Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIEŠANIE ALKOHOLU nie je také zlé: MÝTUS, ktorý vám otvorí oči!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každý si dopraje večer trochu oddychu, najčastejšie pri pohári vína. Rovnako však treba vnímať i riziká, ktoré môže veľké množstvo, či druh alkoholu spôsobiť ľudskému zdraviu.

 

Ak máte obavy z miešania rôznych druhov alkoholu, sú tu dobré správy. Podľa nemocnice vo Winchestri neexistujú žiadne dôkazy podporujúce túto myšlienku. Pravdepodobnosť ochorenia narastá z celkového množstva alkoholu, ktoré vypijete za jednu noc, ako sa uvádza na livestrong.com

Čítajte tiež: Milióny ľudí robia CHYBY pri UŽÍVANÍ doplnkov výživy: V skutočnosti NEZABERAJÚ!

Trávenie alkoholu

Samozrejme, spôsoby trávenia potravy a alkoholu sú odlišné. Podľa Bowling Green State Univerzity, keď si dáte dúšok alkoholu – či už víno, likér alebo pivo, malé množstvo absorbuje jazyk a sliznica v ústach. Zvyšok putuje do žalúdka, kde sa dostáva do krvného obehu cez tkanivo a tenké črevo. Postupne sa alkohol dostáva do všetkých orgánov okrem kostí a tuku.

Pociťovanie účinkov alkoholu do 15 až 45 minút závisí od toho, ako rýchlo tkanivá vstrebú alkohol. Avšak, tiež môžu nastať zmätené pocity, že niektoré druhy alkoholu spôsobujú opitosť rýchlejšie. Rovnaké množstvo alkoholického nápoja vyzerá inak v závislosti od typu alkoholu. Bežný nápoj obsahuje 17 gramov tekutín alebo 14 gramov čistého alkoholu, uvádza Národný inštitút pre zneužívanie alkoholu a alkoholizmus.

MIEŠANIE ALKOHOLU nie je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Chemikália, ktorá môže za opitý stav

Neobjavili sa ani žiadne vedľajšie účinky spojené s miešaním alkoholu. Čiže, dať si pohárik vína počas Happy Hour je úplne v poriadku. Nie všetky druhy alkoholu sú však bez následkov opice. Tie, ktoré obsahujú chemikáliu kongerén, sú pravdepodobnejším zdrojom vzniku opitého stavu, hovorí klinika Mayo. Viac kongerénov obsahujú tmavé alkoholy ako červené víno, brandy či tmavé pivo. Naopak, u svetlejších ako vodka, je ich omnoho menej.

Ako zabrániť vedľajším účinkom? 

Najlepším riešením ako potlačiť vedľajšie účinky je piť vodu. Ide o striedanie alkoholu a vody. Prejaví sa to lepšou hydratáciou a najmä v krátkom čase tak zredukujete množstvo alkoholických nápojov, deklaruje dietologička Jullie Haringtonová. Dôležitú úlohu zohráva aj strava pred užitím alkoholu. Potrava totiž zabraňuje tomu, aby sa alkohol dostal do dvanástnika alebo hornej časti tenkého čreva. Ak by sa tak stalo, je najväčšia pravdepodobnosť, že prenikne do krvného obehu.

Napriek rôznym mýtom, miešanie alkoholu nemá vôbec zlý vplyv. Najmä, ak ide o chorobu alebo rannú opicu. Naopak, nie je dobré piť príliš veľa a naraz, to môže mať za následok stav opitosti.

Viac o téme: AlkoholZdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9