Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kašlete na umývanie zubov? Dôsledky, ktoré si odnesie najdôležitejší telesný orgán

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Veľa ľudí navštívi zubára, až vtedy, keď ich bolia zuby. Zanedbávajú prevenciu, nechodia na dentálnu hygienu a neumývajú si poriadne zuby. Riskujú však oveľa viac ako len zubné kazy a iné choroby súvisiace s orálnym zdravím.

Neuvedomujú si, že baktérie v ústach spôsobujú vznik kazu, ale môžu spustiť aj iné závažné ochorenia. Podľa nového výskumu, umývanie zubov tri až viackrát za deň významne znižuje riziko zlyhania srdca. Štúdia sa objavila v časopise European Journal of Preventive Cardiology.

Čítajte tiež: Tri veci, ktorých sa musíte vzdať, ak chcete schudnúť: Zmeňte postoj a privítajte postavu snov!

Spôsob, ako predísť kardiovaskulárnym ochoreniam

Mnoho chorôb sa prejavuje v ústach, na jazyku, mandliach, či slizniciach. Časté zápaly v ústnej dutine sa krvou môžu šíriť do celého organizmu. Vedci zistili spojitosť medzi baktériami v ústach a rakovinou pankreasu a pažeráka. Podľa nich sa u niektrorých ľudí, ktorých postihla mozgová príhoda objavili orálne baktérie v krvných zrazaninách, ktoré upchali dôležité cievy. Odborníci rovnako spájajú závažné ochorenie ďasien s významne vyšším rizikom hypertenzie. Zhodujú sa v názore, že udržiavanie zdravej ústnej dutiny je riešením, ako predísť kardiovaskulárnym ochoreniam. 

Zlou hygienou vznikajú v ústnej dutine baktérie, ktoré môžu spustiť systémový zápal, dokonca fibrilácie srdcových predsiení, čo môže viesť k zlyhaniu srdca,“ uviedol hlavný autor štúdie Tae-Jin Song z Univerzity Ewha Womans v kórejskom Soule.

Znižuje riziko srdcového zlyhania

Vo svojej štúdii Dr. Song a tím preskúmali spojitosť medzi fibriláciou predsiení so zlyhaním srdca a zlou ústnou hygienou. Použili údaje od 161 286 ľudí, ktorí boli súčasťou kórejského národného systému zdravotného poistenia. Účastníci štúdie boli vo veku 40 - 79 rokov a nemali v anamnéze ochorenie A-fib ani zlyhanie srdca. U ľudí s A-fibom nemôže srdce efektívne pumpovať krv do zvyšku tela, pretože nebije pravidelne a pumpuje krv slabšie. To vedie k únave a k problémom s dýchaním.

Kašlete na umývanie zubov?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Počas registrácie, ktorá sa uskutočnila v rokoch 2003 až 2004, tím zmeral výšku a hmotnosť každého z účastníkov a položil im otázky týkajúce sa ich životného štýlu a zdravia ústnej dutiny. Rovnako podstúpili niektoré laboratórne testy, ktoré zahŕňali krvné testy, testy moču a meranie krvného tlaku.

Počas sledovania po dobu 10,5 roka ochorelo na diagnózu A-fib 4 911 účastníkov a zlyhanie srdca sa vyvinulo u 7 971 pacientov. Vedci zistli, že čistenie zubov trikrát alebo viackrát denne znížilo riziko vzniku A-fib o 10 percent a riziko srdcového zlyhania až o 12 percent.

 „Časté čistenie zubov a pravidelná dentálna hygiena môže znížiť riziko fibrilácie predsiení a srdcového zlyhania,“ konštatujú vedci.

Zároveň však poznamenávajú, že rovnako ako v prípade každej observačnej štúdie je výskum obmedzený, pretože sa zameriavala iba na ľudí žijúcich v jednej krajine, takže výsledky nemusia byť všeobecné.

Viac o téme: SrdceZubyUmývanieChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9