Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

ČÍSLO, ktoré si zapamätajte: Dlhší ČAS na ZÁCHODE vás môže dohnať na OPERÁCIU!

(Zdroj: gettyimages.com)

Mnohí si užívajú pokojné vysedávanie na záchode s novinami, knihou alebo telefónom, zatiaľ čo vykonávajú veľkú potrebu. Podľa lekára si však treba dávať pozor na strávený čas. Ak sa prekročí, môžete skončiť so zdravotnými problémami.

Čím dlhšie, tým väčšie riziko

Podľa lekára treba myslieť na jedno číslo. Na toalete by ste nemali vykonávať veľkú potrebu viac ako 10 minút, ako sa píše na thesun.co.uk. Ako vysvetľuje doktor Karan Rajan z príspevku na TikToku, mali by ste sa tomu vyhnúť, ak chcete predísť operácii hemoroidov.

Čítajte tiež: ODVRÁTENÁ strana STREDOMORSKEJ stravy, ktorú mnohí ospevujú: Hrozí KONTAMINÁCIA!

"Dôvodom je neustále vyvíjané napätie a tlak. Každý má análne vankúšiky, ktoré zahraňujú stolici a tiež obsahujú krvné cievy. Ak ich budete na záchode napínať, tieto krvné cievy môžu napuchnúť a spôsobiť hemoroidy," upozorňuje na nepríjemný stav lekár.

Z toho dôvodu neodporúča tráviť čas na záchode v priemere viac ako desať minút. Ako dodal, gravitácia je náš nepriateľ.

"Čím dlhšie strávite čas na toalete, tým dlhšie sa môže krv hromadiť v týchto rektálnych žilách, čo spôsobuje hemoroidy," zdôrazňuje odborník.

Ako im predísť? 

Hemoroidy sú hrčky pod sliznicami, ktoré lemujú najnižšiu časť konečníka a taktiež na konečníku. Zvyčajne sa po niekoľkých dňoch sami od seba zlepšia. Odporúča sa pravidelné cvičenie, trénovanie svalov zvierača (opakované sťahovanie a uvoľňovanie), obmedzenie príjmu alkoholu a kofeínu a v strave sa zamerať hlavne na príjem vlákniny. Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii (NHS) tiež odporúča pitie väčšieho množstva tekutín. 

Viac o téme: ZáchodZdraviePrevenciaHemeroidy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9