Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Za 5 MINÚT sa zbavíte CHUTI na nezdravé jedlo: TRIK s hrozienkom vyrieši častý PROBLÉM

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Utekajú vám myšlienky stále do kuchyne, kde máte schovanú nejakú dobrotu? Zažeňte ich rýchlo a účinne jedným trikom, ktorý vás zachráni pred porušením svojej diéty.

Maškrtný jazýček si nevyberá čas a deň. Prepadne vás vtedy, keď to najmenej čakáte. A ako naschvál v období, keď ste začali s diétou! Šťavnatý lahodný hamburger, chrumkavé hranolčeky nasiaknuté soľou a obrovský pohár koly. Tomu sa nedá odolať. Viete však, že ak si dáte čo i len jedno sústo, vaša odhodlanie o zhodenie pár kíl padne ako domček z kariet. Ako proti tomu bojovať?

Vedomé jedenie je riešenie

Nepodľahnúť pokušeniu môže byť ťažké. Chuť na nezdravé jedlo dostane občas takmer každý. Našťastie, je tu jeden z mnohých spôsobov, ako zastaviť svoju túžbu, ktorý vyniká nad ostatnými. Na prvý pohľad bude znieť jednoducho a hlavne prekvapivo, no skutočne zaberá! Zjedzte jedno hrozienko, no veľmi pomaly si ho vychutnajte, ako sa píše na thehealthy.com

Znie to šialene? Podľa doktorky Leslie Kornovej, odborníčky na výživu v oblasti duševného zdravia a autorky kuchárskej knihy, to však skutočne môže fungovať. Ako hovorí, proces vedomého jedenia hrozienka uvoľňuje chemikálie, ktoré môžu obmedziť vaše chute. Chcete si to vyskúšať na vlastnej koži? Začnite tým, že zoberiete hrozienko a preskúmate jeho tvar. Môžete si k nemu pričuchnúť. Počas toho dávajte pozor na reakciu svojho tela, ako sú napríklad zvýšené sliny v ústach alebo škvŕkanie v žalúdku.

Za 5 MINÚT sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Potom si položte hrozienko na jazyk a pohybujte s ním v ústach, pričom skontrolujte štruktúru ovocia. Pri pomalom žuvaní si všimnite jeho mäkký stred a rôzne chute. Potom prehltnite a zostaňte nehybne a predstavujte si, ako sa ovocie pohybuje vaším telom až dolu do žalúdka. Nakoniec si položte jednoduchú otázku: „Čo moje telo skutočne potrebuje?

Reakcie pod kontrolou

To je všetko! Za päť minút alebo menej (a za pár kalórií) ste práve povedali "adiós" svojej chuti do jedla.

„Cvičenie s hrozienkom spája naše vedomie so schopnosťou kontrolovať naše "automatické" reakcie. Inak povedané, učíte svoje telo povedať "nie" neskorému večernému prejedaniu," tvrdí odborníčka. 

Táto prax vedomého jedenia spúšťa chemickú reakciu nazývanú parasympatická dominancia, ktorá spomaľuje váš srdcový tep a dýchanie. Zvyšujú sa aj hladiny neurotransmiteru proti úzkosti nazývaného GABA, ktorý stabilizuje vašu chuť do jedla a neskôr zlepšuje trávenie (napríklad pri ďalšom jedle alebo občerstvení).

Aj keď Kornová odporúča použiť hrozienko kvôli jeho jedinečnej chuti a textúre, hovorí, že zahryznutie malého sústa takmer čohokoľvek by mohlo stačiť.

Viac o téme: ZdravieChuteNezdravé jedloHrozienko
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9