Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

ČISTENIE pleti dvakrát denne ako veľký OMYL? Zaužívané PRAVIDLO by sa vám mohlo VYPOMSTIŤ

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hovorí sa, že ak si poriadne vyčistíte pleť rano a pred spaním, budete sa tešiť z krásnej a zdravej pokožky. Niekto však zabudol poznamenať, že záleží aj od typu pleti.

Umývate si tvár každý deň? Podľa odborníčky to pre vašu pokožku nie je práve najlepšie! V skutočnosti môže spôsobiť viac škody ako úžitku, najmä, ak bojujete s akné alebo mastnou pokožkou. Dermatologička doktorka Eva Meleghová prezradila pre thesun.co.uk päť dôvodov, prečo ide o zlý nápad a k čomu vedie.

Čítajte tiež: PREDBEHNITE vysoký krvný tlak: Dbajte na TOTO v strave a zabránite mu v PREDSTIHU!

Na mastnotu nepomáha

Pokožka s akné produkuje vyššie hladiny kožného mazu. Ide o olejovitú voskovitú látku, ktorá pokrýva a zvlhčuje pokožku a je veľmi dôležitá pre udržanie jej zdravia.

Dr Meleghová povedala: „Častejšie umývanie tváre detergentmi a rozpúšťadlami, ktoré sú často prítomné v pleťových vodách a čistiacich prípravkoch na mastnú pokožku, odstraňuje prirodzené oleje z povrchu pokožky, zanecháva ju suchšiu, a tak často spôsobí, že telo bude produkovať ešte viac kožného mazu, aby to vykompenzovalo. Čistenie tváre nekomedogénnym čistiacim olejom na tvár s následným jemným peelingom raz za 1-2 dni je lepšie ako každodenné umývanie pleťovými vodami zameranými na odstránenie mastnoty."

Nezastaví vznik vyrážok

Nadbytočný kožný maz nie je príčinou akné, takže každodenné umývanie tváre nevyrieši hlavnú príčinu. Čo je skutočným problémom, je oxidácia kožného mazu, keď je blízko povrchu pokožky. Mieša sa so vzduchom a baktériami, čo spôsobuje, že vedie k upchávaniu a zápalu, ktorý zase vytvára vyrážky. Potrebujete zastaviť oxidáciu mazu namiesto toho, aby ste ho každý deň umývali.

ČISTENIE pleti dvakrát denne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Ak sa kožný maz nechá len tak a nebude odstránený, konečným výsledkom bude, že telo sa postupne samo reguluje a začne produkovať menej kožného mazu. Paradoxom často je, že ľudia s mastnou pleťou a akné si pleť často umývajú, čím sa vlastne zvyšuje tvorba mazu. Čistenie pleti pomocou jemného peelingu a následne sérum na čistenie je lepší spôsob, ako kontrolovať tvorbu kožného mazu a pomáhať predchádzať tvorbe pupienkov a akné," dodáva odborníčka.

Zhorší červenú pokožku

Ak trpíte rosaceou a citlivosťou, umývanie tváre vodou môže v skutočnosti stav zhoršiť. Voda obsahuje chlór a ak máte veľmi citlivú pokožku so sklonom k ​​rosacei, môže váš stav ešte zhoršiť.

„Rovnako dôležitá je teplota použitej vody pri umývaní, ktorá môže vyvolať zhoršenie stavu pleti pri rosacei v dôsledku vaskulárnej dilatácie krvných buniek pod povrchom kože. Čistenie bez vody s hydratačným krémom pre veľmi citlivú pleť je pre pleť so sklonom k ​​začervenaniu a rosacei oveľa prospešnejšie ako každodenné umývanie tváre," upozorňuje Dr. Meleghová.

Odstraňuje dobré baktérie

Každodenné umývanie tváre môže odstrániť dobré baktérie a taktiež vysušiť pokožku. Dobré baktérie chránia a udržiavajú kožnú bariéru a tak chránia pokožku pred zlými baktériami. Taktiež uzamykajú vlhkosť a zabraňujú vysušovaniu.

Dr Meleghová povedala: "Kožná bariéra je rozhodujúca pre udržanie hydratovanej a pružnej pokožky. Ľudia, ktorí sú náchylní na ekzémy, majú často narušenú funkciu kožnej bariéry. Takže zabíjanie dobrých kožných baktérií, ktoré pomáhajú opraviť poškodenú alebo narušenú pokožku, situáciu len zhorší. Ak trpíte suchou pokožkou, každodenné umývanie tváre môže viesť k ešte väčšej suchosti."

ČISTENIE pleti dvakrát denne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Môže otvoriť póry

„Otvorené kožné póry a čierne bodky môžu byť spôsobené jednak genetikou, ale aj nedostatočnou elasticitou a tvorbou kolagénu v samotnej pokožke. Odstránenie esenciálnych kožných olejov každodenným umývaním tváre má za následok, že pokožka bude menej pružná, a tak zostanú póry otvorenejšie."

Ako odborníčka povedala, lepší je jemný píling raz za dva až tri dni, ak máte normálnu pleť, alebo raz za dva dni, ak máte mastnú pleť. To vyčistí póry a zanechá pokožku zvlhčenú.

Viac o téme: ZdravieUmývaniePokožkaMastná pleťKožný maz
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9