Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ODVRÁTENÁ strana STREDOMORSKEJ stravy, ktorú mnohí ospevujú: Hrozí KONTAMINÁCIA!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stredomorská strava poskytuje veľa zdravotných výhod, ale aj risk v podobe konzumácie príliš veľkého množstva látok, znečisťujúcich životné prostredie!

Mnoho ľudí prisahá na tento typ diéty, ktorý zahŕňa konzumáciu veľkého množstva ovocia a zeleniny, celozrnných výrobkov, orechov, strukovín a rýb s trochou vína. Ďalším benefitom je fakt, že obsahuje len malé množstvo nasýtených tukov z mliečnych výrobkov a červeného mäsa.

Čítajte tiež: TOP 9 potravín, ktoré MUŽOM prinavrátia stratenú VÁŠEŇ: Sexuálny ŽIVOTABUDIČ na počkanie!

Nová štúdia vedcov z University of Oslo a univerzít v iných krajinách však priniesla pomerne prekvapivé zistenie. Ľudia, ktorí sa zúčastnili štúdie a žili na stredomorskej strave obsahujúcej potraviny pestované normálnym spôsobom, mali trojnásobný príjem kontaminantov z prostredia v porovnaní s tým, keď jedli obyčajnú západnú stravu.

Na štúdii sa podieľal profesor Per Ole Iversen z Katedry výživy univerzity v Oslo spolu s projektovým manažérom Carlom Leifertom, ktorý je hosťujúcim profesorom na univerzite v Osle. Podľa Iversena je jednou z hlavných silných stránok štúdie to, že zohľadnila viacero faktorov. Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín: jedna jedla stredomorskú stravu založenú na potravinách pestovaných bežným spôsobom, zatiaľ čo druhá skupina jedla stredomorskú stravu založenú len na ekologicky pestovaných potravinách. Pred a po období, keď držali stredomorskú stravu, jedli všetci bežnú stravu.

V skupine žijúcej na stredomorskej strave založenej na organicky pestovaných potravinách sa úroveň environmentálnych kontaminantov znížila o 90% v porovnaní so skupinou, ktorá konzumovala stredomorskú stravu s potravinami pestovanými bežným spôsobom, ako sa píše na news-medical.net.

ODVRÁTENÁ strana STREDOMORSKEJ stravy,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vplyv na hormóny v tele

Vedci testovali moč účastníkov a skúmali, ktoré kontaminanty boli prítomné v ich jedle.

Leifert, ktorý je profesorom na Southern Cross University v Austrálii a hosťujúcim profesorom na Čínskej akadémii poľnohospodárskych vied odhaľuje, že o niekoľkých environmentálnych kontaminantoch, ktoré našli, je známe alebo existuje podozrenie, že ovplyvňujú hormóny v tele. Pribúda dôkazov, že takéto toxíny môžu oslabiť imunitný obranný systém a pravdepodobne aj našu plodnosť. Ak dôjde k nerovnováhe hormónov, môže to mať negatívny vplyv aj na rast a vývoj detí.

Ovocie, zelenina a celozrnné obilniny pestované konvenčným spôsobom sú jednými z hlavných zdrojov environmentálnych kontaminantov absorbovaných prostredníctvom našej stravy. Keďže stredomorská strava je založená na takýchto potravinách, tí, ktorí ju konzumujú, mali desaťkrát vyšší príjem týchto kontaminantov, ako keby ich strava bola založená na potravinách pestovaných organicky, vysvetľuje Leifert.

Aby toho nebolo málo, súčasťou tejto stravy sú aj ryby. Chované aj voľne žijúce ryby môžu obsahovať environmentálne kontaminanty, i keď zvyčajne v malých množstvách.

Žiadna panika

Napriek tomu je ešte príliš skoro, aby vedci varovali pred konzumáciou stredomorskej stravy.  Ako Iversen objasňuje, štúdia nie je veľká a neboli schopní odsledovať dlhodobé zdravotné účinky takejto stravy.

ODVRÁTENÁ strana STREDOMORSKEJ stravy,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Je však nutné dodať, že enviromentálne kontaminanty prijímame aj z iných zdrojov, ako je vzduch, ktorý dýchame i prostredníctvom kozmetiky, ako sú pleťové krémy. Táto štúdia neupravila svoje výsledky tak, aby zohľadňovala tieto faktory.

Nová štúdia na tehotných ženách

S podporou Univerzity v Osle a nadácie Eckbo bude Iversen a jeho kolegovia študovať 150 až 200 tehotných žien v Nórsku. Jedna skupina bude jesť biopotraviny až do narodenia svojho dieťaťa, zatiaľ čo druhá bude jesť „normálne“. Obom skupinám sa bude odporúčať, aby dodržiavali národné stravovacie usmernenia pre tehotné ženy. Iversen a jeho výskumný tím potom budú testovať environmentálne kontaminanty v krvi, moči a výkaloch účastníkov.

Radi by sme zistili, či prvá skupina, ktorá konzumuje biopotraviny, bude mať nižšie úrovne environmentálnych kontaminantov. S ohľadom na to budeme testovať aj moč bábätiek. Okrem toho budú účastníci sledovaní počas nasledujúceho obdobia dvoch rokov,“ povedal na záver Iversen.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPesticídyStredomorská strava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9