PRELOMOVÉ zistenie, ktoré odhalilo RIZIKO: Ako DLHO vydrží KORONAVÍRUS na OBLEČENÍ!

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-26 14:00:00

Rozprávanie, spievanie a kričanie. Toto sú situácie, pri ktorých sa šíri koronavírus. Vedci z Veľkej Británie však upozorňujú, že existuje ešte jeden spôsob. Vírus môže prežiť na látkach niekoľko hodín!

Nový koronavírus patrí medzi kvapôčkové infekcie. Prenáša sa kvapôčkami, ktoré človek produkuje vtedy, keď rozpráva, spieva, pri kýchaní a pod. Aj preto je nevyhnutné nosiť rúško na tvári.  

Čítajte tiež: Spotrebiteľský TEST odhalil, čo sa skutočne SKRÝVA v LIMONÁDACH: Čo krajina, to iná CHUŤ!

Oblečenie ako riziko

Odborníci z De Mentfortovej univerzity v Leicesteri dvíhajú varovný prst a zdôrazňujú, že Covid-19 sa môže dostať na oblečenie, na ktorom prežije niekoľko hodín. Podľa vedcov to môžu byť až tri dni, pričom k najvyššiemu riziku dochádza pri polyesterových látkach. Záleží teda od typu látky.

Ako dlho prežije koronavírus na jednotlivých látkach: 

Polyesterové látky – 72 hodín

Bavlna 100%-tná – 24 hodín

Zmes bavlny a polyesteru – 6 hodín

"Keď sa začala pandémia, veľmi málo sme vedeli o tom, ako dlho môže koronavírus prežiť na textilných látkach," uviedla Dr. Katie Lairdová, vedúca výskumnej skupiny pre infekčné choroby DMU. Naše zistenia ukazujú, že tri z najčastejšie používaných textílií v zdravotníctve predstavujú riziko prenosu vírusu. Ak si sestry a zdravotnícki pracovníci vezmú domov plášte a uniformy, stopy vírusu by sa mohli dostať na iné povrchy.“

Ako odstrániť vírus z textílií?

Minulý rok v reakcii na pandémiu zverejnil úrad Public Health England (PHE) usmernenie, podľa ktorého by sa na uniformy zdravotníckych pracovníkov malo používať priemyselné pranie, ale ak to nie je možné, mali by si ich vziať domov. Podľa pokynov Národnej zdravotnej služby (NHS) je bezpečné prať uniformy zdravotníckych pracovníkov doma za predpokladu, že je teplota nastavená na najmenej 60 °C. Podľa Dr Lairdovej by sa však všetky uniformy mali prali v nemocniciach podľa komerčných štandardov alebo pomocou priemyselnej práčovne.

Vedecký tím sa okrem iného podieľal aj na experimente, v ktorom vedci znečistili textílie umelými slinami obsahujúcimi vírus (aby napodobnili riziko šírenia z úst infikovanej osoby). Zistili, že domáce práčky vírus úplne neodstránili a niektoré stopy prežili. Až keď pridali prací prostriedok a zvýšili teplotu vody, vírus bol úplne odstránený. Pri skúmaní tolerancie vírusu na samotnú teplotu vody sa ukázalo, že koronavírus bol stabilný vo vode do 60 °C, ale inaktivovaný pri 67 °C.

Dr Lairdová dodala: „Aj keď z výskumu možno vidieť, že pranie týchto materiálov pri vysokej teplote, a to aj v domácej práčke, odstraňuje vírus, nevylučuje sa riziko, že kontaminovaný odev zanechá stopy koronavírusu na iných povrchoch v domácnosti alebo v aute. Tento výskum posilnil moje odporúčanie, aby sa všetky zdravotnícke uniformy prali na mieste v nemocniciach alebo v priemyselnej práčovni. Zdravotné sestry a iní zdravotnícki pracovníci sa tak nemusia obávať možného prenosu vírusu domov. “


Tagy:
oblečenie vírus textílie koronavírus Covid-19

2021-02-26 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia