Hrozia KOLAPSY z vysokých teplôt: U TÝCHTO ľudí môžu viesť horúčavy k ÚMRTIAM!

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-30 04:00:00

Mimo úrazov sa v lete záchranári najčastejšie stretávajú s kolapsovými stavmi a dehydratáciou, spôsobenými vysokými teplotami. Informovala o tom vedúca referátu vzdelávania Záchrannej zdravotnej služby Bratislava Lucia Mesárošová.

Záchranári sa tiež často stretávajú so zhoršením chronických, prevažne kardiovaskulárnych ochorení, ako je napríklad vysoký krvný tlak.

"Práve u týchto ľudí môžu za určitých podmienok kolapsy spôsobené horúčavou eskalovať až k prípadným úmrtiam," priblížila Mesárošová.

Čítajte tiež: NÁSLEDOK vášnivého SEXU, z ktorého sa môžu ženy dlho spamätávať: Tieto POLOHY sú najhoršie!

Upozorňuje, že záťaž teplom môže viesť aj k zvýšenej únave, úbytku výkonnosti a spôsobiť až prehriatie organizmu, sprevádzané malátnosťou, bolesťami hlavy, závratmi až zvracaním.

Pitný režim a iné opatrenia

Odborníčka pripomína dôležitosť pitného režimu počas horúcich dní. Odporúča vypiť aspoň dva litre vody, potreba tekutín je však podľa jej slov individuálna a závisí od vykonanej fyzickej aktivity.

"Pre presnejší výpočet je možné použiť vzorec 20 až 40 mililitrov vody na kilogram telesnej váhy. Prijímané tekutiny (ideálne čistá voda) by mali byť izbovej teploty," priblížila.  

Pri pohybe na slnku či pri letnom športovaní Mesárošová radí chrániť hlavu pokrývkou, nosiť vzdušné oblečenie, ideálne svetlých farieb, pitný režim obohatiť o minerály a soli, ktoré sa potením z organizmu vytrácajú.

"Čo sa týka našich najmenších a vekovo starších, jednoznačne im odporúčame tráviť čas vonku v skorších ranných a neskorších poobedných hodinách, aby sme sa vyhli prípadnému prehriatiu organizmu," doplnila.

Fotogaléria


Tagy:
leto zdravie horúčavy dehydratácia

2022-06-30 04:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia