Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Okrasné RASTLINY zabránia ZÁPALU, aby prenikol do mozgu: Máte ich na BALKÓNE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Našli vedci potenciálny spôsob, ako poraziť cukrovku, teda chronický zdravotný stav, ktorý postihuje ľudí na celom svete? Podľa novej štúdie môže extrakt z okvetných lístkov georgín pomôcť v kontrole hladiny cukru v krvi.

Zveladia záhradu, terasu, ale i obyčajný balkón. Georgíny vynikajú svojou rozmanitosťou a bohatým kvitnutím. Niet divu, že sú jedny z najkrajších rastlín končiaceho leta a začínajúcej jesene. Vyzerá to tak, že plnia aj inú fenkciu, než len okrasnú. 

Rastlinný polyfenol v kvetoch

Tím vedcov pod vedením Alexandra Tupsa z University of Otago na Novom Zélande zistil, že kľúč k zlepšeniu regulácie krvného cukru spočíva v inhibícii zápalu mozgu spôsobeného západnou stravou, uvádza medicaldaily.com. Vo svojom výskume, zverejnenom v časopise Life Metabolism, s cieľom nájsť protizápalovú rastlinnú molekulu, ktorá môže potenciálne zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi, narazili na rastlinný polyfenol buteín, prírodný produkt nachádzajúci sa v georgínach.

"Zistili sme, že rastlina je kultivovateľným zdrojom tejto molekuly, a že obsahuje dve ďalšie rastlinné molekuly, ktoré posilnili účinok tej pôvodnej. To špecificky blokovalo zápal mozgu a zlepšilo reguláciu krvného cukru v predklinických testoch," povedal Tups v tlačovej správe.

Okrasné RASTLINY zabránia ZÁPALU,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Počas predklinických štúdií na zvieratách vedci zistili, že extrakt môže znížiť zápal mozgu, zvýšiť citlivosť na funkciu inzulínu a zlepšiť reguláciu cukru v krvi. V krížovej klinickej štúdii extrakt z georgín preukázal značné zlepšenie regulácie krvného cukru u účastníkov s prediabetom a cukrovkou 2. typu bez pozorovaných vedľajších účinkov. 

Prínos pre pacientov

Ľudia s nekontrolovanou hladinou cukru v krvi môžu mať vážne zdravotné problémy, vrátane zlyhania obličiek, slepoty, mŕtvice a infarktu.

"Zhoršená regulácia krvného cukru je vysiľujúci stav, ktorý postihuje milióny ľudí na celom svete. Dúfam a skutočne verím, že výsledok nášho intenzívneho výskumu bude prínosom pre ľudí trpiacich týmto ochorením," dodal Tups.

Tím už patentoval extrakt a vyvinul tabletu, ktorá využíva tento extrakt z kvetov na zlepšenie kontroly hladiny cukru v krvi. Liek však ešte nebol hodnotený americkým Úradom pre potraviny a liečivá (FDA).

"Produkt poskytuje jedinečnú zmes nutričných zlúčenín na podporu normálnej hladiny cukru v krvi a inzulínu. Štúdie ukázali, že to bude užitočné pre tých, ktorí majú diagnostikovaný prediabetes alebo diabetes 2. typu, aby pomohli zastaviť progresiu ochorenia," povedal doktor Graham Strong, ktorý viedol tím.

Viac o téme: KvetyZdravieCukrovkaGeorgíny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9