Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Odborníci bijú na poplach: Väčší počet DOVOLENIEK zvyšuje šancu na túto CHOROBU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci je pre mnohých dovolenkové obdobie príjemným časom v roku, vaša pokožka kričí SOS. Je totiž pravdepodobné, že bude pribúdať čoraz viac prípadov nebezpečnej rakoviny kože.

Niečo podobné sa už deje v Anglicku! Najhoršie na tom je, že sa to týka oblasti, kde nebývajú práve najväčšie horúčavy, a ktoré je známe skôr upršaným obdobím. Podľa dát z NHS Digital a Britskej asociácie dermatológov bol výskyt rakoviny kože v Anglicku zaznamenaný až v 224 092 prípadoch. To je údaj z roku 2019, ktorý predstavuje 26-percentný nárast oproti roku 2013, kedy prípadov bolo 117 677! Ide o rekordné čísla, pričom väčšina prípadov sa podľa odborníkov objavilo medzi staršími ľuďmi, ako sa píše na dailymail.co.uk. Avšak, ďalším činiteľom môže byť čas strávený na slnku a taktiež dovolenky v zahraničí. 

Čítajte tiež: NAJLEPŠÍ doplnok výživy pre ŽENY nad 50 rokov: Dobrá KONDÍCIA a príval energie napriek veku!

Aké karcinómy sa objavili? 

V rokoch 2013 až 2019 bolo celkovo viac ako 1,4 milióna ľudí, ktorí bojovali s ochorením.

Odborníci bijú na poplach:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dermatologička Tanya Bleikerová upozorňuje: „Rýchlo sa blížime k štvrť miliónu prípadov ročne v Anglicku. Odhadujeme, že každý piaty človek bude mať v živote rakovinu kože. Hoci je potrebné urobiť viac pre prevenciu rakoviny kože, musíme tiež zvýšiť zdroje, ktoré sú k dispozícii na riešenie tohto nárastu.“

Melanóm je menej častý ako iné druhy rakoviny kože, no môže byť smrteľnejší. V roku 2019 bolo 47 977 kožných spinocelulárnych karcinómov, čo je nárast z 34 672 v roku 2013. Keď sa rakovina kože zachytí včas, je väčšinou liečiteľná. 

V roku 2019 bolo 158 934 bazocelulárnych karcinómov, oproti 128 406 v roku 2013. Táto forma ochorenia sa zvyčajne nerozšíri. V tom istom roku bolo tiež 1 849 zriedkavých druhov rakoviny kože, čo je nárast z 1 714 v roku 2013.

Hoci sa údaje týkajú Anglicka, možno to vnímať ako upozornenie, že je tu obdobie, kedy najviac hrozí rakovina kože. Chráňte sa opaľovacími krémami s vysokým faktorom a nechoďte na priame slnko medzi 11:00-15:00. Dôležitá je tiež pravidelná kontrola znamienok a ich sledovanie, či nemenia svoj tvar. 

Viac o téme: DovolenkaZdraviePrevenciaRakovina kože
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9