Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hygienické NÁVYKY, ktoré robia mnohí automaticky a ŠKODIA si: UMÝVANIE zubov ako PROBLÉM!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Už od detstva nám rodičia vštepovali, aká dôležitá je každodenná hygiena. Všetko má však svoje hranice. Preto ich netreba brať príliš vážne!

Väčšina z nás je presvedčených, že má hygienické návyky v malíčku. Veď je to tak jednoduché, stačí si dôkladne umývať ruky, zuby, sprchovať sa raz za deň, používať dezodorant a je to. No nie je to až tak jednoduché. Ako sa píše na brightside.me, niektoré zvyky, ktoré vykonávame pravidelne a automaticky, nemusíme robiť správne. Aj obyčajným umývaním chrupu si koledujeme o problém, ak si ho zle čistíme. 

Čítajte tiež: ZMIZÍK na poškodené BUNKY v tele? Bežné OVOCIE útočí svojou silou na NÁDORY!

1. Nosenie slipovej vložky po celý deň

Odborníci ženám neodporúčajú, aby nosili jednu slipovú vložku po celý deň. Podľa nich by si ich mali meniť každých 3 až 5 hodín. Týka sa to aj menštruačných vložiek, ktoré je potrebné vymieňať každé 4 hodiny. V prípade, že ide o silné krvácanie, čas sa skracuje na každé 2 hodiny. Pri menštruačných kalíškoch je odporúčaná doba nosenia 4 až 6 hodín.

2. Čistenie uší vatovými tyčinkami a ostrými predmetmi

Lekári varujú, že pri čistení uší treba byť opatrní. Nemali by sa používať ani vatové tyčinky, ani ostré predmety. Na vyčistenie úplne postačí malá handrička, pričom ani tú netreba zatláčať hlboko do ucha. Podľa odborníkov by ste nemali používať ani ušné sviečky. Nie sú účinné a môžete si nimi spôsobiť zranenie.

Hygienické NÁVYKY, ktoré robia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Píling pokožky každý deň

Pokožka sa obnovuje každých 6 týždňov a agresívna exfoliácia prispieva k suchej a podráždenej koži. Mechanický píling síce koži prospieva, no nemali by ste to preháňať, všetkého veľa škodí. Používajte ho maximálne dvakrát do týždňa.

4. Výmena vložiek do topánok menej ako raz za rok

Ak topánky používate pravidelne, vložky do nich by ste mali meniť po 6 mesiacoch, maximálne po roku. Keď sú staršie, opotrebujú sa a prestanú podporovať klenbu. Je tiež veľmi pravdepodobné, že začnú aj zapáchať kvôli premnoženým baktériám.

5. Aj podpazušie potrebuje píling

Aj podpazušie potrebuje píling, najmä ak sa holíte. Naneste si ho a jemne exfoliujte. Ak je vaša pokožka v podpazuší citlivá, použite pílingový prostriedok určený na tvár. Stačí ho použiť dvakrát za týždeň.

6. Používanie antibakteriálneho mydla na tvár

Je zdravšie vyhnúť sa akýmkoľvek čistiacim prostriedkom, ktoré spôsobujú suchosť a podráždenie pokožky. Vyhýbajte sa preto drsným mydlám, vrátane tých antibakteriálnych. Antibiotikum v nich zbavuje pokožku hydratačných olejov.

7. Priveľa antibakteriálneho mydla na ruky

Podľa odborníkov je lepšie vynechať každodenné používanie antibakteriálneho mydla na ruky. Výrobcovia nepreukázali, že zložky sú bezpečné na každodenné použitie a dlhú dobu. Taktiež neexistuje dôkaz, že obyčajné mydlo je menej účinné.

Hygienické NÁVYKY, ktoré robia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Príliš veľký tlak na zuby

Štúdia ukázala, že viac než mierny tlak na zuby alebo čistenie dlhšie ako 2 minúty, ich lepšie nevyčistí. Drsné čistenie môže narušiť zubnú sklovinu a spôsobiť množstvo zdravotných problémov ústnej dutiny.

Viac o téme: ZdravieHygienaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9