Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bolestivá VYRÁŽKA v uchu môže byť dôvodom na OBAVY: Odborníčka upozorňuje, kedy to je VÁŽNE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vyrážka na tvári vie byť veľmi otravná. Ale keď sa objaví v uchu, je to hotová pohroma. Postihnuté miesto vie nepríjemne bolieť. Odborníci neodporúčajú jej vytláčanie. Podľa nich existujú iné spôsoby, ako sa jej zbaviť a zároveň zabrániť jej opätovnému zvyku.

 

Vyrážka vo vnútri ucha je rovnaká, ako tá, ktorá sa tvorí na tvári. 

„Vzniká rovnako ako akné na miestach s upchatými pórmi, zvýšenou produkciou mazu a mieste, kde sa množia baktérie a zápal,“ vysvetlila dermatologička Marisa Garshicková.

Čítajte tiež: ZÁCHRANA na vysoký krvný TLAK: Táto POTRAVINA zníži jeho HODNOTY bez použitia liekov!

Niekedy sa objaví z ničoho nič, inokedy má jasnú príčinu. Podľa dermatologičky časté používanie slúchadiel môže spôsobiť upchatie pórov a vznik pupienkov v uchu, najmä, ak sa pravidelne nečistia, uvádza livestrong.com

„Nečistený mobilný telefón môže tiež prenášať baktérie, ktoré spôsobia vyrážky v uchu,“ dodala dermatologička. 

Na príčine môže byť aj silné nahromadenie ušného mazu, čo podporuje vznik pórov.

Ako sa ich zbaviť? 

Vytláčanie vyrážok na uchu môže byť lákavé, dermatológovia sa však zhodujú v názore, že to môže byť nebezpečné. 

„Prispieva to k zápalu a zjazveniu ucha,“ varuje doktorka Garshicková.

Stále však môžete urobiť niečo pre to, aby sa pupienok rýchlejšie vyliečil. Aplikujte naň gél s obsahom benzoylperoxidu, aby ste zničili baktérie, ktoré sa v ňom nachádzajú a zároveň zmiernili začervenanie. 

Bolestivá VYRÁŽKA v uchu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Keď vás ucho bolí, priložte si naň teplý obklad na 10 až 15 minút. Urýchlite tak proces hojenia a zmiernite bolesť,“ konštatovala Garshicková. 

Ak ste na internete našli informáciu, že na vyrážku v uchu zaberá zubná pasta, radšej to neskúšajte. Postihnuté miesto to môže podráždiť a vysušiť. Navyše, niektoré zubné pasty obsahujú zložky, ktoré môžu upchať póry a zhoršiť celkový stav.

Zabráňte ich vzniku v predstihu!

Pravidelným čistením uší a vyhýbaním sa, aby sa do ucha dostala špina zvonku, vyrážky udržíte na uzde. Udržujte čisté aj predmety, ktoré si dávate do ucha, alebo ich používate v jeho blízkosti. Ak máte podozrenie, že na vine je silné nahromadenie ušného mazu, môže vám pomôcť vyčistenie zvukovodov. ORL špecialista bezpečne odstráni maz pomocou odsávačky alebo kyrety.

Kedy treba navštíviť lekára?

Aj keď môžu byť vyrážky v ušiach nepríjemné, zvyčajne nie sú dôvodom na obavy. Ušného lekára alebo dermatológa by ste však mali vyhľadať vtedy, ak je pupienok podobný hrbolčeku a je citlivý, svrbí, či krváca. 

Červený hrblolček v uchu totiž v skutočnosti môže byť prekanceróznou alebo rakovinovou kožnou léziou," vysvetlila Garshicková.

Ako dodala, vyhľadať lekársku pomoc by ste mali aj v prípade, keď okrem pupienku v uchu máte aj horúčku, vyrážka mokvá, niečo z nej vyteká a bolesť neustupuje. Môže to byť znak tomu, že postihnuté miesto je infikované a vy budete potrebovať antibiotiká.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaUchoVyrážka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9