Podľa najnovšieho výskumu dokáže strava bohatá na antioxidanty – najmä z ovocia a zeleniny, znížiť u žien riziko srdcového infarktu. Niet sa čomu čudovať, antioxidanty sú dôležité pre zdravie, krásu a chránia srdce.
Výskumu sa zúčastnilo viac ako 30-tisíc žien zo Švédska v stredných rokoch, ktoré mali za úlohu vyplniť dotazník o svojich stravovacích návykoch. Zistilo sa, že ženy, ktoré denne užívali vysokú dávku antioxidantov, mali o 20 % nižšie riziko srdcového infarktu. Antioxidanty získali zo siedmich porcií ovocia a zeleniny, pričom ich jedli každý deň.
„Naša štúdia je prvou, ktorá sleduje účinok antioxidantov vo vzťahu k infarktu“, povedala vedúca výskumu Alicja Wolk na Karolínskom inštitúte v Štokholme.
Kde ich nájdete?
Ak chcete aj vy znížiť riziko srdcového infarktu, konzumujte ovocie ako čučoriedky, černice, brusnice, jahody, avokádo a grapefruit. Vysoký obsah antioxidantov má brokolica, ďalej ružičkový kel, cesnak, červená paprika a špenát.