Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Brusnicový džús ZAŤAŽUJE močový mechúr: Ďalšie POTRAVINY, ktoré ZVÝŠIA návštevy TOALETY

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Časté chodenie na záchod vie byť poriadne otravné. Hlavne vtedy, keď sú za tým problémy močového ústrojenstva, ktoré bývajú veľmi bolestivé. Ktoré potraviny zvýšia frekvenciu močenia?

Nepríjemné pocity, pichanie, bolesti, nutkanie na močenie, neustále návštevy toalety. Ide o príznaky, že s vašim mechúrom nie je niečo v poriadku. Na príčine je zápal, či infekcia, ktoré sa liečia antibiotikami. Ako sa píše na livestrong.com, za časté močenie môžu aj určité potraviny.

Čítajte tiež: Odborníčka upozorňuje na jedlo v MRAZNIČKE: Táto POTRAVINA je v kuchyni priam NEVYHNUTNÁ

Prečisťujú organizmus, majú protizápalové účinky, no nútia vás častejšie navštevovať toaletu,“ konštatovala odborníčka na výživu čriev Amanda Saucedová.

Ktoré potraviny podľa nej majú diuretické vlastnosti?

1. Alkohol

Všimli ste si, že keď popíjate alkohol, navštevujete toaletu častejšie? Alkoholické nápoje totiž ovplyvňujú močový mechúr a nutkanie na močenie.

„Keď pijete alkohol, antidiuretický hormón, ktorý reguluje obsah vody v obličkách, sa spomalí," konštatovala Saucedová.

Znamená to, že obličky nevstrebajú množstvo vody, ktoré by normálne absorbovali, takže voda sa odplaví z tela spolu s močením.

2. Káva

Keď si doprajete šálku kávy, je pravdepodobné, že za ňou vypijete pohár vody. Môže za to kofeín, ktorý je známy svojimi diuretickými vlastnosťami. Pomáha telu vylúčiť soľ a vodu. Netreba to s ním ale preháňať. Kofeín môže dráždiť ľudí so syndrómom bolesti močového mechúra.

Brusnicový džús ZAŤAŽUJE močový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Brusnicový džús

Aj keď ste možno počuli, že niektoré zlúčeniny v brusnicovej šťave môžu byť užitočné pri prevencii infekcií močových ciest, tento kyslý nápoj môže zaťažiť močový mechúr

„Brusnicová šťava ho môže podráždiť, najmä ak máte intersticiálnu cystitídu. Ide o chronický stav, ktorý spôsobuje tlak a bolesť v močovom mechúre, niekedy aj v panve,“ vysvetlila Saucedová.

4. Limonáda

Aj popíjanie limonády môže byť zdrojom nadmerného močenia. Niektoré druhy obsahujú kofeín, čo je diuretikum. Môže za to aj oxid uhličitý, ktorým je nápoj zasýtený. Dráždi močový mechúr a núti vás častejšie chodiť na záchod.

5. Pomaranče

Niektoré druhy kyslého ovocia a ovocné šťavy môžu spôsobiť, že budete viac močiť. Ak zjete napr. veľa pomarančov, na záchode pravdepodobne strávite dlhší čas. U niektorých ľudí môžu mať opačný účinok. Výskum zverejnený v ​International Journal of Clinical Practice​ odhalil, že pitie pomarančového džúsu u pár jedincov znížilo tvorbu moču.

Brusnicový džús ZAŤAŽUJE močový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Pikantné jedlá

Pikantné jedlá môžu tiež zosilniť nutkanie na močenie. Navyše je pravdepodobné, že siahnete po pohári vody, keďže tieto pokrmy zvyknú telo dehydratovať a vy budete pociťovať smäd omnoho viac ako pri bežných jedlách.

7. Paradajky

„Paradajky patria do kategórie kyslých potravín,“ uviedla Saucedová.

Je o nich známe, že dráždia mechúr a zvyšujú nutkanie na močenie. Konzumácia kyslých produktov je obzvlášť problematická pre ľudí s hyperaktívnym močovým mechúrom.

8. Vodný melón

Ak máte radi vodný melón, určite ste si všimli, že po jeho konzumácii chodíte častejšie na záchod. Obsahuje približne 92 percent vody, takže má diuretické účinky. Jeho konzumácia môže pomôcť pri obličkových kameňoch.

9. Uhorky

„Rovnako ako vodný melón, aj uhorky majú veľmi vysoký obsah vody," konštatovala Saucedová.

V skutočnosti táto lahodná zelenina pozostáva z 95 percent vody, takže keď jej zjete priveľa, program na najbližšie hodiny strávený na záchody je jasný.

10. Zeler

Zeler je ďalší pokrm, ktorý naplní váš močový mechúr. Ak večer pri pozeraní obľúbeného seriálu budete chrumkať zelerové tyčinky, pauzu na ovládači budete stláčať častejšie ako inokedy.

Viac o téme: ZáchodZdravieMočenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9