému to neublíži.

Ďalšie zásady vyváženého stravovania

Strava by mala byť pestrá, to znamená, že by mala obsahovať všetky potrebné zložky. V najväčšej miere by mali byť zastúpené vitamíny, minerály, enzýmy, bielkoviny, sacharidy a tuky. Preto je dobré konzumovať čo najviac zeleniny a ovocia, kuracieho mäsa, ale aj celozrnných obilnín.

Tiež je dôležité jesť v pokoji, a keď ste skutočne hladní. Sústreďte sa na každé sústo jedla a dobre ho požujte – potrava začína tráviť už v ústach.

Aby malo vyvážené stravovanie priaznivý účinok na zdravie organizmu, je nevyhnutné dodržiavať jeho zásady čo najdlhšie. Nejde ani tak o krátkodobú zmenu stravovania, ale o zmenu celkového životného štýlu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9