Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najneskorší VEK u mužov i žien, kedy mať DIEŤA: Tieto ČÍSLA si zapamätajte, neprekročte ich!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Určite ste si už položili otázku, kedy je najlepší vek na dieťa. V dnešnom modernom svete však otázka znie inak! Kedy najneskôr si možno založiť rodinu? Tu je odpoveď.

 

Výhodou moderného sveta je, že si vlastne môžete vybrať, kedy chcete mať bábätko, či už máte 16 alebo 40 rokov. Biologické hodiny však tikajú aj v modernom svete, preto väčšina ľudí starších ako 30 rokov vie, že by mohli riskovať, ak by čakali dlhšie než je potrebné, informuje thesun.co.uk

Čítajte tiež: Vypitie bežného ČAJU sa rovná VYFAJČENIU 100 cigariet: Ktorý NÁPOJ je za tým?

Biologické hodiny

S pribúdajúcim vekom plodnosť nepochybne klesá, no spomaľuje sa rôznym tempom, v odlišných obdobiach života mužov a žien. Znamená to, že keď sa vy a váš partner snažíte o dieťa, idete proti dvom odlišným ''tikajúcim biologickým hodinám’', ktoré môžu spôsobiť problémy.

Profesor Luciano Nardo, ktorý pracuje v oblasti plodnosti a reprodukcie 20 rokov, videl mnoho zdevastovaných párov, ktorým sa nedarí otehotnieť. V rozhovore vysvetľuje, aký vek je najlepší na založenie rodiny. 

Najlepší vek pre mužov

Muži majú v oblasti plodnosti množstvo výhod. Ich možnosť plodnosti je asi o päť rokov dlhšia než u žien. Pohybuje sa do veku okolo 40-45 rokov, potom postupne klesá.

Profesor Nardo, zakladateľ NOW-fertility, hovorí: „Mužská plodnosť, tak ako ženská, taktiež klesá. Rozdiel je však v tom, že ženská plodnosť je zvyčajne spojená s vyčerpaním vajíčok. U mužov však semenníky neustále produkujú spermie. Nejde teda len o nedostatok spermií, ale skôr záleží na ich  kvalite.’’

Starší muži majú celkovo dobré množstvo a koncentráciu spermií, ale ide o kvalitu, myslí sa tým pohyblivosť a morfológia. Tá môže časom klesať. Okrem veku je pre mužov dôležité vedieť, že fajčenie a nadmerný príjem alkoholu môže tiež spôsobiť fragmentáciu DNA.

„Znamená to, že sa spermie poškodia a to môže viesť k subfertilite, potratu a až ku vrodenej chybe“, vysvetľuje Profesor Nardo.

Aj keď majú muži trochu viac času, nechávať si deti na poslednú chvíľu nie je úplne bezpečná možnosť. Prináša to so sebou riziká, v závislosti od ich životného štýlu.

Nejde len o výkonnosť spermií. V prvom rade ide o to, či je muž schopný mať aj v staršom veku pohlavný styk.

Najneskorší VEK u mužov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Profesor Nardo povedal, že priberanie na váhe a lieky na rôzne choroby, ako sú srdcové choroby, môžu ovplyvniť sexuálnu výkonnosť: „Môže byť teda pravdepodobnejšie, že budú trpieť nízkym libidom a erektilnou dysfunkciou, čo nepriamo ovplyvní ich plodnosť, pretože nebudú môcť mať sex.’’

Najlepší vek pre ženy

Ženy to majú trochu komplikovanejšie.

Profesor povedal: „Ženy sa rodia približne s 250 000 vajíčkami a počas svojho života, od prvej menštruácie až po menopauzu, využívajú to, čo dostali. Nemajú nič iné, len to, čo dostali. Nemôžete produkovať viac vajíčok než sú tie, s ktorými  ste sa narodili.’’

Aj keď sa ženy rodia s miliónmi vajíčok, do puberty ich bude stále existovať len niekoľko stoviek tisíc a len niekoľko stoviek sa uvoľní prostredníctvom ovulácie. Profesor tiež varuje, že schopnosť mať biologické dieťa nezávisí len od počtu zostávajúcich vajíčok, ale aj od ich kvality.

Množstvo a kvalita vajíčok sa nazýva „ovariálna rezerva“ a zmenšuje sa v dôsledku prirodzeného starnutia, ale aj v dôsledku fajčenia cigariet, liečby rakoviny alebo niekedy aj bez známeho dôvodu.

Profesor Nardo povedal: „Plodnosť žien začne v priemere klesať od veku 35 rokov a väčšina žien do veku 39 bude mať  neočakávaný pokles.“

Zatiaľ  čo plodnosť mužov klesá pomaly s vekom, plodnosť žien klesá rýchlejšie a to od polovice tridsiatky.

Ovariálna rezerva

Len na základe údajov o ženách, NHS tvrdí, že 92% párov vo veku od 19 do 26 rokov, otehotnie prirodzene po roku snaženia sa o dieťa (98 % po dvoch rokoch).  Pri 35 až 39-ročných ženách to klesá na 82% (ale v tejto vekovej skupine otehotnie po dvoch rokoch 90 %).

Profesor Nardo priznal, že sa ženy v neskoršom veku, v posledných desaťročiach, oveľa viac uvoľnili čo sa týka zakladania rodín.

Obáva sa, že ženy vo veku 30 rokov majú mylnú predstavu o tom, že IVF bude vhodným záložným plánom, ak so založením rodiny počkajú.

„Nedá vám to to, čo ste stratili,“ vysvetľuje. "Iba vám to skráti čas do prirodzeného otehotnenia. Ale rozhodne tým nezískate nové vajíčka.”

Tvrdí, že ženy, ktoré tejto mylnej predstave veria, by mali zmeniť svoje myslenie.

Najneskorší VEK u mužov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zmrazenie vajíčok ako riešenie?

Profesor tiež hovorí, že ak si chcú ženy zachovať svoju plodnosť, nech si radšej pred 35 rokom dajú zmraziť vajíčka. Má to však háčik.

"Je nepravdepodobné, že zmrazenie vajíčok po dosiahnutí veku 35 prinesie rovnakú úspešnosť, pretože ich vajíčka nemusia byť také dobré.”

Zmrazovanie vajíčok prebieha tak, že sa žene vyberú, nasleduje ich zmrazenie a neskôr rozmrazenie, aby sa počas liečby oplodnili. Čím je žena pri zákroku mladšia, tým sú vajíčka kvalitnejšie a je tu šanca na otehotnenie.

Viac o téme: DieťaZdravieMaterstvoTehotenstvo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9