Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bežná CHYBA zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože: Robíte ju aj vy?

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Natierať si tvár opaľovacím krémom počas leta je dnes samozrejmosťou. Mnohí ľudia však robia chybu, ktorá mieru ochrany ich pokožky pred rakovinou znižuje. Prečítajte si, čo radia odborníci.

Horúce letné počasie pleť namáha a vysušuje. Aj preto niektorí spotrebitelia radi siahajú po produktoch, ktoré pleť nielen chránia, ale aj hydratujú – príkladom sú hydratačné pleťové krémy s ochranným SPF faktorom. Vedci však upozorňujú, že aj napriek vysokému ochrannému UV-faktoru nemusia byť dostatočnou náhradou klasických opaľovacích krémov.

Čítajte viac: Najväčšie mýty o rakovine kože neplatia: Zmeny, ktoré varujú ešte pred vznikom choroby!

Či už sa v lete dlho slníte na pláži alebo športujete niekde vonku v prírode, v prípade dlhodobého pobytu na slnku nie sú hydratačné krémy s UV-ochranou postačujúce. Podľa novej štúdie zverejnenej v magazíne PLOS One totiž nechránili pokožku tváre tak dobre, ako opaľovacie krémy.

Opaľovací verzus hydratačný krém

Vedci to tvrdia na základe experimentu s 84 dobrovoľníkmi, ktorých úlohou bolo ponatierať si tvár raz opaľovacím krémom a druhýkrát hydratačným krémom s SPF faktorom. Potom výskumníci pomocou kamery citlivej na UV žiarenie snímali, aká časť tváre bola dostatočne pokrytá krémom pri jej vystavení slnečnému žiareniu. Kým v prípade opaľovacích krémov nebolo dobre ponatieraných 11 percent pokožky na tvári, pri použití ochranného hydratačného krému chýbalo 17 percent. Najhoršie na tom bolo okolie očí – opaľovací krém nepokrýval 14 percent pokožky a hydratačný krém 21 percent. Ľudia sú skrátka pri používaní hydratačného krému šetrnejší a menej dôkladní ako pri aplikácii opaľovacieho krému, ktorý spravidla býva hustejší aj mastnejší.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Natierajte si aj okolie očí!

Odborníci radia natierať si v lete krémom s vysokým ochranným faktorom aj okolie očí, teda viečka, oblasť pri koreni nosa a pod očami. Na týchto miestach je totiž pokožka najtenšia a paradoxne, býva najmenej chránená.

Okrem opaľovacieho krému by ste však mali nosiť aj okuliare s kvalitnými UV filtrami. Zabúdať by ste nemali ani na pokrývku hlavy, pretože aj vlasová pokožka je náchylná na spálenie.

Viac o téme: LetoOpaľovací krémSlnenieRakovina kožeHydratačný krém
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9