Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

OMYL o zdravých potravinách: Tieto jedlá ZABIJÚ vašu snahu o BEZCHYBNÚ pleť!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

To, ako v akom stave máte pokožku, ovplyvňuje mnoho faktorov. Ohrozujú ju výkyvy teplôt, nevhodná strava, fajčenie aj stres. Dokonca aj niektoré potraviny, ktoré mnohí považujú za zdravé, môžu na ňu negatívne vplývať.

Pribúdajúcim vekom je naša pleť tmavšia, menej pružná, často býva šupinatá, zvädnutá. Na tvári sa objavujú vrásky, záhyby, starecké škvrny, pod očami sa tvoria vačky. Negatívne na ňu vplýva znečistené životné prostredie, nesprávna starostlivosť, priveľa stresu, nedostatok spánku, zlá životospráva, ale aj nedostatok tekutín. Najviac jej ubližujú jedlá rýchleho občerstvenia, či polievky z konzervy.

Čítajte tiež: SLADIDLO, ktoré vás OCHRÁNI pred MŔTVICOU: Profituje z neho aj IMUNITA!

Zrejme to bude pre mnohých prekvapenie, ale aj niektoré zdravé potraviny ako smoothies a sušené ovocie, ju poškodzujú. Obsahujú totiž priveľa cukru, sodíka, alebo síranov, ktoré negatívne vplývajú na telo. Spôsobujú dehydratáciu a znižujú obsah kolagénu v pokožke, ako upozorňuje brightside.me

Ktoré potraviny by mohli pleti viac uškodiť ako pomôcť:

1. Polievka v konzerve

Polievky z konzervy sú plné sodíka. Keď je ho príliš veľa, škodí zdraviu. Absorbuje totiž vodu z tela a necháva ho dehydrované. Priemerná plechovka polievky obsahuje väčšinou viac sodíka ako je odporúčaná denná dávka. Okrem toho, že pri ich častej konzumácii hrozí dehydratácia, sodík má aj nepriaznivý vplyv na pokožku, ktorá je suchšia a náchylnejšia na vrásky. Ak nestíhate variť, v obchode zoženiete tiež polievky v konzerve so zníženým obsahom sodíka.

2. Ovocné smoothies

Napriek tomu, že sa považujú za zdravé občerstvenie, sú v skutočnosti nabité cukrom. Keď je ho príliš veľa, má negatívny vplyv na štruktúru pokožky, ktorá stráca kolagén, pružnosť a mladistvý vzhľad.

OMYL o zdravých potravinách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Energetické nápoje

Aj keď zvyšujú energiu, ak ich budete piť príliš veľa, poškodia vašu pokožku. Sú plné cukru a kofeínu, ktorý dehydratuje. Pleť bude citlivá a náchylná na poškodenie a vrásky.

4. Vyprážané jedlo

Sú nielen škodlivé, ale spôsobujú, že vyzeráme staršie. Je to preto, že zvyšujú hladinu zápalových zlúčenín v tele. Koža je zapálená, môžu sa na nej tvoriť nepekné vyrážky, pleť má sklon k tvorbe akné a hlbokých vrások.

5. Rastlinný olej

Ak na prípravu jedál prestanete používať rastlinný olej, zrejme si to všimne aj vaša pokožka. Olej je plný trans-tukov, ktoré spôsobujú zápal a pokožka je tak náchylná na poškodenie UV lúčmi. Na tvári sa začnú tvoriť vrásky a starecké škvrny, pretože pokožka sa nedokáže dostatočne chrániť.

6. Sušené ovocie

Toto chutné občerstvenie je plné síranov, ktoré sú dôležité pre konzerváciu plodov, ale tiež zvyšujú hladinu voľných radikálov v tele. Tie poškodzujú bunky v tele, čo vedie k predčasnému starnutiu, tvorbe vrások a koža stráca kolagén.

OMYL o zdravých potravinách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Ryžové chlebíky

Možno ste si aj vy mysleli, že ryžové chlebíky sú veľmi zdravé, no v skutočnosti majú vysoký glykemický index. V zásade to znamená, že ich telo rozkladá rovnako ako cukry. 

8. Margarín

Margarín obsahuje škodlivé polynenasýtené tuky. Konzumácia nadmerného množstva môže byť pre vašu pokožku škodlivá, zanecháva ju suchú a vráskavú. 

9. Cestoviny

Spracované sacharidy, ako sú cestoviny, biela ryža a chlieb majú vplyv na zvýšenú hladinu cukru. Ten narúša kolagén, pleť je matná, málo pružná a vráskavá.

OMYL o zdravých potravinách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

10. Agávový sirup

Táto zdravá alternatíva medu má v skutočnosti veľmi vysoký obsah fruktózy, ktorá spôsobuje, že vyzeráte staršie ako v skutočnosti ste. Ak jete priveľa fruktózy, hrozí vám poškodenie buniek a ich zápal, ktorý vedie k tvorbe nadmerného množstva vrások a stareckých škvŕn.

11. Ochutené jogurty

Jogurty sú zdravé, ale keď sú čisté bez pridaných dochucovadiel. Ochutené totiž obsahujú veľké množstvo cukru. Keď ich konzumujeme príliš veľa, cukry zachytia a rozbijú aminokyseliny v kolagéne a elastíne. Pokožka potom vyzerá staro a zvädnuto.

Viac o téme: PotravinyZdravieStravaPokožkaVráska
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9