Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Neviditeľné SIGNÁLY, ktoré by mohli byť PREDZVESŤOU cukrovky: ZMENY v tele nie sú spočiatku VIDIEŤ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak od cukrovky očakávate, že ju ihneď spoznáte, mýlite sa. Častokrát dá o sebe vedieť spôsobom, ktorý si nevšimnete. Zatiaľ čo v tele dochádza k určitým procesom, vy si môžete myslieť, že je všetko v poriadku.

Cukrovka je nebezpečný stav, kedy sa hladina cukru v tele nadmerne zvýši. Bohužiaľ, chronický stav vykazuje spočiatku len jemné príznaky, ktoré si málokto všimne. Pritom akékoľvek nezvyčajné zmeny by sa nemali ignorovať! Existujú aj prípady, kedy cukrovka prechádza do diabetickej neuropatie a tým spúšťa šesť varovných signálov, píše sa na express.co.uk.

Diabetická neuropatia je typ poškodenia nervov, ktorý sa vyskytuje u pacientov s diabetom 1. a 2. typu. Ide o senzorickú poruchu v periférnych oblastiach tela – rukách, pažiach, chodidlách alebo nohách. Až u 50 percent ľudí s cukrovkou sa vyvinú neuropatické symptómy ako choroba postupuje,“ vysvetľuje doktorka Deborah Leeová. 

Ako môže telo upozorniť na chorobu? 

Medzi výstražné symptómy na rukách, rukách, nohách alebo nohách, ktoré si treba všímať, patria:

Neviditeľné SIGNÁLY, ktoré by
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  • Neschopnosť cítiť bolesť
  • Brnenie a necitlivosť
  • Slabosť v kĺbe alebo končatine
  • Neschopnosť vnímať teplotu
  • Strata vnímania polohy
  • Bolesti nôh a rúk

Objavujú sa v distálnej časti končatinách, zvyčajne najprv v rukách a nohách, ale potom postupujú proximálne, aby ovplyvnili chodidlá a členky. Človek pritom nemusí pociťovať bolesť, napr. ak si popáli nohu alebo sa mu vytvorí pľuzgier. Okrem toho diabetici sú vystavení vysokému riziku vzniku vredov na nohách a nohách. Môže to viesť k osteomyelitíde, gangréne a sepse a vyžadovať amputáciu končatiny," varuje odborníčka. 

Najlepším riešením, ako predísť vážnemu stavu, je včas navštíviť praktického lekára. Skoré odhalenie a prísne regulovanie hladín glukózy dokáže minimalizovať riziko periférnej neuropatie.

Viac o téme: CukrovkaCukorPrevenciaPríznakyDiabetická neuropatia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9