Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nepodceňujte tieto PRÍZNAKY: Porucha spánku môže byť skorým signálom ochorenia mozgu

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Parkinsonova choroba je neurodegeneratívne ochorenie centrálnej nervovej sústavy. Ľudia s touto diagnózou postupne nie sú schopní ovládať alebo kontrolovať svoj pohyb. Podľa českých vedcov upozorňujú na počiatky ochorenia zvláštne prejavy počas spánku.

Štúdia vedcov z Národného ústavu duševného zdravia (NUDZ), ktorý sídli v Klecanoch pri Prahe, sa zamerala na počiatky Parkinsonovej choroby. Najnovšie poznatky ukazujú, že výskyt ochorenia predznamenáva porucha správania viazaná na REM fázu spánku (RBD).

Čítajte viac: Tajný spúšťač ochorenia, ktoré pozvoľna vykráda mozog? Tohto obyvateľa má v tele každý z nás!

RBD porucha spánku vzniká ako narušenie normálnej snovej fázy REM. Ide o parasomniu, ktorá sa prejavuje napríklad výkrikmi počas spánku, zášklbmi, prudkými pohybmi a intenzívnym snením („zlé sny“), ktoré môže viesť až k úrazom (napr. pád z postele).

Čítajte viac: Lekári vynašli prevratnú metódu na odhalenie Parkinsona: Chorobu prezradia črevné zmeny

Molekulárne hodiny ako detektor

Na prepojenie RBD poruchy s neurodegeneratívnymi ochoreniami poukázali už predchádzajúce štúdie a dôkazy objavili aj košickí vedci. Podľa štúdie NUDZ, ktorá sledovala pacientov s RBD v rozsahu 14 rokov, prepuklo neurodegeneratívne ochorenia u viac ako 81 percent z nich.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci z NUDZ sa zamerali na funkčný stav takzvaných molekulárnych hodín, ktoré ovplyvňujú prakticky všetky bunky v tele a sú spoluzodpovedné za reguláciu spánku. Do aktuálnej štúdie boli zaradení pacienti s RBD vo veku viac ako 60 rokov, ktorým na začiatku štúdie nebolo diagnostikované žiadne somatické alebo psychické ochorenie. Strávili 24 hodín v kontrolovaných podmienkach spánkového laboratória, kde im každé tri hodiny odoberali krvné vzorky, z ktorých potom vedci „odpočítali“ stav molekulárnych hodín daného človeka. Výsledky odhalili u Parkinsonikov aj u pacientov s RBD určité zhodné zmeny vo fungovaní molekulárnych hodín.

Podľa Kamily Weissovej z NUDZ však boli výsledky doteraz popísané iba u malej skupiny pacientov, štúdia by sa mala ešte rozšíriť na väčšiu skupinu pacientov a tiež ich sledovať v dlhodobejšom horizonte.

Viac o téme: Parkinsonova chorobaParasomniaRBD porucha spánku
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9