Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

10 tichých signálov, že niečo nie je v poriadku: Aj takto môže telo kričať o pomoc!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Túžba žuť ľad alebo jesť niečo slané môže byť znakom zdravotného problému alebo nedostatku minerálov a vitamínov. Venujte preto novým chutiam či návykom pozornosť.

Niekedy nás zaskočí zvláštna „túžba“ nášho tela po niečom úplne inom, ako sme doteraz boli zvyknutí, alebo sa začnú diať s telom doteraz nepoznané veci. Častou príčinou býva dnes všadeprítomný stres, no možno sme trochu podcenili príjem vitamínov a minerálov alebo dáva o sebe vedieť choroba. Nové chute, telesné prejavy alebo pocity by sme nemali podceňovať, ako sa uvádza na brightside.me!

Čítajte tiež: Patrí mlieko do kávy? Pravda o tom, či tým zabíjame kofeínový nápoj a naše telo!​

1. Divné pocity v nohách

Ak máte v nohách a chodidlách divné pocity prejavujúce sa ako brnenie, pálenie, svrbenie či bolesť, môže ísť o príznak syndrómu nepokojných nôh. Ide o neurologickú poruchu, ktorá sa objavuje najčastejšie v noci, keď oddychujete.

2. Zmeny na koži

Kožné problémy, s ktorými ste sa doteraz nestretávali, netreba podceňovať. Keď máte pokožku zrazu suchšiu a svrbí vás, môže ísť o prejav hormonálnej poruchy, ekzému alebo alergie. Ak problém pretrváva alebo sa dokonca zhoršuje, je vhodné dať si urobiť krvné testy. 

3. Zmena v písaní, strata čuchu a intenzívne sny

O Parkinsonovej chorobe počul asi každý z nás, no jej príznaky mnohí nepoznajú. Okrem typického trasu, ktorý chorému obmedzuje schopnosť písať, sú to aj pomalé pohyby, problémy so spánkom, nočné mory, problémy s čuchom či zmeny v reči.

4. Hnev a agresívne správanie

Záchvat hnevu nemusí byť vždy prejavom vašej osobnosti. Niektorí vedci tvrdia, že v skutočnosti to môže súvisieť s depresiou. Tento stav nie je len o nedostatku energie alebo o smútku, ale jedným z prejavov býva práve agresívne správanie.

10 tichých signálov, že
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

5. Príliš veľa spánku

Táto porucha sa nazýva hypersomnia a pôvod nemusí byť iba v únave. Pocit, že sa vám chce spať, môžu mať na svedomí viaceré autoimunitné ochorenia. Rovnaký efekt spôsobuje aj požívanie alkoholu pred spaním.

6. Zmena farby očí

Ak máte menej ako 45 rokov a okolo rohovky sa vám objaví biely alebo sivý prsteň, môže to byť príznak vysokej hladiny cholesterolu. Samotný prsteň je neškodný, ide iba o vizuálny efekt, no v každom prípade si dajte skontrolovať cholesterol.

7. Chuť na soľ

Mať v obľube slané jedlo je v poriadku, ak sa však už takmer nedokážete ovládať a slané jedlo sa stáva jedinou vecou, ktorú chcete, mali by ste spozornieť. Podľa lekárskych zdrojov to môže znamenať nedostatok železa, anémiu (chudokrvnosť), dehydratáciu alebo u žien je to príznak premenštruačného syndrómu.

8. Zabúdanie, únava a nízke libido

Ľudia si to niekedy zamieňajú s depresiou, lebo sa cítia unavení a nemajú dostatok energie na pamätanie si vecí a situácií. Lekári odkazujú, že je lepšie takýto stav neignorovať, lebo môže ísť o signál problému s hormónmi štítnej žľazy. K ďalším príznakom patrí priberanie, aj keď ste nezačali viac jesť a často vám je zima. 

9. Stály pocit smädu

Nie je normálne byť stále smädný, hovoria lekári. Niekedy môže byť za tým konzumácia príliš slaného alebo štipľavého či koreneného jedla, ak však pociťujete neustály smäd aj inokedy, môže ísť o príznak cukrovky alebo tehotenstva.

10. Túžba žuť ľad

Túžbu po ľade je možné ľahko vysvetliť. Výskum ukázal, že dôvodom tejto neobvyklej chuti môže byť nedostatok železa alebo anémia. Bolo by na mieste absolvovať krvné testy.

Viac o téme: ZdravieŽenaTeloChorobySignály
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9