Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Len RAZ týždenne: Ak ste majiteľmi TÝCHTO vlasov, ZABUDNITE na časté umývanie!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci tvrdia, že frekvencia umývania vlasov závisí najmä od ich typu a štruktúry, ale aj od životného štýlu, faktorov prostredia a celkového zdravia koruny krásy. Univerzálna rada, ktorá by pomohla každému, však neexistuje. 

Podľa dermatológa Cleveland Clinic Shilpi Khetarpala si väčšina ľudí nemusí umývať vlasy každý deň. Bohato stačí každý druhý alebo dokonca tretí deň. Rolu však zohrávajú spomínané faktory, informuje thehealthy.com

Umývanie vlasov ovplyvňuje ich vzhľad a zdravie pokožky hlavy. Ak chcete mať hrivu, ktorá vyzerá čo najlepšie a pokožku hlavy bez lupín, vyhýbanie sa nasledovným chybám a osvojenie rád od odborníkov by vám v tom mohlo pomôcť. 

Ako často?

Podľa Cataliny Drouillardovej, kaderníčky a majiteľky kaderníckeho salónu v Kihei, to, ako často si treba umývať vlasy, závisí od ich typu a štruktúry. Ak máte mastnú pokožku hlavy alebo jemné vlasy, najlepšie bude siahnúť po šampóne každý jeden deň. Hrubé alebo suché vlasy je zase lepšie umývať len raz týždenne, aby sa zabránilo ďalšiemu poškodeniu.

„Čím viac narábate so svojimi vlasmi (farbenie, melír, fénovanie, kulmovanie, vyrovnávanie atď.), tým menej by ste ich mali umývať,“ radí Alisa Paganisová, kaderníčka v chicagskej štvrti West Loop. „Plán umývania a výber vhodného produktu by ste mali prediskutovať s odborníkom. Avšak platí, že menej je viac.”

Väčšine typov vlasov zvyčajne stačí každý druhý alebo tretí deň. Určite to však nepreháňajte a dbajte na použitie správneho typu šampónu. 

Len RAZ týždenne: Ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Denné umývanie vlasov, dokonca aj s kvalitnými výrobkami, je stále priveľa a môže to vysušiť pokožku hlavy a končeky vlasov," upozorňuje Paganisová. „Keď produkt používate každý deň, pokožka hlavy zareaguje a vytvorí mastnotu v snahe nahradiť prírodné oleje, ktoré sa práve z vlasov odstránili. Preto máte potrebu umývať si vlasy častejšie. Odporúčam kvalitný salónny produkt.“

Tieto výrobky sú alfou omegou

Dôležité je používať šampón a kondicionér, ktorý je pre vlasy tou správnou kombináciou. Podľa Drouillardovej platí, že za starostlivosť o vlasy dostanete to, za čo zaplatíte. Podľa nej sa preto oplatí investovať nejaké peniaze navyše.

Čoraz väčší počet ľudí sa vyhýba produktom s konzervačnými látkami známymi ako parabény a penotvornými látkami, teda sulfátmi, pretože obe sú spojené so zdravotnými problémami. Dobrou správou je, že výrobky, ktoré ich neobsahujú, ľahko zoženiete v drogérii alebo predajniach, kde je tiež dobré si nechať poradiť od personálu.

Ich výber do značnej miery závisí od typu a štruktúry vlasov, hovorí Drouillardová. Ak máte farbené, suché, poškodené alebo riedke vlasy, mali by ste hľadať produkty navrhnuté špeciálne pre tieto typy a vyhýbať sa veciam, ktoré spôsobujú rednutie vlasov. Odborníčka však neodporúča používanie čistiacich šampónov viac ako raz týždenne. Taktiež nie sú vhodné výrobky "dva v jednom" najmä vtedy, ak máte mastnú pokožku hlavy. 

Kedy použiť suchý šampón?

Suchý šampón sa stáva čoraz populárnejším, ale niektorí stylisti tvrdia, že by ste sa naň nemali spoliehať a nahrádzať ním klasický šampón.  

"Používať suchý šampón môžete niekoľko dní medzi umývaniami, v závislosti od množstva prírodných olejov, ktoré produkuje vaša pokožka hlavy," hovorí Paganisová. "Ale ak vás svrbí, je suchá alebo šupinatá, použite peeling na pokožku hlavy a vezmite si deň alebo dva voľno od suchého šampónu.”

Len RAZ týždenne: Ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Shelly Streenzová, majiteľka salónu, má skvelý tip na to, kedy je najlepšie použiť suchý šampón.

"Radím svojim klientom, aby používali suchý šampón hneď prvý deň po umytí," hovorí Streenzová a vysvetľuje: "Začne okamžite absorbovať prebytočnú mastnotu a získate ďalší deň bez umývania!”

Nestačí len raz

Hovorí sa, že šampónovať vlasy by ste mali presnejšie dvakrát. Napeníte, zmyjete a zase zopakujete. Je to však naozaj potrebné? Nejde o mýtus. Podľa Drouillardovej, ak si vlasy neumývate každý deň alebo ste po prepotenom tréningu, mali by ste vždy šampón napeniť a opláchnuť ho dvakrát pri každom použití.

Ako aplikovať kondicionér?

Netreba zabúdať ani na kondicionér. 

"Bez ohľadu na to, aký typ vlasov máte alebo aké dlhé sú, každý by mal pri umývaní používať kondicionér," hovorí Drouillardová.

Pri vmasírovaní kondicionéru sa zamerajte na jeho nanášanie na stred vlasov, najmä v blízkosti končekov. Nikdy ho však nenanášajte na pokožku hlavy, kde sa vám jeho zvyšky môžu usadiť. Následne opláchnite studenou vodou, ktorá pomáha uzavrieť kutikulu a podporuje hladšie a lesklejšie vlasy.

"Ak si neprečesávate vlasy, na ktorých máte kondicionér, musíte hneď začať," radí Paganisová. „Po zmytí šampónu vyžmýkajte z vlasov prebytočnú vodu a potom ich roztiahnite, aby neboli zlepené. Potom naneste kondicionér od stredu prameňa ku končekom a použite hrebeň alebo kefu na rozčesávanie, aby ste ho rovnomernejšie rozotreli. Môžete tiež použiť masku na vlasy pre hlbšiu hydratáciu.“

Pozor na silné trenie

Po umytí vlasov buďte pri sušení uterákom šetrní, pretože sú najslabšie vtedy, keď sú mokré. Silné trenie môže spôsobiť lámavosť a tiež zdrsňuje vonkajšiu vrstvu vlasov – kutikulu – a vytvára krepovatenie.

Zábaly z uterákov z mikrovlákna sú skvelé na jemné vysušenie vlasov. Drouillardová odporúča vyhnúť sa tepelným nástrojom, ako sú fény a sušenie vzduchom, kedykoľvek je to možné. Ak musíte fénovať, vždy použite ochranný stylingový produkt, ktorý vlasy ochráni pred teplom. 

Len RAZ týždenne: Ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keď je v tom ochorenie

Svrbivá pokožka hlavy je nepríjemnou záležitosťou. Ak máte suchú, šupinatú pokožku, môžete nájsť pomoc v šampónoch proti lupinám, ale ak máte psoriázu – bežné chronické ochorenie kože spôsobené nadmerne aktívnym imunitným systémom – mali by ste vyskúšať jeden zo šampónov, určených na toto ochorenie.

Ak trpíte svrbením pokožky a mastnotou, môžete mať veľmi časté kožné ochorenie s názvom seboroická dermatitída, upozorňuje Adele D. Haimovicová, klinická docentka dermatológie na New York University Langone Medical Center. Seboroická dermatitída spôsobuje červenú vyrážku, šupinaté škvrny a svrbenie kože. Dermatológovia odporúčajú častejšie umývanie a vyhýbanie sa výrobkom obsahujúcim drsné sulfáty.

Ak pociťujete akýkoľvek typ podráždenia pokožky hlavy, je tiež dôležité dbať na techniku.

"Agresívne drhnutie môže byť škodlivé, takže sa uistite, že šampón jemne vmasírujete do pokožky hlavy končekmi prstov a nie nechtami," varuje doktorka Haimovicová.

Nakoniec, ak trpíte pretrvávajúcim svrbením alebo podráždením, pretrvávajúcim vypadávaním vlasov alebo výrazným rednutím, odporúča sa návšteva dermatológa. 

Viac o téme: ZdravieUmývanieVlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9