Najhorší nepriateľ srdca: Je rafinovanejší než vírus, do tela preniká každému z nás!

Ilustračné foto: Getty
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-24 06:00:00

Bolí vás občas pri srdci alebo lapáte po dychu? Podľa vedcov môže zdravotný stav zhoršiť každý ďalší nádych. Vo vzduchu sa totiž nachádzajú látky, ktoré sa v tele správajú ako toxíny a poškodzujú srdcovocievny systém.

Detský fond OSN (UNICEF) už dávnejšie upozornil, že znečisťujúce látky v ovzduší poškodzujú nielen pľúca, ale aj mozgy vyvíjajúcich sa detí a môžu narušiť ich kognitívnu kapacitu. Takisto je už dlhšie známe, že emisie súvisia s poškodením kardiovaskulárneho zdravia. Potvrdzuje to aj nová štúdia z Lekárskeho strediska Univerzity Johannesa Gutenberga v Mainzi. Nemeckí vedci spolu s kolegami z Veľkej Británie a USA skúmali, ako dochádza k poškodeniu ciev vplyvom znečisteného ovzdušia.

Čítajte viac: Netušená príčina srdcových ochorení: Zistenie, ktoré vám môže zachrániť život

Každoročne zomierajú v dôsledku znečisteného ovzdušia viac ako štyri milióny ľudí. Denne dýchame zmes obsahujúcu oxid uhoľnatý, oxid dusičitý, oxid siričitý, ozón a rôzne iné škodlivé častice, ktoré majú toxický účinok na kardiovaskulárny systém. Emisiami trpí nielen životné prostredie, ale najmä ľudský organizmus, upozorňuje štúdia zverejnená v magazíne European Heart Journal.

Ultrajemný neviditeľný prach

Podľa slov profesora Thomasa Münzela, ktorý výskum viedol, vdychujeme ultrajemný prach, ktorého zložky majú veľkosť vírusu. Akonáhle ich vdýchneme, cez pľúca vstupujú do krvného obehu a vyvolávajú lokálne cievne zápaly, čo vedie k vzniku aterosklerózy a napokon k rozvoju väčších kardiovaskulárnych ochorení. Napríklad k srdcovému zlyhávaniu, arytmii či infarktu.

Podľa kardiológa Johna Deanfielda z University College London pochádzajú jemné prachové častice hlavne z emisií dopravy, priemyslu a poľnohospodárstva, preto by mali byť emisie pochádzajúce zo všetkých týchto zdrojov znížené.

Podľa štatistík OECD sú to práve srdcovocievne choroby, na ktoré zomiera najviac Slovákov. Následkom podlomeného zdravia u nás v priemere žijeme o štyri roky kratšie než v iných krajinách Európy (dožívame sa 76,6 roka). Za posledných desať rokov sa u nás zdvojnásobil počet pacientov s chronickým srdcovým zlyhávaním, kým inde v Európe dochádza k poklesu hospitalizácií v súvislosti s týmto zdravotným problémom.

Fotogaléria


Tagy:
srdce znečistené ovzdušie

2018-08-24 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia