Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Z JET LAGU sa dostanete v priebehu PÁR hodín: BEZ problémov v inom časovom pásme vďaka týmto 2 VECIAM!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak si myslíte, že jet lag sa nedá predýchať, mýlite sa. Boj s ním síce nie je ľahký, no predsa len ho môžete prekonať. Hlavnými pomocníkmi sú jedlo a slnko!

Najnovšia štúdia, zverejnená v časopise Chaos, naznačuje, že veľké raňajky a opaľovanie hneď v prvý deň dovolenky môže byť kľúčom k odvráteniu obávaného jet lagu.

Radšej skôr ako neskôr

Vedci z Illinois a Nového Mexika sa zamerali na úlohu svetla a jedla na cirkadiánny rytmus, inak povedané, vnútorné hodiny tela, ako informuje dailymail.co.uk. Zistili, že konzumácia väčšieho množstva jedla v skoršom čase počas dňa a "nasávanie" množstva prirodzeného svetla počas dňa urýchlili čas, ktorý telo potrebuje na zotavenie sa zo zmeny časových pásiem. Na druhej strane, je tu niečo, čomu by ste sa mali vyhnúť, ak netúžite po pravom opaku. Zabudnite sa na občerstvenie v nočných hodinách!

Dr Yitong Huang, autor štúdie a postdoktorand na Northwestern University v Illinois, povedal: "Väčšie jedlo skoro ráno v novom časovom pásme môže pomôcť prekonať jet lag. Neustále posúvanie jedálneho lístka na neskôr alebo nočné jedlo sa neodporúča, pretože to môže viesť k nesprávnemu nastaveniu medzi vnútornými hodinami."

Z JET LAGU sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdia vedcov z Northwestern University a Inštitútu Santa Fe v Novom Mexiku vyvinula matematické modely na preskúmanie cirkadiánnych rytmov a zotavenia z pásmovej choroby. Jeden model meral vplyv svetla na cirkadiánny rytmus, zatiaľ čo druhý sa zameral na vplyv jedla. Prišli na to, že väčšia expozícia svetlu, ako napríklad pobyt vonku, znížila dopad rozdielneho časového pásma. Navyše, skoršie jedenie umožnilo telu lepšie sa prispôsobiť miestnemu rozvrhu.

Aby toho nebolo málo, jedenie neskôr v noci môže ďalej narušiť rovnováhu cirkadiánnych rytmov. Vedie k zápalu pečene, ktorý sa spája s ochoreniami orgánu, ako je hepatitída a nealkoholické stukovatenie pečene (NAFLD).

Keď telo nestíha

Jet lag nastáva, keď sa cirkadiánny rytmus, teda vnútorné hodiny tela, líšia od okolitého prostredia. Stáva sa to pri cestovaní do rôznych časových pásiem, keď idete niekam ďaleko a posun oproti vašej krajine je niekoľko hodín. Keďže telo doslova nestíha fungovať s týmto rýchlym posunom, spôsobuje to viaceré fyzické a psychické následky. Podľa Mayo Clinic medzi ne patria problémy so spánkom, únava počas dňa, neschopnosť sústrediť sa, zápcha, hnačka, zmeny nálady a celkový pocit nepohody.

Čo ešte pomôže?

S týmto nepríjemným stavom sa dá bojovať aj prostredníctvom stravy! Niektoré potraviny sú plné živín, ktoré znižujú únavu tým, že vás udržujú hydratovaných. Napríklad vodný melón obsahuje asi 92 percent vody, ktorá je kľúčová v boji proti dehydratácii. Skvelé sú tiež orechy, ako mandle a kešu, plné horčíka, ktorý pomáha telu regulovať elektrolyty, minerály, ktoré prenášajú vodu do celého tela.

Viac o téme: LietadloCestovanie Jet lagPásmová chorobaČasový posun
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9