Do sprchy po TAKOMTO čase? Reakcia IMUNITNÉHO systému na seba nenechá dlho ČAKAŤ

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-23 12:40:00

V zimných mesiacoch nepociťujeme potrebu, často sa sprchovať ako v lete, keď nám po tele stekajú kropaje potu. Odborník však neodporúča príliš dlho čakať na ďalšiu sprchu!

Podľa odborníka totiž hrozia určité riziká, ktoré sa zväčšujú podľa toho, ako dlho budeme bez sprchovania. Netýkajú sa len pokožky!

Čítajte tiež: Zvládnete túto VÝZVU za menej ako 60 sekúnd? TEST, ktorý odhalí, v akom STAVE máte SRDCE!

Výhody sprchovania

V prvom rade je dôležité si ujasniť, prečo by sme sa vôbec mali sprchovať. Je nevyhnutné na prečistenie pôrov a umožnenie správneho fungovania kožných buniek, čím sa posilní imunitný systém, ako sa píše na express.co.uk. Dôkazy tiež naznačujú, že teplá sprcha alebo kúpeľ pred spaním môže pomôcť procesu spánku, pričom výskum tvrdí, že sprchovanie dve hodiny pred spaním je optimálne pre dobrý spánok.

Prietok krvi, dýchanie a koncentrácia sa taktiež zlepšujú počas sprchovania, vďaka čomu je tento zvyk dôležitou súčasťou našich každodenných rutín. Zdravá pokožka si však zachováva vrstvu mazu a rovnováhu dobrých baktérií, takže príliš časté umývanie ich môže odstrániť a spôsobiť vysušenie.

Záleží na tom, čo vaša koža znesie

Frekvencia sprchovania sa väčšinou mení podľa toho, aké je ročné obdobie. Je pravda, že príliš časté sprchovanie počas zimných mesiacov by mohlo pokožku viac vysušiť, keďže samotné počasie ju už dosť vysúša a nepomáhajú tomu ani vykúrené miestnosti. Na druhej strane, zníženie teploty vody by tomu mohlo pomôcť vyhnúť sa.

„Vaša pokožka môže byť v zime suchšia, v takom prípade môže príliš veľa sprchovania spôsobiť extrémne vysušenie,“ vysvetľuje Healthline.com. "Každodenná sprcha v lete však nemusí negatívne ovplyvniť vašu pokožku. Keďže neexistujú žiadne pravidlá o tom, čo znamená "príliš veľa", je dôležité, aby ste poznali svoje telo a určili, čo vaša pokožka znesie."

Príležitosť pre baktérie

Prieskumy ukazujú, že ľudia môžu vydržať celé týždne bez sprchovania bez nepríjemného zápachu, čo však nevyhnutne neznamená, že by sa mali umyť. S predlžovaním doby medzi každým sprchovaním sa spája množstvo rizík, no hlavným problémom sú baktérie.

Ak si necháte tri až štyri dni medzi sprchami, riskujete, že sa vám na tele nahromadia tmavé škvrny šupinatej kože, čo môže viesť k plesňovým alebo bakteriálnym infekciám. Nejde pritom len o odumreté kožné bunky, ale aj nečistoty a pot. Táto kombinácia môže vyvolať akné alebo zhoršiť už existujúce ochorenia, ako je psoriáza, dermatitída a ekzém. 

Doktorka Michele Greenová, dermatologička z New Yorku, vysvetlila, že niektorí ľudia sa potrebujú sprchovať viac ako iní, v závislosti od toho, ako často cvičia.

Okrem zápachu sa budete musieť obávať množstva rôznych kožných problémov, ako je akné, podráždenie, zhoršenie existujúcich kožných ochorení a dokonca aj plesňové infekcie. Akné sa tvorí, keď dôjde k zablokovaniu a zápalu mazových folikulov nielen na tvári, ale aj na hrudi a chrbte," upozorňuje doktorka Greenová. 

Príliš málo sprchovania otvára príležitosť pre baktérie, spôsobujúce akné, uviaznuť v póroch. Ak nie sú zmyté z oblasti okolo očí, úst alebo nosa, môžu sa dostať do otvorov. To môže telo vystaviť riziku vzniku prechladnutia alebo infekcie, čo môže vyvolať reakciu imunitného systému.

Hoci neexistuje ideálna dĺžka sprchovania, odborníci tvrdia, že môže stačiť krátke sprchovanie v trvaní troch až štyroch minút so zameraním sa na podpazušie a slabiny.

Fotogaléria


Tagy:
koža zdravie prevencia sprchovanie

2021-11-23 12:40:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia