Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ako ZISTIŤ, či LIEK na bolesť NEŠKODÍ vášmu telu? Po tomto SIGNÁLI skončite s užívaním!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Paracetamol je populárny liek proti bolesti, ktorý predstavuje bezpečnú voľbu pre mnohých ľudí, ak chcú zahnať bolesti. Avšak aj táto tabletka môže spôsobiť vedľajšie účinky. Niektoré z nich môžu dokonca signalizovať potrebu lekárskej pomoci a ukončenie užívania. Ako ich rozpoznať?

 

Paracetamol, ktorý je pre mnohých obľúbeným liekom proti bolesti, sa bežne používa na liečbu rôznych bolestí. Od tabliet po sirup, liek proti bolesti je ľahko dostupný v rôznych formách vo väčšine obchodov a lekární. Mnohí užívajú paracetamol bez toho, aby premýšľali o jeho nežiaducich účinkoch. Chyba! Či už používate paracetamol na zmiernenie určitej bolesti alebo zníženie teploty, liek proti bolesti môže niekedy vyvolať vedľajšie účinky, ako sa píše na express.co.uk.

Čítajte tiež: MENEJ známe VEDĽAJŠIE účinky rybieho oleja: Spúšťač KRVÁCANIA, ktorý NIČÍ spánok!

Dobrou správou je, že len zriedkavo ich spôsobuje, ako uvádza Národná zdravotná služba (NHS). Treba sa však držať správneho dávkovania, aby ste sa vyhli problémom. Zdravotníctvo odporúča držať sa jednej alebo dvoch 500 mg tabliet, ktoré sa môžu užiť až štyrikrát v priebehu 24 hodín. Ak však po paracetamole siahate pravidelne, možno by stálo za to poznať možné vedľajšie účinky, ktoré liek prináša.

Ako ZISTIŤ, či LIEK
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Liek a žltačka

Varovnými príznakmi, ktoré vyžadujú lekársku pomoc a zastavenie užívania, sú tmavý moč a stolica vo farbe hliny, uvádza Drugs.com! Odporúčajú, aby ste „prestali užívať tento liek a ihneď zavolali svojho lekára, ak máte závažný vedľajší účinok“, ako sú tie, ktoré sú opísané vyššie. Tieto dva symptómy sú dokonca spojené s ďalším nežiaducim účinkom lieku - žltačkou! Ide o stav, počas ktorého vám zožltne koža a očné bielka. NHS uvádza, že žltačka „môže byť príznakom niečoho vážneho“, napríklad ochorenia pečene. Vyhľadanie urgentnej lekárskej pomoci je teda nevyhnutné.

Zdravotný portál Patient.Info potvrdzuje, že žltačku môže spustiť akútne poškodenie pečene. Toto zranenie môže byť spôsobené otravou paracetamolom alebo predávkovaním. Práve spomínané varovné signály, ako je tmavý moč a stolica s konzistenciou hliny, patria k príznakom žltačky, ako uvádza Cleveland Clinic. Žltačka sa vyskytuje, keď sú vo vašom tele vysoké hladiny žlčového pigmentu nazývaného bilirubín. Táto žlč môže dokonca zmeniť farbu vášho moču.

Správne dávkovanie = žiadne problémy

Nejde však o jediné nežiaduce účinky, ktoré môže vyvolať paracetamol. Ich úplný zoznam si prečítate v písomnej informácii pre používateľov, pribalekom v lieku.

NHS odporúča, aby ste sa porozprávali s lekárnikom alebo lekárom, ak spozorujete niečo neobvyklé alebo sa obávate potenciálnych vedľajších účinkov. Pamätajte, že je dôležité držať sa správnej dávky, pretože správne užívaný paracetamol len zriedka spôsobuje problémy. Nebuďte v pokušení zvýšiť dávku lieku, ak je vaša bolesť veľmi silná!

Viac o téme: ZdravieLiekyParacetamol
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9