Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Stačí jeden POHĽAD do očí: SIETNICA odhalí CHOROBY i riziko predčasného ÚMRTIA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Oči o nás prezrádzajú viac, ako si myslíte. Stačí rýchle a bezbolestné oskenovanie očnej buľvy a dozviete sa aj to, čo nemusí byť príjemné.

Hoci starnutie vplýva na každého rovnako, to, že dvaja ľudia majú rovnaký vek ešte neznamená, že taký je aj ich biologický vek. Podľa vedcov práve oči odhaľujú, ako na tom naozaj zdravotne ste, ako sa píše na sciencealert.com

Čítajte tiež: ZASPALI ste pred zapnutým TELEVÍZOROM? Očakávajte tieto ZMENY, ktoré sa prejavia na TELE!

Sken sietnice odhalí možné úmrtie

Odborníci vytvorili akýsi algoritmus, ktorý dokáže predpovedať vek ľudí, a to len jednoduchým pohľadom na sietnicu. Ide o tkanivo v zadnej časti oka. Podľa nich je taký presný, že pri skenovaní 47-tisíc dospelých v strednom a staršom veku určil vek v rozmedzí 3,5 roka. O niečo viac ako desať rokov po skenovaní zomrelo 1 871 jedincov, z nich drvivá väčšina patrila do skupiny, ktorým prístroj určil viac rokov, ako mali v skutočnosti. 

Ak algoritmus predpovedal, že sietnica osoby je o rok staršia, ako je jej skutočný vek, riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny sa u pozorovaných nasledujúcich 11 rokoch zvýšilo o 2 percentá. Zároveň im o 3 percentá narástlo riziko úmrtia z inej príčiny ako srdcovo-cievne ochorenia či rakovina. 

Zistenia vedcov sú však čisto pozorovacie, čo znamená, že stále nevedia, čo je presne na príčine. Napriek tomu je jasné, že sietnica je vysoko citlivá na poškodenia spôsobené starnutím. Keďže toto viditeľné tkanivo je hostiteľom krvných ciev aj nervov, mohlo by nám povedať dôležité informácie o vaskulárnom a mozgovom zdraví jednotlivca. 

Stačí jeden POHĽAD do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Už predchádzajúce štúdie naznačili, že bunky v zadnej časti ľudského oka vedia predpovedať nástup srdcových ochorení, chorôb obličiek či iných zdravotných problémov. Toto je však prvá štúdia, ktorá prezentuje sietnicu ako silný prediktor úmrtnosti. 

„Môžeme povedať, že sietnica je akýmsi oknom neurologických ochorení,“ konštatovali autori štúdie.

Keďže iba 20 ľudí v štúdii zomrelo na demenciu, autori nedokázali spojiť túto špecifickú poruchu mozgu so zdravím sietnice. Poukázali však aj na to, že počet úmrtí súvisiacich s kardiovaskulárnymi ochoreniami v posledných rokoch klesol, keďže medicína veľmi pokročila. Znamená to, že zdravie sietnice môže byť indikátorom problémov s ochorením srdca, no nemusí súvisieť s kardiovaskulárnou úmrtnosťou.

Nenákladný spôsob, ktorý ušetrí čas

Iné metódy, ktoré merajú vek človeka, ako je metylácia DNA, či iné neurologické zobrazenia, nie sú až tak presné a často sú nákladné a časovo náročné. Sietnicu je však možné ľahko oskenovať za menej ako 5 minút, pričom sa o stave organizmu dozvieme veľmi veľa. Podľa vedcov, výskum podporuje hypotézu, že sietnica hrá dôležitú úlohu v procese starnutia a je citlivá na kumulatívne poškodenia vznikajúce pribúdajúcim vekom. 

„Ak sa dozvieme viac o tom, ako je toto tkanivo prepojené so zvyškom tela, lekári budú mať v rukách vynikajúci spôsob, ako predísť mnohým chorobám,“ uzavreli vedci.

Viac o téme: ZdravieOčiPrevenciaChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9