Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Svrbí vás PUPOK? ODHAĽTE, čo je za týmto problémom, kým nie je príliš NESKORO

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Náhodné svrbenie sa môže vyskytnúť kdekoľvek na tele. Obvykle za tým nie je nič vážne. Čo však signalizuje nutkavý pocit neustále sa škrabať v okolí pupka?

Svrbivý pupok môže mať viacero príčin. Väčšina z nich nepredstavuje veľký problém a dá sa zvládnuť v pohodlí domova, v nutných prípadoch je potrebná návšteva u dermatológa. Ako sa píše na livestrong.com, môže ísť o bežný kožný problém, ale aj problémovú cystu. Prečo zvykne pupok svrbieť a čo sa s tým dá robiť?

1. Máte kontaktnú dermatitídu

Kontaktná dermatitída je červená, svrbivá vyrážka, ktorá sa vyvinie po tom, čo bola pokožka vystavená podráždeniu. Dráždivými látkami môžu byť nové mydlo, prací prostriedok, produkt osobnej starostlivosti alebo rastlina ako jedovatý brečtan alebo dub. Ale pokiaľ ide o svrbenie pupka, najbežnejšou dráždivou látkou je nikel.

„Gombíky nohavíc sú zvyčajne vyrobené z tejto látky a môžu vytvoriť okrúhlu vyrážku na mieste, kde sa dotýka pokožky," konštatovala dermatologička Jennifer Gordonová.

Našťastie, kontaktná dermatitída sa dá ľahko odstrániť. Začnite tým, že presne určíte, čo spôsobilo vyrážku, a vyhnite sa ďalšiemu podráždeniu pokožky. Potom aplikujte chladivý, mokrý obklad, aby ste zastavili svrbenie pri hojení.

2. Trpíte ekzémom

Ekzém je ochorenie kože, ktoré spôsobuje červené, svrbiace škvrny. Opuch najčastejšie postihuje ruky a nohy, ale môže zasiahnuť aj pupok.

Svrbí vás PUPOK? ODHAĽTE,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Ekzém v tejto oblasti môže byť výsledkom podráždenia kože spôsobeného častým trením,“ uviedla odborníčka na pokožku Marisa Garshicková.

Ľudia, ktorí majú ekzém na bruchu, už zvyčajne riešia stav svojej kože. Väčšina prípadov ekzému sa totiž objavuje v ranom detstve. Pôvodcami je genetika alebo vplyv životného  prostredia. Ak máte ekzém, vyhnúť by ste sa mali spúšťačom, ktoré spôsobujú podráždenie pokožky teda teplu, potu alebo produktom osobnej starostlivosti s pridanou vôňou. Udržujte pokožku hydratovanú.

3. Uhryzol vás hmyz

Aká je pravdepodobnosť, že vás uštipne komár alebo iný chrobák v okolí vášho pupka? Možno by ste sa čudovali. Ak máte v pupku opuchnutú, červenkastú hrčku, ktorá vás veľmi svrbí, je to veľká šanca. Uštipnutie komárom je pre väčšinu ľudí nepríjemnosťou. Ale u iných môže aj mierne uhryznutie spôsobiť žihľavku alebo horúčku. V takom prípade môžete byť alergickí a budete musieť navštíviť alergológa. Uštipnutie komárom zvyčajne zmizne samo o sebe v priebehu niekoľkých dní, existujú však možnosti, ktoré zmiernia svrbenie a bolesť. Umyte miesto mydlom a vodou, aby ste znížili riziko infekcie. Potom aplikujte ľadový obklad na 10 minút, aby ste znížili svrbenie a opuch.

4. Máte kvasinkovú infekciu

Ak máte okolo pupka jasnočervenú vyrážku, ktorá svrbí, opuchne alebo dokonca vytvára biely výtok, môžete mať kvasinkovú infekciu. Spôsobuje ju huba nazývaná kandida‌ a bežne postihuje iné časti tela, ako je vagína, konečník a jazyk. Darí sa jej v oblastiach, ktoré sú teplé a vlhké, napríklad kožné záhyby pupok. Ak máte opakujúce sa kvasinkové infekcie, môže to byť spôsobené základným zdravotným stavom, ako je vysoká hladina cukru v krvi alebo časté užívanie antibiotík. Je pravdepodobné, že budete musieť navštíviť dermatológa, ktorý vám predpíše lokálne antimykotikum.

5. Máte Intertrigo

Niekedy je svrbivá, pálivá vyrážka spôsobená zápalovým stavom nazývaným intertrigo, teda ťažké zaparenie. Môže sa vyskytnúť, keď je pokožka podráždená teplom, vlhkosťou alebo trením. Rovnako ako kvasinkové infekcie, má tendenciu prosperovať na častiach tela, ktoré sú teplé a vlhké. Ak sa intertrigo nelieči, môže sa dokonca zmeniť na kvasinkovú infekciu. Ako sa s tým popasovať? Postihnutú oblasť udržujte v suchu a chlade. Noste voľné, priedušné oblečenie.

6. Váš piercing je infikovaný

Ak máte piercing v pupku, príčinou svrbenia a nepohodlia môže byť pot, odumretá koža alebo dokonca infekcia v jeho okolí.

Svrbí vás PUPOK? ODHAĽTE,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Okolo piercingu sa môže hromadiť vlhkosť a postihnuté miesto dráždiť,“ konštatovala Garshicková.

Aby ste sa vyhli infekcii, šperk by ste mali pravidelne čistiť a udržiavať v suchu.

7. Máte cystu

Cysty sú malé, nezhubné hrbolčeky pod kožou, ktoré sa tvoria kdekoľvek na tele, vrátane pupku. Nie sú vždy nepríjemné, ale niekedy môžu mať hustý, žltý alebo páchnuci výtok, alebo môžu pri infekcii sčervenať alebo svrbieť. Ak si všimnete nový hrbolček na pupku alebo v jeho blízkosti, navštívte svojho dermatológa.

„Hoci cysty nie sú zvyčajne problematické, vždy by ste si ich mali nechať prehliadnuť, pretože vzhľadom na umiestnenie by mohli súvisieť s pupočnou herniou alebo granulómom,“ radí dermatologička Garshicková.

Kedy navštíviť lekára?

Svrbivý pupok, ktorý trvá niekoľko dní a zlepšuje sa domácimi opatreniami, pravdepodobne nie je dôvodom na obavy. Keď však svrbenie trvá dlhšie ako dva týždne, odvádza vašu pozornosť od bežných aktivít a postihuje iné časti tela, budete musieť navštíviť dermatológa. Ak svrbenie prichádza s ešte horšími príznakmi, ako je strata hmotnosti, horúčka, nočné potenie alebo otvorené rany, môže to znamenať vážnejší problém.

Viac o téme: BruchoPupokSvrbenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9