Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Koniec povesti o verejných TOALETÁCH: Prečo by ste si mali SADNÚŤ na záchodovú DOSKU!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nemajú práve najlepšiu povesť. Veľa ľudí sa verejným toaletám vyhýba oblúkom a radšej počkajú, kým prídu domov, ako by si mali sadnúť, alebo sa čo i len dotknúť záchodovej dosky. Je však naozaj plná baktérií, a tak nebezpečná?

Záchodové dosky na verejných toaletách sú pre mnohých, ktorí sa obávajú choroboplodných zárodkov, odpudzujúce. Existuje však skutočný dôvod, prečo sa im vyhýbať? Podľa odborníkov nie. Napriek ich zlej povesti väčšina neobsahuje dostatok baktérií alebo iných mikróbov, ktoré by vám mohli ublížiť. To skôr metódy, ktoré ľudia používajú, aby sa vyhli sedeniu, ako je balansovanie v podrepe nad záchodovou misou, alebo zadržiavanie potreby, môžu v skutočnosti spôsobiť zdravotné problémy, ako sa píše na thehealthy.com.

Čistejšie ako u vás doma

„Takmer všetky organizmy spôsobujúce choroby nemôžu žiť mimo tela alebo na tvrdých povrchoch a nemožno ich získať kontaktom kože," tvrdí mikrobiológ David Coil.

Ako dodal, problém v podobe nevoľnosti môže nastať vtedy, ak by ste sa dotkli záchodovej dosky a potom hneď úst, očí alebo nosa bez toho, aby ste si umyli ruky. O tom, že záchodové dosky na verejných toaletách nie sú až tak nebezpečné, svedčí aj fakt, že ich upratovačky čistia častejšie, ako vy svoj záchod doma.

„Aj vo vašej špongii v kuchyni je pravdepodobne mnohonásobne väčší počet mikróbov ako na verejnom záchode,“ dodal Coil.

Koniec povesti o verejných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Potvrdené štúdiou

Štúdia z roku 2017, ktorá testovala 151 vzoriek z verejných záchodov odhalila, že najbežnejšími patogénmi na doskách boli E. coli, Salmonella a Staphylococcus aureus. Podľa doktora Coila sa však väčšina mikróbov nachádza všade okolo nás a zvyčajne nespôsobujú choroby.

„S výnimkou niektorých fekálnych a vaginálnych baktérií je väčšina toho, čo nájdete na toalete, pravdepodobne rovnaká ako to, čo by ste našli na svojom kancelárskom stole,“ konštatoval.

Prečo si radšej sadnúť?

Balansovanie nad záchodovou doskou môže podľa odborníkov prekážať pri močení tým, že ho fyzicky sťažuje a neumožňuje správne prúdenie moču. Svaly panvového dna sú posturálne svaly.

„Keď nesedíte a správne nedýchate, panvové dno sa úplne neuvoľní a nedôjde k dôkladnému vyprázdneniu močového mechúra,“ vysvetlila terapeutka Stephanie Bobingerová.

Koniec povesti o verejných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aj zadržiavanie potreby môže podľa doktora Stuarta Reynoldsa spôsobiť nepohodlie alebo bolesť, úzkosť, ale tiež zvýšiť riziko úniku moču.

„Rýchle pretretie záchodovej dosky vlhčeným obrúskom, alebo jej obloženie papierom, je dostatočnou ochranou, ako sa nenakaziť,“ tvrdí doktor Reynolds.

Mikróby vo vzduchu

Odborníci sa však zhodujú v názore, že najnebezpečnejší je vo verejných toaliet oblak mikróbov uvoľnený do vzduchu, keď záchod spláchnete. Zo štúdie z roku 2020 vyplynulo, že 40 až 60 percent vírusov nájdených v obsahu toalety bolo vyvrhnutých smerom nahor za záchodovú dosku a do vzduchu. Vedci tiež zistili,  že vírusové častice uvoľnené splachovaním sa dostanú do výšky viac ako 90 centimetrov a zotrva vo vzduchu viac ako minútu.

Viac o téme: BaktérieZdraviePrevenciaVerejná toaleta
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9