Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Znečistený vzduch je pre mozog ako jed: Krutý účinok, ktorý sa naplno prejaví až po rokoch!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Ak je človek dlhodobo vystavený smogu, môže dôjsť k oslabeniu jeho intelektu. Vyplýva to zo štúdie, na ktorej sa podieľali vedci z USA a Číny a v rámci ktorej štyri roky sledovali matematické a slovné výkony 20 000 ľudí. Vedci sa domnievajú, že vplyv nekvalitného ovzdušia na zdravie sa zvyšuje s vekom a najviac sa prejavuje u mužov s nižším vzdelaním.

 

Štúdia zverejnená v časopise americkej akadémie vied (PNAS) sa zamerala na meranie oxidu siričitého, oxidu dusičitého a prachových častíc s priemerom do desiatich mikrometrov v prostredí, kde žili účastníci štúdie. Nie je však jasné, ktorá z týchto troch škodlivín mala na výsledok štúdie najväčší vplyv. Do merania neboli zahrnuté oxid uhoľnatý, ozón a väčšie prachové častice.

Čítajte viac: Najhorší nepriateľ srdca: Je rafinovanejší než vírus, do tela preniká každému z nás!

Autori štúdie sa podľa serveru BBC domnievajú, že výsledok má široký dopad, keďže viac ako 80 percent ľudí žijúcich v mestách po celom svete je vystavených nezdravému ovzdušiu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) hovorí o neviditeľnom zabijakovi, ktorý ročne pripraví predčasne o život odhadom sedem miliónov ľudí.

Smog zhoršuje verbálne schopnosti

„Prinášame dôkaz, že vplyv smogu na verbálne testy je výraznejšie spojený s vekom, a to najmä u mužov s nižším vzdelaním,“ tvrdí štúdia. Smog podľa nej zvyšuje tiež pravdepodobnosť výskytu degeneratívneho ochorenia, ako je Alzheimerova choroba a iné formy demencie.

Výsledky komplexnejšie opisujúce vplyv znečisteného ovzdušia na život sú úplne nové, povedal jeden z autorov štúdie Xi Chen z Yalovej univerzity. Už v minulosti sa robili štúdie vplyvu smogu na človeka, ktoré preukázali škodlivý vplyv na kognitívne schopnosti študentov.

Nové testovanie bolo vykonané v rokoch 2010 až 2014 na osobách starších než desať rokov. Kognitívne schopnosti im merali na základe 24 štandardizovaných matematických úloh a 34 slovných poznávacích úloh.

„Táto najnovšia štúdia sa zhoduje s predchádzajúcimi výskumami. Nové je na nej ale to, že sa zameriava na situáciu v Číne a na fakt, že v porovnaní s predchádzajúcimi štúdiami je veľmi podrobná. Nové je aj to, že bola zameraná aj na vek a pohlavie,“ povedal Derrick Ho z hongkonskej technickej univerzity.

Smog má na svedomí milióny životov

Zo štatistík vyplýva, že smog predvlani vo svete zabil 4,2 milióna ľudí a že kvôli znečistenému ovzdušiu každoročne zomiera predčasne sedem miliónov ľudí. Okolo 91 percent svetovej populácie žije v prostredí, v ktorom škodliviny prevyšujú normy odporúčané WHO. Medzi dvadsiatimi najviac znečistenými mestami je 14 indických, pričom na prvom mieste zoznamu je Kanpur. Znečistený vzduch dýcha vo svete deväť z desiatich ľudí.

Štúdia v závere konštatuje, že zistenia o škodlivom vplyve znečisteného ovzdušia na kognitívne schopnosti, najmä na mozog starnúcej populácie, naznačujú, že smog môže mať na spoločnosť oveľa väčší vplyv, než sa doteraz myslelo. Xi Chen upozornil, že u starších ľudí - v štúdii u tých nad 55 rokov - je vplyv škodlivín ťažké zmierniť. Ide totiž o účinky, ktoré sa kumulujú s vekom.

Viac o téme: SmogIntelektZnečistené ovzdušie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9