Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nová záchrana pred ochorením, ktoré je katom ľudstva: Kľúčový hráč pri odstránení cholesterolu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Srdcové choroby sú stále najčastejšou príčinou úmrtia Slovákov, čo poukazuje na naliehavú potrebu nových stratégií na predchádzanie tomuto ochoreniu! Výskumníci môžu byť už o krok bližšie po nájdení génu, ktorý pomáha pri odstraňovaní prebytku cholesterolu z krvných ciev.

Kosia ľudské životy! Srdcovo-cievne ochorenia sú doslova katom, každoročne zomrú tisícky ľudí na tieto choroby. Ochorenie koronárnych artérií (CAD), ktoré sa tiež nazýva koronárne srdcové ochorenie, je najbežnejšou formou srdcových ochorení. CAD je spôsobená nahromadením plaku v tepnách. V priebehu času môže tvorba plakov blokovať tepny a znižovať tok krvi do srdca, čo je proces známy ako ateroskleróza. Môže viesť k bolesti na hrudi alebo k angíne, nepravidelnému srdcovému tepu, infarktu a srdcovému zlyhaniu.

Čítajte tiež: Netušená príčina srdcových ochorení: Zistenie, ktoré vám môže zachrániť život

Vysoký cholesterol - konkrétne vysoký cholesterol s nízkou hustotou lipoproteínov (LDL) - je hlavným rizikovým faktorom srdcových ochorení. Keď prijmeme príliš veľa cholesterolu zo stravy, môže sa nahromadiť v tepnách, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

O géne, známom ako MeXis, sa predpokladá, že nemá funkciu a nedokáže produkovať proteíny. Avšak nová štúdia ukazuje, že namiesto toho produkuje molekuly známe ako RNA (IncRNA). Tieto IncRNA regulujú expresiu proteínu, ktorý odstraňuje cholesterol z tepien. Vysoký cholesterol je hlavným rizikovým faktorom ochorenia srdca!

Vedúci štúdie Dr. Tamer Sallam, koordinátor Centra pre manažment cholesterolu na Kalifornskej univerzite v Los Angeles (UCLA) a jeho kolegovia nedávno oznámili svoje nové zistenia v časopise Nature Medicine.

Kandidát na prevenciu a liečbu srdcových ochorení

V novej štúdii Dr. Sallam a kolegovia objavili, ako gén MeXis pomáha pri odstraňovaní prebytku cholesterolu z tepien, čo potenciálne otvára dvere k novej stratégii prevencie ochorení srdca.

S novým výskumom, ktorý bol vykonaný na myšiach, sa výskumníci snažili dozvedieť viac o molekulárnych udalostiach, ktoré zohrávajú úlohu pri ateroskleróze. Identifikovali MeXis ako kľúčového hráča! Akumulácia plaku v krvných cievach hlodavcov bez génu bola takmer dvojnásobná ako u myší s normálnymi hladinami MeXis.

Cholesterol má na svedomí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Po ďalšom vyšetrovaní tím zistil, že MeXis aktivuje expresiu proteínu nazvaného Abca1 prostredníctvom produkcie IncRNA. Úlohou Abca1 je odstrániť prebytok cholesterolu z krvných ciev. Zvyšujúce sa hladiny MeXis u hlodavcov viedli k zvýšeniu odstránenia cholesterolu z krvných ciev, čo spôsobuje, že MeXis je potenciálnym kandidátom na prevenciu a liečbu srdcových ochorení! Navyše, zistenia môžu otvoriť dvere iným génom, ktoré zohrávajú úlohu v zdraví srdca.

"Na základe štúdie sme zistili, že lncRNA sú dôležité pre vnútorné fungovanie buniek, ktoré sa podieľajú na rozvoji ochorení srdca. Vzhľadom na to, že veľa génov, ako je MeXis, má úplne neznáme funkcie, naša štúdia naznačuje, že ďalšie skúmanie ďalších RNA bude viesť k vzrušujúcemu pochopeniu normálnej fyziológie aj choroby," hovorí vedúci štúdie Dr. Peter Tontonoz z David Geffen School of Medicine v UCLA.

V budúcom výskume sa vedecký tím chce dozvedieť viac o mechanizmoch MeXis, o tom, ako môže byť jeho aktivita modifikovaná a či by sa mohla stať cieľom prevencie ochorení srdca.

"Myšlienka, že lncRNA sa priamo podieľajú na častých ochoreniach, ako je tvorba plakov v tepnách, ponúka nové spôsoby myslenia o tom, ako liečiť a diagnostikovať srdcové choroby. Pravdepodobne existuje dobrý dôvod, prečo existujú gény, ktoré vytvárajú RNA skôr než proteíny. Kľúčovou otázkou pre nás vpred je, ako môžu byť zapojení do zdravia a chorôb," povedal na záver Dr. Tamer Sallam

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9