Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bežný PROBLÉM, s ktorým mnohí bojujú: Čo je v skutočnosti za ODMIETANÍM jedla po ZOBUDENÍ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zjesť raňajky? Zatiaľ čo pre mnohých nejde o nič výnimočné, pre iných je to výzva. Čo môže byť za tým, ak po zobudení máte nižšiu chuť na jedlo a nedokážete do seba nič dať? 

6 možných dôvodov, prečo ráno nepociťujete hlad podľa healthline.com:

1. Mali ste veľkú večeru alebo neskoré nočné občerstvenie

Logické a jednoduché. Ak ste si dali na tanier včera večer jedlo s vysokým obsahom tuku alebo bielkovín, makroživiny môžu spomaliť vyprázdňovanie vášho žalúdka a udržia vás dlhšie sýtych. Tento stav potrvá až do rána.

Navyše, bielkoviny môžu výrazne zmeniť hladiny hormónov, ktoré regulujú váš hlad a chuť do jedla, vrátane ghrelínu, glukagónu podobného peptidu-1, peptidu YY a cholecystokinínu. Podobne jedlá s vysokým obsahom tuku zmenia hladiny určitých hormónov spojených s chuťou do jedla a pocitmi plnosti, čo vedie k zníženiu hladu.

Čítajte tiež: Čerstvý CHLIEB aj po 3 týždňoch? Kašlite na zmrazenie, toto je ÚČINNEJŠIE!

2. Počas noci došlo k zmene hladiny hormónov

Počas spánku dochádza v tele ku kolísaniu hladín viacerých hormónov. Aj to môže zmeniť chuť do jedla. Podľa jedného výskumu hladiny adrenalínu bývajú ráno vyššie. Verí sa, že tento hormón potláča chuť do jedla tým, že spomaľuje rýchlosť vyprázdňovania žalúdka a zvyšuje rozklad uhľohydrátov uložených v pečeni a svaloch, aby poháňal telo.

A čo viac, jedna štúdia zistila, že hladiny ghrelínu, hormónu hladu, boli ráno nižšie ako noc predtým. To by tiež mohlo vysvetľovať, prečo po prebudení pociťujete menší hlad.

Denné hormonálne výkyvy sú úplne prirodzené a zvyčajne nie sú dôvodom na obavy. Ak však pocítite náhle alebo extrémne zmeny hladu alebo chuti do jedla, zvážte návštevu u lekára.

3. Cítite úzkosť alebo depresiu

Úzkosť i depresia môžu výrazne ovplyvniť hladinu hladu a spôsobiť zmeny chuti do jedla. Ja za tým tiež zvýšená hladina určitých stresových hormónov, ktorá má na svedomí zníženie chuti do jedla. Pravdou však je, že úzkosť a depresia vplývajú na ľudí rôzne. 

Bežný PROBLÉM, s ktorým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Ste tehotná

Ranná nevoľnosť je bežný problém charakterizovaný nevoľnosťou a vracaním. Počas tehotenstva postihuje približne 80 % žien. Hoci sa môže objaviť kedykoľvek počas dňa, často sa vyskytuje hlavne ráno a vo väčšine prípadov sa zlepší alebo zmizne po 14 týždňoch tehotenstva. Niet divu, že potom nemáte na nič chuť. Okrem ranných nevoľností môže tehotenstvo spôsobiť aj ďalšie príznaky znižujúce hlad, ako sú poruchy trávenia, nadúvanie a oneskorené vyprázdňovanie žalúdka.

5. Ste chorí

Keď je vás organizmus oslabený a cítite sa zle, spôsobuje to zníženie chuti do jedla a hlad. Je známe, že najmä infekcie dýchacích ciest, ako je bežné prechladnutie, chrípka a zápal pľúc to majú na svedomí. Podiel majú na tom i infekcie, ktoré obmedzujú vaše chuťové a čuchové zmysly. Niektoré choroby, ako je chrípka, môžu tiež spôsobiť príznaky, ktoré znižujú hlad a chuť do jedla, vrátane nevoľnosti a zvracania.

Zaujme vás: PRÍSADA v ovocí, kvôli ktorej trpí PEČEŇ: Naštartuje ZÁPAL a znásobí ukladanie TUKU

6. Iné príčiny

Okrem bežnejších faktorov uvedených vyššie existuje niekoľko ďalších možných dôvodov, prečo nemusíte pociťovať hlad, keď sa zobudíte:

  • Užívate určité lieky - mnoho druhov liekov, vrátane diuretík a antibiotík, môže znížiť hlad a chuť do jedla.
  • Stárnete - znížená chuť do jedla je bežná u starších dospelých a môže byť spôsobená zmenami v energetických potrebách, hormónoch, chuti alebo čuchu a spoločenských okolnostiach.
  • Máte problém so štítnou žľazou - strata chuti do jedla môže byť znakom hypotyreózy alebo zníženej funkcie štítnej žľazy.
  • Máte ovuláciu - estrogén, ženský pohlavný hormón, ktorý sa zvyšuje počas ovulácie, môže potlačiť chuť do jedla.
  • Máte chronický stav - niektoré stavy, ako je ochorenie pečene, srdcové zlyhanie, ochorenie obličiek, HIV a rakovina, môžu byť na vine.
Viac o téme: ZdravieRaňajkyJedlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9