Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bojujete s BOLESŤAMI pri zavádzaní TAMPÓNU? SIGNÁL tela, za ktorým sa skrýva OCHORENIE!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak pociťujete bolesť pri vkladaní, alebo vyberaní tampónu, niečo s vašim telom nie je v poriadku. Malo by to byť úplne bezbolestné. 

„Ak vás pri pokuse zaviesť tampón niečo bolí, netlačte ho dovnútra. Keď tak urobíte, môže to len zosilniť vašu agóniu alebo si môžete poškodiť vnútorné steny vagíny,“ pre livestrong.com to uviedla gynekologička Jodie Hortonová.

Podľa nej by sa mal aplikovať bez pocitu bolesti a tlaku. 

„Keď je vo vnútri, nemali by ste ho vôbec cítiť. Len tak je správne zavedený,“ konštatovala. 

Keď vás pri tom štípe, páli, bolí, je umiestnený nesprávne, alebo máte nejaký gynekologický problém. Čo všetko môže byť za bolesťou?

Čítajte tiež: Ak žijete s POZITÍVNYM v domácnosti, nemusíte sa nakaziť OMIKRONOM: Prečo to tak je?

1. Vaginálna suchosť

Ak máte vaginálnu suchosť, vkladanie alebo vyberanie tampónu vám môže spôsobiť problémy. 

„Ten, ako dobre vieme, slúži na absorpciu krvi, no niekedy vstrebe aj vlhkosť z vagíny, čo spôsobí pocit suchosti, “ konštatovala doktorka Hortonová.

Tá v takýchto prípadoch odporúča ženám, aby použili menší tampón a aplikovali ho pomocou lubrikantu. Keď suchosť v pošve trvá dlhšie ako niekoľko dní, môže ísť o chronický problém, alebo sa to deje kvôli stresu, hormonálnym zmenám alebo dokonca vplyvom niektorých liekov.

2. Neperforovaný hymen

Neperforovaná panenská blana môže byť príčina, prečo máte problém zaviesť si tampón. Hymen je tenká membrána, ktorá zvyčajne pokrýva časť otvoru vagíny, niektoré ženy sa však rodia s neperforovanou panenskou blanou, ktorá pokrýva celý vaginálny vchod. Problém sa zvyčajne objaví v dospievaní, približne v čase, keď dievčatá dostanú menštruáciu.

Bojujete s BOLESŤAMI pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Vyriešiť by to mala návšteva gynekológa, ktorý vykoná menší chirurgický zákrok, aby odstránil nadbytočné tkanivo,“ vysvetlila Hortonová. 

3. Vaginizmus

„Vaginizmus je stav, keď sa vagína nedobrovoľne spazmuje alebo napína,“ konštatovala.

Tieto neúmyselné svalové kontrakcie sa môžu objaviť vždy, keď niečo cudzie, napríklad tampón, penis, prst alebo lekársky nástroj preniknú do pošvy. Ak máte podozrenie, že vás trápi tento problém, porozprávajte sa o tom s gynekológom. Je pravdepodobné, že odporučí terapiu vaginálnym dilatátorom, čo je zariadenie v tvare trubice, ktoré pomáha roztiahnuť vagínu s cieľom pohodlnejšieho preniknutia do pošvy a cviky na uvoľnenie panvového dna. 

„Vhodná je aj návšteva psychoterapeuta, pretože vaginizmus sa spája s úzkosťou, strachom a traumou súvisiacu s penetráciou alebo sexom,“ dodala.

4. Vulvodýnia

Pocit pálenia alebo štípania po zavedení tampónu môže byť znakom vulvodýnie, stavu charakterizovaného chronickou bolesťou vulvy, ktorá trvá viac ako tri mesiace bez identifikovateľnej príčiny. Môže byť vyvolaná prienikom tampónu, prsta, penisu do pošvy, no spôsobiť ju môže aj dlhé sedenie. Niektoré lieky vrátane steroidov, tricyklických antidepresív, antikonvulzív, lokálnych anestetík a injekcií na nervové blokády ju môžu zmierniť. Predpísať ich musí gynekológ.

5. Cysta

Vaginálna cysta môže byť zdrojom bolesti, ktorú pociťujete pri zavádzaní tampónu. Zvyčajne sa vyskytuje na vaginálnej výstelke alebo pod ňou, môže byť naplnená vzduchom, tekutinou, hnisom alebo iným materiálom. Najčastejšie sa tvoria v dôsledku poranenia počas pôrodu alebo po operácii.

„Niektoré môžu byť bolestivé, ak sa príliš zväčšia alebo sa zapália,“ uviedla Hortonová. 

Keď sa tak stane, cysta môže zablokovať vaginálny otvor a veľmi znepríjemniť vkladanie tampónu alebo sex. Aj v tomto prípade je potrebná návšteva lekára. Ten buď vykoná menší chirurgický zákrok, aby ju odstránil, alebo predpíše antibiotikum, ak ide o infekciu.

6. Vaginitída

Za bolesťou pri vkladaní tampónu môže byť aj vaginitída. Spôsobiť ju môže:

  • bakteriálna vaginóza
  • kvasinkové infekcie
  • trichomoniáza, pohlavne prenosná infekcia spôsobená parazitom

Okrem bolesti s penetráciou počas používania tampónu, sexu alebo vyšetrenia panvy sa môže prejaviť aj zmenou farby a zápachom vaginálneho výtoku. Ženy môžu pociťovať svrbenie, ľahké vaginálne krvácanie, alebo špinenie, alebo sa objaví bolesť pri močení. Zvyčajne zaberú antibiotiká alebo antifungálne lieky, ktoré vám predpíše gynekológ.

7. Zápal krčka maternice

Zápal krčka maternice tiež známy ako cervicitída, môže tiež spôsobiť bolesť pri zavádzaní tampónu.

„Spôsobujú ho pohlavne prenosné infekcie, alergické reakcie alebo bakteriálna vaginóza,“ poznamenala Hortonová. 

Bojujete s BOLESŤAMI pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pri zavádzaní tampónu môže dôjsť k bolesti v dôsledku opuchu a podráždenia. Ochorenie sa lieči antibiotikami a preliečiť sa musí aj partner. Medzi ďalšie príznaky cervicitídy patrí:

  • vaginálny výtok podobný hnisu
  • bolesť panvy
  • krvácanie medzi menštruáciami alebo po pohlavnom styku
  • problémy s močením

8. Endometrióza

Nepohodlie pri zavádzaní tampónu môže tiež naznačovať, že vás postihla endometrióza. 

„Vznikne vtedy, keď bunky podobné maternici rastú mimo nej,“ vysvetlila gynekologička.

Ako dodala, tieto nesprávne umiestnené bunky spôsobujú zápal, opuch a zjazvenie, najmä počas menštruácie. Liečba endometriózy často závisí od štádia a závažnosti poruchy. V niektorých prípadoch pomôžu nesteroidné protizápalové lieky, hormonálna terapia, no niekedy je potrebné chirurgické odstránenie endometriálneho tkaniva.

Ďalšie symptómy endometriózy:

  • nadmerné menštruačné kŕče, ktoré možno pociťovať v bruchu alebo spodnej časti chrbta
  • abnormálny alebo silný menštruačný tok
  • neplodnosť
  • bolestivé močenie počas menštruácie
  • bolesť pri pohyby čriev počas menštruačného cyklu
  • gastrointestinálne problémy ako je hnačka alebo zápcha
Viac o téme: ZdraviePrevenciaTampón
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9