Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Otočte kohútikom do OPAČNEJ strany: Pocítite PRÍVAL takýchto ZMIEN na tele!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sprchovanie v studenej vode sa stáva čoraz populárnejšie. Nabíja energiou, uvoľňuje stuhnuté svaly, zmierňuje zápal a zlepšuje celkové zdravie. Ak túžite po zdravšom "ja" aj vy, postačí, ak svoje telo vystavíte na pár minút ľadovej vode.

Pre niektorých je sprcha v studenej vode nočnou morou. Odmietajú vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a už len myšlienka, že sa ich tela dotkne ľadová voda, je pre nich mrazivá a nepríjemná. Chyba! Sprchovanie v ľadovej vode totiž zlepšuje kvalitu života, ako sa píše na brightside.me. Nemusíte pod ňou stáť hodiny. Úplne postačia 2 minúty. Posilníte tak svoju imunitu, prekrvíte telo, zlepší sa vám nálada a budete plní energie. Toto sú dôvody, prečo by ste s tým mali začať aj vy!

1. Zlepšuje krvný obeh a znižuje bolestivosť svalov

V momente, keď studená voda zasiahne telo, krv je nútená cirkulovať oveľa rýchlejšie v snahe udržať telesnú teplotu. Studené sprchy sú ideálne pre športovcov, pretože im pomáhajú prekonať zranenia oveľa rýchlejšie. Dopriať si ju môžete aj po náročnom tréningu, kedy telo potrebuje zregenerovať.

Čítajte tiež: Keď to na vás príde v NEČAKANEJ situácii: VÁŽNY dôvod, prečo NEMOČIŤ v sprche!

2. Redukuje svrbenie a mdlú pokožku

Ľudia, ktorí majú prirodzene suchú pokožku alebo trpia kožnými ochoreniami, ako je ekzém, často pociťujú svrbenie po horúcej sprche. Jedným zo spôsobov, ako proti tomu bojovať, je čo najviac znížiť teplotu vody. Nezostávajte však pod ňou príliš dlho. Aby ste zachytili všetku vlhkosť, po sprche použite hydratačný krém.

3. Stabilizuje metabolizmus

Hnedý tuk je druh tuku, s ktorým sa narodí každý z nás. Aktivuje sa práve studenou sprchou. Pomáha bielemu tuku zostať na zdravých úrovniach. Ten totiž ako vieme, súvisí s obezitou. Studená sprcha 2- až 3-krát do týždňa zlepší aj metabolizmus. Stabilizuje určité hladiny hormónov a lieči gastrointestinálny systém. Spolu s vyváženou stravou pomáha pri chudnutí.

Otočte kohútikom do OPAČNEJ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Znižuje stres a zlepšuje duševné zdravie

Studené sprchy fungujú tak, že telu spôsobia šok. Ak si ich teda užívate pravidelne, spustíte proces, ktorý sa nazýva otužovanie. Počas tejto doby si nervový systém zvykne na menšie množstvo fyzického stresu a pripraví vás na to, keď prídu skutočne stresujúce chvíle. Výsledkom je, že telo a myseľ sú pripravené čeliť akejkoľvek ťažkej situácii, ktorá sa objaví. Studená voda tiež uvoľňuje endorfíny do krvného obehu a v dôsledku toho sme bdelejší, energickejší a šťastnejší.

5. Posilňuje imunitný systém

Studená sprcha môže spôsobiť, že telo bude odolnejšie voči prechladnutiu a sezónnej chrípke. Je to preto, že voda šokuje telo a núti ho produkovať viac leukocytov, ktoré sú zodpovedné za ochranu nášho tela pred infekciou.

Nevýhody horúcej vody

Je pochopiteľné, prečo milujete horúce sprchy najmä po náročnom dni v práci. Mali by ste však vedieť, že vysoká teplota vody môže v niektorých prípadoch spôsobiť problémy:

Zaujme vás: Do sprchy po TAKOMTO čase? Reakcia IMUNITNÉHO systému na seba nenechá dlho ČAKAŤ

  • Dráždi pokožku - horúca voda poškodzuje keratínové bunky, ktoré sú po celej pokožke, čím ju robí suchou a matnou. Tá je potom podráždená a svrbí.
  • Zhoršuje stav kože - ekzém a akné sú u mnohých ľudí celkom bežné a vysoké teploty môžu ich príznaky zhoršiť. Potrebujú totiž dodatočnú vlhkosť, aby sa koža upokojila, no horúca voda ju odoberá.
  • Poškodzuje vlasy - keratínové bunky sa nenachádzajú len na tele, ale aj na hlave. Horúca voda oslabuje vlasy a u niektorých ľudí spôsobuje ich vypadávanie.
  • Zvyšuje krvný tlak - ak trpíte určitými srdcovými alebo kardiovaskulárnymi problémami, radšej sa sprchovaniu v horúcej vode vyhnite.
Viac o téme: ZdraviePrevenciaStudená voda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9