Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čistenie umývadla PROSPIEVA patogénom: Títo ľudia by si mali dávať POZOR

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odtoky a vodovodné potrubie nie sú práve najpríjemnejším miestom, čo sa týka ľudského hľadiska. Špinavé špongie, kúsky potravín v drezoch, zápach šíriaci sa z odtokov... Pre huby a mikróby je to však jedna báseň! 

V novej štúdii z University of Reading a UK Center for Ecology & Hydrology sa vedci hlboko ponorili do tohto temného ekosystému a skúmali viac ako 250 „hubových spoločenstiev umyvadiel“ na univerzitnom kampuse. Štúdia bola publikovaná v Environmental DNA.

Huby a ich podobnosť

Vedecký tím na čele s bioinformatikom Soon Gweon z University of Reading zhromaždil vzorky z umývadiel na toaletách a odpadových potrubí v 20 budovách v hlavnom kampuse univerzity. Výskumníci použili sterilné vatové tampóny na odber vzoriek, pričom zaznamenali podrobnosti o kvalitách každého umývadla, ako sa píše na sciencealert.com.

Výsledky ukázali množstvo plesní s rozmanitosťou húb. Okrem toho, že vlhké miesta sú lákadlom pre mikrobiálny život, zaujímavá je samotná prítomnosť húb. Hoci sú tieto spoločenstvá húb rôznorodé, zároveň sú si neuveriteľne podobné! Umývadlá hostili 375 rodov húb - taxonomickej kategórie nad druhmi – z radu tried, rádov a čeľadí. Štúdia zistila, že huby predstavujú sedem rôznych kmeňov. 

Napriek vysokej biodiverzite v každom umývadle vykazovali všetky spoločenstvá húb prekvapivo podobné taxonomické profily, čo znamená, že zoznam a pomer húb sa príliš nelíšil, či už v porovnaní s ostatnými umývadlami či dokonca rôznymi budovami. Výskumníci poznamenávajú, že si nie sú istí, čo je za týmé, ale poznamenávajú, že podobnosť húb z rôznych toaliet a budov by mohla odrážať "podobné používanie" ľuďmi v komunite.

Čistenie umývadla PROSPIEVA patogénom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hrozia infekcie

Všetky tieto umývadlá sa používajú hlavne na umývanie rúk, pričom ich môže využiť ktokoľvek zo širšieho univerzitného okolia. To znamená, že každý z nich je vystavený pôsobeniu mikróbov. 

„90 percent času trávime v uzavretých priestoroch, takže v našich domovoch a na pracoviskách sme vystavení plesniam,“ zdôrazňuj eGweon. "Pre väčšinu ľudí to nie je problém, ale pre tých, ktorí majú oslabenú imunitu, môžu niektoré druhy húb spôsobiť vážne infekcie."

Štúdia naznačuje, že umývadlá a odtoky nie sú len skvelými miestami pre život mikróbov, ale môžu slúžiť ako rezervoáre pre niektoré plesne, kvasinky a iné huby, ktoré môžu ukrývať a pomáhať šíriť druhy, z ktorých by už človek mohol ochorieť. 

"Nie je veľkým prekvapením nájsť huby v teplom a vlhkom prostredí. Umývadlá a odtoky boli doteraz prehliadané ako potenciálne rezervoáre týchto mikroorganizmov," pokračuje Gweon. "To by mohlo byť dôležité zistenie pre ľudí s oslabenou imunitou. Môžu sa tak vyhnúť infekciám, ktoré spôsobujú niektoré patogény, skrývajúce sa v umývadlách, ako je Fusarium."

Čistenie umývadla PROSPIEVA patogénom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kŕmené čistiacimi prostriedkami

Drezové odtoky a potrubia ponúkajú jedinečné prostredie pre huby v zastavanom prostredí. Podľa odborníka je za tým neptržitá vlhkosť, dočasné zmeny teploty, vysoké pH z čistiacich prostriedkov a potenciálne hromadenie organickej hmoty. Huby v umývadlách sú veľmi odolné! Čelia napr. návalom horúcej vody, ako aj rôznym úrovniam kyslosti a dostupnosti potravín. Vedci naznačujú, že niektoré huby môžu dokonca využívať detergenty v mydle ako zdroj potravín.

Nebezpečné mikróby

Najpočetnejší a všadeprítomný rod zistený v novej štúdii bol Exophiala, teda "čierna kvasinka", ktorá zahŕňa suchozemské a vodné druhy.

"Druhy Exophiala možno považovať za patogény spôsobujúce kožné a povrchové infekcie," píšu vedci, podľa ktorých nemusia celkovo predstavovať vysoké riziko, ale „boli zdokumentované fatálne systémové infekcie“.

Netreba to však podceňovať. Ako uvádza BBC, v Anglicku zomrel dvojročný chlapec Awaab Ishak kvôli vystaveniu sa plesniam v byte, kde žil. 

Viac o téme: UmývadláHubyPlesneZdravieMikróby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9